Jan Gojda, vedoucí Oddělení klinického výzkumu Centra pro výzkum diabetu, metabolismu a výživy 3. lékařské fakulty Univerzity Karlovy a Interní kliniky Fakultní nemocnice Královské Vinohrady. | foto: David Neff, MAFRA

Veganství a vegetariánství je na vzestupu a je to dobře, říká lékař Jan Gojda

Celý článek jen pro členy

Chcete číst prémiové texty bez omezení?

Předplatit
Lékaři bývají obvykle k dietám všeho druhů skeptičtí. Nejinak tomu bylo v případě vegetariánství a veganství. Výhradně rostlinné stravování většina z nich odsuzovala jako riskantní a nezodpovědné. Bezmasý životní styl je ale na vzestupu a roste i množství důkazů o jeho pozitivním vlivu na zdraví. Výhody a nevýhody takových diet hodnotí Jan Gojda.

„Všichni, kdo maso vynechají úplně, mohou být ohroženi nedostatkem některých živin nebo jiných látek, což může vést k vzniku onemocnění,“ upozorňuje Gojda, vedoucí Oddělení klinického výzkumu Centra pro výzkum diabetu, metabolismu a výživy 3. lékařské fakulty Univerzity Karlovy a Interní kliniky Fakultní nemocnice Královské Vinohrady. 

Dočtěte tento exkluzivní článek s předplatným iDNES Premium

Měsíční

89
Předplatit
Můžete kdykoliv zrušit

Roční

890
Předplatit
Ušetříte 178 Kč oproti měsíčnímu předplatnému

Dvouleté

1 690
Předplatit
Ušetříte 446 Kč oproti měsíčnímu předplatnému

Připojte se ještě dnes a získejte:

  • Neomezený přístup k obsahu iDNES.cz, Lidovky.cz a Expres.cz
  • Více než 50 000 prémiových článků od renomovaných autorů
  • Přístup k našim novinám a časopisům online a zdarma ve čtečce
Více o iDNES Premium
Máte už předplatné? Přihlásit se
, Téma