Vít Pavlišta o pražském maratonu: Je lepší být lovcem než štvanou zvěří

aktualizováno 
V nabité konkurenci doběhl na desátém místě, v rámci mistrovství republiky byl rychlejší jen Jiří Homoláč, a to o pouhých 21 sekund. „Letos snad poprvé jsem na žádný čas necílil. Běžel jsem na umístění a chtěl jsem si zazávodit,“ říká Vítek Pavlišta, který pražský maraton doběhl popáté v kariéře.

Vít Pavlišta na pražském maratonu, 6. května 2018 | foto: Martin Beníček

V české běžecké špičce se Vít Pavlišta pohybuje už dlouho, přitom zvládá kombinovat běh na vysoké úrovni se zaměstnáním.

Jaké plány jste měl před startem letošního pražského maratonu? S jakým cílem, taktikou a předpokládaným tempem jste vybíhal?

Chtěl jsem začít v rozvážnějším tempu a zároveň se držet v boji o titul. Sám vím, jak je posledních deset kilometrů těžkých a že ani více než minutová ztráta nemusí nic znamenat. Vybíhal jsem v tempu 3:15/km, výsledný čas odpovídá tempu 3:19/km. Výrazněji jsem začal zpomalovat až za 30. kilometrem, když jsem doběhl Jirku Homoláče.

Jak se pro vás závod vyvíjel?

Začal jsem opatrněji s odpadlíky za skupinkou s pacemakery belgických závodníků, kteří měli za cíl běžet na výsledný čas 2:14. Belgičané ale od začátku naplánované tempo nedrželi, takže jsme příliš velkou ztrátu nenabrali. Od 15. kilometru už jsem viděl, že ztráta nenarůstá, od 20. se začala výrazněji zmenšovat. To už jsem pokračoval sám a snažil se dotáhnout na Belgičany, v jejichž skupině běžel i první český muž Jirka Homoláč.

Právě s ním jste bojoval o český titul v rámci mistrovství republiky. Jak váš souboj vypadal?

Jirku se mi podařilo dotáhnout před 30. kilometru a několik dalších kilometrů jsme pokračovali spolu. Jirka měl v tu chvíli trochu krizi a mezi 30. a 40. kilometrem jsem se od něho na pár desítek metrů dokonce odpoutal. Posbíral jsem odpadlé Belgičany, ale bohužel už nebylo s kým běžet a nakonec jsem dojel na stejnou chybu jako už několikrát při pražském maratonu. Z útoku na místa před sebou jsem přešel do defenzívy vedoucí pozice. Kolem 38. kilometru na mě přišla krize, párkrát jsem se otočil, abych zkontroloval, jak je na tom Jiří, a ten moji slabost vycítil a na 40. kilometru se vrátil do vedení, které už udržel do cíle (výsledky závody najdete zde). V závěru maratonu rozhoduje hlavně psychická odolnost, fyzicky už nemůže nikdo, a pro psychiku je samozřejmě lepší být lovcem než štvanou zvěří.

Jaká byla atmosféra u trati a jak jste ji vnímal? Je pro vás tenhle závod výjimečný právě i díky svým kulisám?

V Praze je atmosféra vždycky fantastická a žene mě hodně dopředu. I kvůli ní se na start vždycky postavím, i když si každý rok po závodě říkám, že už maraton nechci nikdy běžet.

Vít Pavlišta

nar. 22. března 1985

Úspěchy:

  • pětinásobný mistr ČR v půlmaratonu (2012, 2013, 2015, 2016, 2017)
  • mistr ČR v maratonu (2015)
  • mistr republiky v běhu do vrchu 
  • 2. místo na MČR v maratonu (2014, 2017, 2018)

Jak se během závodu občerstvujete a jíte? Jak jste řešil výživu před, během a po závodě?

Poslední dny před maratonem jsem se snažil jíst převážně na sacharidy bohatá jídla, ale žádnou speciální dietu jsem nedržel. V den závodu jsem vsadil na vyzkoušenou klasiku od Enervitu v podobě PRE Sportu před závodem a energetických koncentrátů během závodu. Kromě nich jsem pil už jen čistou vodu z kelímků a houbiček na občerstvovačkách. Ty mi zároveň sloužily i k osvěžení těla, protože od poloviny závodu už bylo docela slušné vedro.

Předpokládám, že šlo o jeden z vrcholů sezony. Jaké další máte v plánu? Na kterých závodech vás ještě uvidíme?

Chci si teď trochu odpočinout od silnice a závodit na dráze a v běhu do vrchu. Do prázdnin se ale ještě určitě objevím na půlmaratonech v Budějovicích a v Olomouci. Přes léto se pak vrhnu zase na nabíhání kilometrů na podzimní část sezóny.

Kdy a jak často trénujete, když zároveň musíte chodit každý den do práce? Jak náročné to pro vás je?

Náročné to je, ale baví mě to. To je myslím to nejdůležitější, co mi dává sílu. V nabíhacím období běhám ráno před prací, stačí mi být v práci kolem půl osmé, a pak odpoledne po práci. Letos jsem dostal možnost od svého zaměstnavatele pracovat částečně z domova. Díky tomu můžu svoje pracovní povinnosti lépe proložit tréninkem. Někdy se po odpolední fázi vracím do práce, jindy si k práci sednu ještě doma. Zkrátka mám teď dvě plnohodnotná pracoviště a více volnosti. Pokud mi tyto podmínky vydrží, třeba se mi podaří časem předvést ještě nějaký solidní výsledek.

V české běžecké špičce se držíte řadu let. Jaký je váš recept?

Každý rok těžím především ze zimní přípravy, kdy vůbec nezávodím a koncentruji se jen na trénink. Zároveň se mi, jako bývalému lyžaři, v chladnějších teplotách lépe běhá. Odběhané kilometry mě směrem k jarním závodům motivují a často se tak na jaře cítím z celé sezóny nejlépe.

Autor:

Nejčtenější

Zemřela královna sushi Bára Rektorová, podlehla rakovině

Bára Rektorová

Zakladatelka firmy na sushi a maminka dvou synů Bára Rektorová zemřela 11. srpna v kruhu svých nejbližších, jak na...

Andrea Černá: Jako kůl v plotě nežiju, ale pět dětí už porodit nestihnu

Andrea Černá

Přestože Andrea Černá ztvárnila desítky náročných divadelních rolí, pro národ zůstává hlavně Eliškou ze známého filmu...

Trend bio škodí, říká první dáma českého zemědělství Monika Nebeská

Monika Nebeská

Kdysi jako nezkušená městská holka, která se sama starala o malé dítě, vstoupila mezi ostřílené zemědělce, aby udělala...

Jsou smutní, mrzutí a znudění. Proč muži na dovolené tak trpí?

ilustrační snímek

Těší se domů. Poslední den neříkají: „To je škoda, že to tak uteklo.“ Říkají: „Konečně!“ Je to tak, muži neradi jezdí...

Tři potraviny, kterých se v létě můžete bezstarostně přejídat

Některé potraviny se mohou na vašem letním jídelníčku objevovat často,...

Léto velkému přejídání nepřeje. Obepnuté šaty i tílka okamžitě prozradí každý faldík na břiše, krátké sukně a kraťasy...

Další z rubriky

Ladný tanec, nebo bojové umění? Díky tai-či najdete energii i klid

ilustrační snímek

Určitě jste je už někde viděli. Lidi, kteří se ráno scházejí v parku a společně cvičí. Vypadá to trochu jako ladný...

Pětasedmdesátiletá modelka prozradila svůj recept na šťastný život

Lauren Huttonová se v pětasedmdesáti letech stále věnuje modelingu

Lauren Huttonová v minulosti patřila mezi jednu z nejžádanějších světových modelek. V šedesátých a sedmdesátých letech...

Jste lev, nebo myš? Dusit v sobě vztek se nevyplácí, varují experti

Ilustrační snímek

Máte vztek, něco vás naštve, na někoho se hněváte. Zařvete jako lev pěkně nahlas, nebo zalezete do díry a užíráte se...

VIDEO: Vyzkoušejte recept na tvarohové Míša řezy
VIDEO: Vyzkoušejte recept na tvarohové Míša řezy

Ideální letní dezert? Za naší redakci to jsou rozhodně míša řezy! A tak jsme si je upekli... a dokonce ve formě dortu a la míša řezy. Inspirujte se, úspěch u rodiny i přátel je zaručený.

Databáze nemocí

Najdete na iDNES.cz