Ona

Jan Gojda, vedoucí Oddělení klinického výzkumu Centra pro výzkum diabetu, metabolismu a výživy 3. lékařské fakulty Univerzity Karlovy a Interní kliniky Fakultní nemocnice Královské Vinohrady. | foto: David Neff, MAFRA

Veganství a vegetariánství je na vzestupu a je to dobře, říká lékař Jan Gojda

Lékaři bývají obvykle k dietám všeho druhů skeptičtí. Nejinak tomu bylo v případě vegetariánství a veganství. Výhradně rostlinné stravování většina z nich odsuzovala jako riskantní a nezodpovědné. Bezmasý životní styl je ale na vzestupu a roste i množství důkazů o jeho pozitivním vlivu na zdraví. Výhody a nevýhody takových diet hodnotí Jan Gojda.

„Všichni, kdo maso vynechají úplně, mohou být ohroženi nedostatkem některých živin nebo jiných látek, což může vést k vzniku onemocnění,“ upozorňuje Gojda, vedoucí Oddělení klinického výzkumu Centra pro výzkum diabetu, metabolismu a výživy 3. lékařské fakulty Univerzity Karlovy a Interní kliniky Fakultní nemocnice Královské Vinohrady. 

Tento článek je součástí exkluzivního obsahu

První měsíc za 1 Kč, následně za 39 Kč měsíčně. Členství je možné kdykoliv zrušit a je bez závazků.

Již máte předplatné?
Stačí se přihlásit a číst dál.