Dieta založená na vysokém příjmu bílkovin může být hazardem se zdravím.

Dieta založená na vysokém příjmu bílkovin může být hazardem se zdravím. | foto: Isifa.com

Pozor na vysokoproteinovou dietu. Může škodit ledvinám, srdci i kostem

  • 43
Ačkoli odborníci stále dokola vysvětlují, že efektivně zhubnout a pak si nižší hmotnost i udržet je možné pouze tak, že jíme pestře, ale střídmě, pravidelně se hýbeme a náš energetický příjem je nižší než výdej, stejně všichni touží po zázraku. Jedním z hitů současnosti je vysokoproteinová dieta.

Ta je, zjednodušeně řečeno, založená především na konzumaci bílkovin a velmi omezeného množství sacharidů. I když existují určité důkazy, že vede k rychlému úbytku hmotnosti, stále není jasné, zda jsou tyto výsledky dlouhodobě udržitelné. 

Jinými slovy: tak rychle, jak jste o kila přišli, je můžete zase nabrat, pokud dietu ukončíte. Kromě toho některé studie naznačují, že vysoký příjem bílkovin může poškodit ledviny.

Dostávají zabrat

Ačkoli zatím nejsou k dispozici rozsáhlé studie na toto téma, výzkum provedený na potkanech ukázal, že zvýšené množství bílkovin ve stravě zatěžuje jejich ledviny, což vede k časnému poškození až selhání.

Pacienti s chronickým onemocněním ledvin by se proto měli tomuto typu diet zcela vyhnout a i ti, kdo zatím žádné potíže nemají, by měli být opatrní. Přijaté bílkoviny totiž musí tělo zpracovat a část z nich vyloučit v podobě látek s vysokým obsahem dusíku. 

„Zdravá ledvina obsahuje přibližně milion nefronů, kterými jsou tyto látky filtrovány do moči. Lidé, kteří se narodili s nízkou porodní váhou, mají pouze jednu ledvinu nebo trpí vysokým krevním tlakem, mají počet nefronů nižší. Pokud přijímají vysoké množství bílkovin, musí menší počet nefronů pracovat na více než sto procent,“ říká doktor Petr Táborský, primář dialyzačního střediska Fresenius NephroCare v Praze – Krči.

„Aby mohlo být velké množství odpadních látek vyloučeno, dochází k takzvané hyperfiltraci. Jako každý stroj, který je přetěžován, i ledvina se při zvýšeném výkonu rychleji opotřebovává. To vede k zániku dalších nefronů, zbylé nefrony musí ještě více zvýšit svůj výkon a rychleji zanikají. Touto cestou může dieta s vysokým obsahem bílkovin ledviny poškozovat,“ dodává lékař.

Vzhledem k tomu, že řada lidí ani netuší, že jejich ledviny již stoprocentně nefungují (zejména starší lidé, diabetici, osoby s vysokým krevním tlakem, kuřáci a lidé trpící obezitou), mohou si podle lékaře nasazením nevhodné diety velmi ublížit. 

Lidé s vysokým rizikem onemocnění ledvin nebo pouze s jednou ledvinou by se měli vyhnout dietě s vysokým obsahem bílkovin, pacienti s těžším onemocněním ledvin by měli obsah bílkovin v potravě snížit.

Další zdravotní rizika

Jak ukázala například studie z roku 2010, může se dieta bohatá na červené maso a plnotučné mléčné výrobky podílet na vzniku a rozvoji nemocí srdce a cév u žen. Vysokoproteinové diety také mohou způsobovat nedostatek vápníku v organismu, což může mít za následek řídnutí kostí a větší náchylnost ke zlomeninám. 

V souvislosti s přehnanou konzumací bílkovin založenou na upřednostňování červeného masa a opracovaných masných výrobků se také hovoří o zvýšeném riziku rakoviny tlustého střeva, prsu a prostaty. 

Dalšími komplikacemi vyplývajícími z jednostranné proteinové stravy pak bývají i zažívací potíže, průjem a dehydratace. 

Pomalu, ale jistě

Pokud tedy chcete zhubnout, nespoléhejte se na jednostranné diety, byť sebepopulárnější, ale raději se poraďte se svým ošetřujícím lékařem, dietologem a nutričním terapeutem.Možná, že neshodíte léta nastřádaná kila a tukové polštářky tak rychle, ovšem výsledky budou trvalejší a navíc bez rizika poškození zdraví.