Sobota 24. října 2020, svátek má Nina
  • schránka
  • Přihlásit Můj účet
  • Sobota 24. října 2020 Nina

Co se skrývá pod skořápkou? Posvítili jsme si na vejce

Vejce jsou v dnešní době potravinou sportovců číslo jedna. Jenže ještě nedávno byla kvůli údajnému nepříznivému vlivu na naše zdraví až na samotném okraji jídelníčků většiny z nás. Zjistěte, jaká je pravda o vejcích, a naučte se je vybírat tak, aby nezpůsobila vašemu tělu více škody než užitku.

Pod skořápkou se ukrývá nejen žloutek s bílkem, ale také spousta vitaminů. | foto: Marie Sehnálková

Začněme konstatováním, že vejcím rozhodně nelze upřít obsah zdravotně prospěšných látek. Jsou cenným zdrojem bílkovin, ale také celé škály vitaminů a minerálů.

Výživové hodnoty vajec

Za jejich pokřivený obraz může především cholesterol. Podle nutriční terapeutky Anny Jermářové však není důvod k přehnaným obavám. „Cholesterol je spojován s ucpanými cévami. Na cévy má ale negativní vliv hlavně zánět. Z tohoto důvodu bychom se měli zaměřit na protizánětlivou stravu. Naopak vhodné je omezit ty potraviny, které zánět podporují, což je například cukr, průmyslově zpracované potraviny, pokrmy z fast foodů a rostlinné oleje s vysokým obsahem omega 6 mastných kyselin. Protizánětlivě působí zase omega 3 mastné kyseliny,“ říká. Takže máme-li zdravou, vyváženou stravu a vyhýbáme-li se prozánětlivým potravinám, není cholesterol nic, čeho bychom se měli obávat.

Cholesterol však není jediným strašákem spojeným s vejci. Spousta lidí se také děsí salmonely, která způsobuje nepříjemné střevní problémy. Tato bakterie ulpívá především na skořápkách, z nichž se dostává do pokrmů. Jejím zdrojem může být ale i samotný obsah vejce.

„Při manipulaci s vejci je třeba dodržovat hygienu, mýt si ruce a zabránit styku skořápek s ostatními potravinami. Ve velkochovech jsou nosnice pod stálým veterinárním dozorem, jehož součástí je i monitoring salmonel. Riziko onemocnění z těchto vajec je tak velmi malé,“ vysvětluje Kamila Míková z Ústavu chemie a analýzy potravin Vysoké školy chemicko-­technologické v Praze. Na pozoru by se tak měli mít především milovníci domácích vajec, která neprochází veterinární kontrolou.

Domácí, nebo z velkochovu?

I přes zvýšené riziko salmonely na domácí vejce nedají mnozí dopustit. Jejich zastánci totiž tvrdí, že chutnají daleko lépe než ta, která jsou běžně dostupná v obchodech. Zatímco rozdíl v chuti nemusí být pro všechny patrný, podle barvy žloutku pozná domácí vejce bezpečně každý. Bývá totiž zpravidla daleko světlejší než u vajec z velkochovů.

Jak vybírat čerstvá vejce?

1. V obchodě kupujte jen vejce v původním obalu, na kterém sledujte datum trvanlivosti. Čerstvá vejce lze prodávat nejpozději sedm dnů před uplynutím data minimální trvanlivosti.

2. Před koupí zkontrolujte, jestli jsou vejce neporušená a čistá. Bakterie ze špinavých vajec by se totiž mohly dostat přes skořápku do vejce.

3. Nekonzumujte vejce, které má rozteklý žloutek.

4 Pokud si nejste jisti čerstvostí vejce, můžete vyzkoušet malý test. Ponořte vejce do sklenice s vodou. Jestli se drží u dna,je čerstvé, pokud vyplave na povrch, již příliš čerstvé není.

Čerstvá vejce

„Barva je dána obsahem karotenoidů. To jsou přírodní barevné pigmenty obsažené v rostlinách, například v kukuřici nebo zelených rostlinách, které nosnice přijímá v potravě a transportuje je do žloutku. Nosnice ve volném výběhu mají přístup k zelené pastvě, takže v létě mívají tmavší žloutky. Ve velkochovech se tyto pigmenty mohou přidávat do krmiv, takže někteří producenti mají žloutky tmavé, jiní světlé,“ objasňuje Kamila Míková důvod, proč mají některá vejce jinou barvu žloutku. Přidané karoteny nejsou našemu zdraví škodlivé, barvě tak nemusíme věnovat větší pozornost. Stejné je to i s barvou skořápky. Ta je dána plemenem slepice, která vejce snesla, a při výběru nemusí hrát žádnou roli. Navíc je i nutriční hodnota u obou typů vajec velmi podobná.

Dokonce ani argument, že jsou slepice ve velkochovech krmeny hormony a antibiotiky, není při výběru směrodatný. Evropská unie totiž striktně zakazuje podávání těchto látek nosnicím, a tak se ani u běžně dostupných vajec nemusíme obávat rizik spojených s podáváním hormonů zvířatům. 

Nespornou výhodou domácích vajec však zůstává jejich čerstvost. V obchodech sice můžeme narazit na vejce, která mají na obalech uvedeno „čerstvá“, avšak zákon umožňuje takto označit ta, která jsou stará až 28 dní. Pokud vejce ztratí svou čerstvost, zvyšuje se riziko kontaminace salmonelou ve vaječném obsahu.

Rozdílná barva žloutku je dána obsahem karotenů v potravě nosnic.

Rozdílná barva žloutku je dána obsahem karotenů v potravě nosnic.

Vejce jako základ jídelníčku

Mohlo by se tak zdát, že pokud vybereme čerstvá vejce, nemusíme se jejich konzumace vůbec obávat. Podle Anny Jermářové však velmi záleží na konkrétním člověku. „Jako hlavní důvod k omezení konzumace vidím častou intoleranci vaječné bílkoviny. Pokud netrpíme zvýšenou citlivostí na vaječnou bílkovinu a máme kvalitní stravu, není potřeba se omezovat,“ říká. Zároveň ale připomíná, že důležitá je správná úprava vajec. „Po nutriční stránce jsou nejméně vhodná smažená vajíčka nebo omeleta. Při přípravě totiž může docházet k oxidaci cholesterolu, který působí v těle zánětlivě,“ dodává Jermářová.

Na jaký způsob vejce tedy připravovat, aby našemu zdraví prospěla co nejvíce? Největší množství vitaminů, které se tepelnou úpravou ničí, obsahují syrová vejce. Ty však mohou současně s prospěšnými látkami obsahovat i řadu bakterií. Vhodnější je tak vajíčko naměkko, které prochází jen minimální úpravou. Jestli se však ve vejci vyskytuje salmonela, tento způsob přípravy ji nezahubí. K tomu je potřeba vystavit potravinu 70 °C po dobu alespoň deseti minut. Vejce natvrdo tak sice může přijít o některé vitamíny, zároveň se však není nutné obávat nakažení touto bakterií.

Vajíčka už dávno nepatří mezi potraviny, před kterými je potřeba mít se na pozoru. Pokud máme zdravou, vyváženou stravu, není nezbytné omezovat ani jejich denní příjem. Při výběru hraje roli spíše než to, jestli jde o domácí, nebo vejce z velkochovu, kromě chuti také jejich čerstvost, která snižuje mnohá zdravotní rizika. Ty se ještě zmenšují s dostatečnou tepelnou úpravou vašich pokrmů.

Horoskop zdraví: co čeká jednotlivá znamení do konce roku

ilustrační snímek

Premium Zdraví v této době řeší většina lidí a je to to nejcennější, co máme. Jak bychom o něj měli pečovat...

Lékařka: Černé znaménko i rozpité okraje, mohou ukazovat na rakovinu kůže

Na velikosti záleží. Od milimetrové tloušťky melanomu mluví lékaři o rizikovém...

Melanom patří mezi nejagresivnější formy rakoviny. Na jeho vzniku se podílí především nadměrné...

Střevní mikrobiom může stimulací imunity ovlivnit i vznik duševních chorob

Václav Hořejší z Ústavu molekulární genetiky Akademie věd ČR

Premium Do jaké míry můžeme ovlivnit, jestli dostaneme rakovinu? Může očkování proti chřipce pomoci v boji...

Muž se po osmi letech rozmluvil jen díky prášku na spaní

Lék na spaní „probouzí“ muže, který léta nebyl schopen chodit nebo mluvit.

Sedmatřicetiletý Richard se před osmi lety začal dusit jídlem. Situace byla natolik vážná, že...

Další články
  • Nejčtenější

Na porod jsem se těšila, ale všechno bylo jinak, říká Míša z Malých lásek

Za jedenáct let pomohla porodní asistentka Michaela Malotinová na svět asi sedmi tisícům dětí. První minuty života...

Žena nechtěla děsit na svatbě kamarádky. Rozhodla se pro změnu vzhledu

Osmadvacetiletá Torz z Londýna má za sebou nespočet úprav v oblasti obličeje. Nechala si udělat piercingy, kde jen to...

Dříve jí říkali velryba, dnes je k nepoznání. Prošla si ortorexií

Třiadvacetiletá Emma Rose Doherty z Velké Británie se v pubertě styděla ukázat v plavkách na koupališti. Přezdívalo se...

Protilátky mít nemusíte, i když jste covid-19 prodělali. Co vám řekne test?

Premium Mezi lidmi se o tom hovoří už od jarní vlny koronavirové pandemie a teď se toto téma opět vrací. Kdo úspěšně prodělal...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Fakt jsem blbej, překvapil ve Výměně feťák. Ženy se neshodly na výchově

Až na zedníka Martina (30), který v záblesku sebereflexe zhodnotil svou situaci slovy, že „je úplně blbej“, se...

Po čtyřicítce žijeme na vypůjčený čas, říká lékař David Sedmera

Premium Lidské tělo je velmi přesný a dokonalý mechanismus. V některých směrech až zázračný. Proč je však uspořádání těla...

Jak vyležet ‚lehký covid‘. Praktičtí lékaři radí, jak na samoléčbu

Premium Tak jako jiné virózy i obávaný covid-19, pokud zaútočí jen v mírné či střední síle, se musí doma prostě a jednoduše...

Shromáždění vlastníků jsou kvůli pandemii v ohrožení. Právník radí, co dělat

Premium Vyhlášení nouzového stavu komplikuje situaci společenstvím vlastníků bytových jednotek. Do konce roku musí totiž výbory...

  • Další z rubriky

Máme podvyživené děti? Trend „zdravého“ stravování je tragický, říká odborník

Premium Špenát je hnusný, rajčata taky. Do školní jídelny nechodíme, tam nám nechutná. Jíme jen špagety a pizzu. A tak dál....

Vitamín D je pro naši obranu před covidem zásadní, ale sám nás nespasí

Vitamín D je pro obranyschopnost lidského organismu zásadní. Jeho správná hladina snižuje riziko onemocnění i úmrtí na...

Deset jednoduchých tipů, které vám pomohou od bolesti zad

Přetrvávající pandemie koronaviru má za následek, že většina z nás tráví mnohem víc času ve svých domovech, dokonce...

Co dělat, když mám podezření na koronavirus?

Lidí s onemocněním covid-19 neustále přibývá. Aktuálně s nemocí bojuje zhruba každý stý obyvatel Česka. Mnozí však...

Cukrářka Iveta Fabešová se rozvádí. Přišla o své provozovny

Cukrářka Iveta Fabešová (36) se na sociálních sítích svým fanouškům svěřila, že se s manželem rozvádějí. Kvůli tomu...

V 47 letech zemřela herečka Daniela Krhutová, pohádková Marie Růžička

Po dlouhé nemoci zemřela herečka a zpěvačka Daniela Krhutová, bylo jí 47 let. Její nejznámější rolí byla Marie Růžička...

N-word jsem měla vypustit, omluvila se z rasismu nařčená Čvančarová

Jitka Čvančarová (42) se ocitla pod palbou kritiky mnoha uživatelů sociálních sítí. Při imitování raperky Cardi B v...

Na porod jsem se těšila, ale všechno bylo jinak, říká Míša z Malých lásek

Za jedenáct let pomohla porodní asistentka Michaela Malotinová na svět asi sedmi tisícům dětí. První minuty života...

Tři týdny a konec. Prodloužení restrikcí by nás zničilo, tvrdí obchodníci

Vládní rozhodnutí o uzavření obchodů a služeb jejich provozovatele rozzlobilo, přestože většina z nich tento krok...