Recepty: šest tipů co venku utrhnout a sníst

aktualizováno 
Už se těšíte na jarní běhání? První teplé paprsky slunce, první květy a běh, kdy odložíme palčáky a čepice. Máme pro vás ještě o důvod navíc. Můžete vyrazit s motivací nejen přírodu ovonět a omrknout, ale také ochutnat a doplnit tak pár vitamínů, minerálů a stopových prvků.

Některé jarní bylinky můžete zakousnout čerstvé třeba již při běhu, některé je potřeba tepelně upravit | foto: Profimedia.cz

První rostlinky, které na nás po zimě vykouknou, budou nejspíš sněženky nebo bledule, těm se ale raději vyhněte. Nejvíce jedovaté jsou sice jejich cibulky, ale k jídlu vhodné nejsou ani květy.

Sedmikráska obecná

Největším držákem v přírodě, který kvete celý rok, je sedmikráska chudobka. Na tuhle květinu narazíme všude. Málokdo z nás však ví, že je nejen „kráska“, ale i jedlá. Osobně jsem to zjistila, když mi byly asi 4 roky a hlídala mě šumavská babička, která mi chleba s máslem vylepšila právě květy sedmikrásky. Rodiče se na to dívali trochu divně, ale usoudili, že mě to snad nezabije. Právě naopak, květní pupeny totiž podporují látkovou výměnu a čistí krev. Květy můžete dále použít jako jedlou dekoraci třeba na zákusky, případně si jimi oživit salát.

Jedlé jsou i listy, které po opláchnutí stačí povařit krátce ve vodě a upravit jako špenát (po scezení posekat, přidat na cibulku a dochutit solí, pepřem a česnekem).

Kopřiva dvoudomá

Pokud už máme romantiky dost, přesuňme svou pozornost v březnu a dubnu na kopřivy. Nemusíte se o ně zrovna pálit při léčbě revmatu, účinky nebyly prokázány, zato je kopřiva skvělou čistící bylinou. Sbírají se mladé listy a vrcholky starších exemplářů před rozkvětem. Důležité je kopřivu vždy tepelně upravit (min. 80°C), protože obsahuje toxické látky, které se právě při této teplotě rozkládají na neškodné. A protože kopřiva ráda ukládá dusíkaté sloučeniny, dávejte pozor, kde jí sbíráte – u silnic to nebude zrovna optimální.

Využití jako špenát možná znáte (spařit oprané listy a poté upravit a dochutit jako špenátové), případně můžete připravit kopřivový čaj, který působí i proti infekcím močových cest a detoxikuje organismus. Níže se můžete podívat na méně známý recept podle Petry Bártové:

Červená čočka s kopřivami a grilovaným krůtím masem

Červená čočka s kopřivami a grilovaným krůtím masem
  • 200 g červené čočky
  • 30 vrchních listů čerstvých kopřiv
  • 200 g krůtího masa
  • 1 limeta
  • 1 lžíce třtinového cukru
  • 3 lžíce olivového oleje
  • 1 lžíce másla
  • sůl

Postup: I když se červená čočka nemusí předmáčet, nechávám ji minimálně jednu hodinu před vařením odležet ve studené vodě. Pokud poté luštěniny propláchnete a vaříte je v čisté vodě (ne v té, ve které bobtnaly), zbavíte je z velké části látek, způsobujících nadýmání. Kopřivy nasekejte nadrobno a přidejte je k čočce. Vařte deset minut. Poté sceďte přebytečnou vodu a přidejte olivový olej a lžíci másla. Dochuťte solí, cukrem a limetkovou šťávou.

Podávejte s krůtím masem, ugrilovaným nebo opečeným. Limetková chuť čočky s kopřivami je tak zajímavá, že maso nemusíte kořenit. Stačí ho pouze osolit.

Čekanka obecná

Na pastvinách a mezích narazíte na jaře na krásně modrou čekanku obecnou. Mladé spodní listy můžeme přidat do zelených salátů (společně třeba s pampeliškovými listy), a pokud chcete vyzkoušet tradiční cikorku, nasbírejte si kořeny, očistěte je od hlíny a nakrájené na malé kousky sušte v mírně vyhřáté troubě do doby, než získají hnědou barvu. Pak umelete v mlýnku na mák a dávkujete jako klasickou kávu.

Podběl lékařský

Květy podbělu lékařského se suší na čaj, který působí protizánětlivě a používá se samostatně nebo ve směsích při zánětech horních cest dýchacích. Nové poznatky ukázaly malé množství pyrolizidinových alkaloidů, které mohou mít karcinogenní účinky na játra. Jejich obsah se sušením snižuje, a pokud používáme podbělový čaj občas při potížích, není se čeho bát. Problém by mohl nastat při „preventivním“ pravidelném pití. Mladé listy můžeme přidat klasicky do salátů.

Drožďová pomazánka s listy podběle

podle Pavly Dudkové a Mii Weissové:

  • 100 g droždí
  • 1 hrst jemně nasekaných listů podběle
  • 2 lžíce ovesných vloček
  • 1 vejce
  • 1 cibule
  • 2 stroužky česneku

Postup: Droždí osmažíme na cibuli, aby bylo tekuté, do vejce si zatím vmícháme všechny ostatní přísady a vlijeme na pánev, podlijeme a chvíli podusíme. Mažeme na čerstvý chléb.

Obecné zásady sběru planých rostlin

  • sbírejte jen rostliny, které bezpečně poznáte
  • sbírejte pouze na čistých místech, ne u silnic apod.
  • vyloučíme rostliny přerostlé, staré, ovadlé, suché či poškozené
  • vybíráme ze stinných míst, mladé a čerstvé zelené části rostlin
  • surovinu co nejrychleji zpracujeme, omyjeme a použijeme do jídla či vhodně konzervujeme (zmrazení, sušení, nakládání do octa, cukru či oleje apod.)
  • sbíráme šetrně k rostlině a nikoliv v chráněných územích

Česnek medvědí

Na vlhkých místech najdeme v dubnu listy česneku medvědího. Podobají se listům jedovaté konvalinky. Pokud ovšem listy rozemneme v prstech a cítíme česnekovou vůni, jsme v pohodě. Sbíráme mladé listy předtím, než česnek začne kvést. Obsahují allicin (má protizánětlivé a antibakteriální účinky) podobně jako klasický česnek a jsou bohatým zdrojem vitamínu C. Listy používáme čerstvé (na špenát, omáčky na těstoviny, na pizzu apod.), pokud jich nasbíráme hodně a chceme si je uchovat, můžeme je posekané zamrazit nebo si vyrobit pesto.

Pesto z česneku medvědího

Čerstvé omyté listy pokrájíme a rozemeleme ručním mixérem na pastu, přidáme sůl a koření podle chuti (např. provensálské), dáme nahusto do skleniček a zalijeme kvalitním olivovým olejem.

Smetanka lékařská

Do jarních salátu použijeme i listy pampelišky. Opět vybíráme ty mladé - čerstvé, protože starší listy jsou hořké.

Lucie Dorazilová

Lucie Dorazilová

Vede své klienty ke vnímání svého těla, pomáhá jim zbavit se bolestí (nejen) zad a cítit se lépe pomocí skupinových i individuálních lekcí, workshopů a kurzů. Motivuje a inspiruje ostatní ke zdravému způsobu života a je vděčná za možnost poznávat nové, úžasné lidi na své cestě. Vystudovala FTVS UK v Praze obor tělesná výchova+chemie (specializace atletika), absolvovala rekvalifikační kurz Poradce pro správnou výživu a působila jako osobní trenér v Holmes Place (Praha) a Virgin Active (Edinburgh). www.vnimejsvetelo-olomouc.cz

Květinová kuchařka: jedlé kvítí a býlí na vaření i zdobení

Naučte se nejen co na talíř utrhnout, ale i jak kvítí na talíř servírovat. Knížku Květinová kuchařka pořídíte se slevou na Knihy.iDNES.cz. 

Autor:

Nejčtenější

Andrea Černá: Jako kůl v plotě nežiju, ale pět dětí už porodit nestihnu

Andrea Černá

Přestože Andrea Černá ztvárnila desítky náročných divadelních rolí, pro národ zůstává hlavně Eliškou ze známého filmu...

Na Pacifické hřebenovce jsem věčně hladověla, vzpomíná Lucie Kutrová

Lucie Kutrová

Do dvaceti se kromě školy zajímala jen o módu a večírky. Neuběhla ani kilometr a nechápala, proč lidé chodí třeba na...

Už žádné módní trapasy. Osvojte si základní pravidla oblékání

Ilustrační fotografie

Cit pro módu bohužel nebyl každému do vínku dán. Kvůli tomu můžeme na ulicích občas vidět opravdu zvláštní kreace,...

V obložení závazků: sendvičové generaci hrozí krize a vyhoření

ilustrační snímek

Musejí se starat o děti, zároveň pečují o rodiče a mnohdy i prarodiče. A k tomu pracují nebo podnikají. Tak žijí...

Průzkum: mladí bez rodin vstupují do života se zkreslenými představami

Ilustrační snímek

Mladí lidé, kteří vyrůstali v dětském domově, nemají v porovnání s vrstevníky stejné podmínky pro start do nového...

Další z rubriky

Vyzrajte na mučivou menstruaci. Bolesti zmírníte správným cvičením

menstruace

Utrpení, které přichází s první menstruací, pomáhají tišit léky na bolest. Ale brát je každý měsíc několik dní?...

Zázrak jménem chůze. Díky ní budete zdravější, šťastnější a chytřejší

Ilustrační snímek

Chůze je pro člověka nejpřirozenější fyzickou aktivitou, jejíž blahodárné účinky stále zbytečně podceňujeme. Díky...

OBRAZEM: Slavní krasavci bez vlasů, kteří nemají o fanynky nouzi

Plešatí a sexy

Někteří muži špatně nesou, když už nemají bujnou hřívu. Známí fešáci však na svou holou hlavu nedají dopustit. Navíc po...

Advantage Consulting, s.r.o.
BACKEND DEVELOPER - OLOMOUC

Advantage Consulting, s.r.o.
Olomoucký kraj
nabízený plat: 40 000 - 80 000 Kč

Databáze nemocí

Najdete na iDNES.cz