O zpracování přijaté potravy se stará celá trávicí soustava, nicméně časy, se kterými pracujeme v článku, odpovídají době, po kterou jednotlivé složky potravy tráví žaludek. Ten během takového procesu musí být velmi dobře nasycený krví, aby mohl produkovat potřebné šťávy k štěpení potravy. A když je třeba krví zásobit žaludek, odněkud ji tam tělo musí poslat – často z mozku. Proto pokud víte, že se budete muset po obědě dobře koncentrovat, je lepší volit pokrmy rychleji a snáze stravitelné. Naopak když víte, že vás po nedělním obědě čeká zasloužený odpočinek v křesle, můžete si z tohoto pohledu dopřát téměř cokoli.
Od půl hodiny až do dvou hodin
Co je pro naše tělo dobře stravitelné? Nabízí se odpověď zelenina a ovoce, ale nebude to tak úplně snadné. Pravdou je, že strávit přijatý kus ovoce zabere žaludku zhruba jen půl hodiny. Čerstvá zelenina už se však do podobného rozmezí nevejde. Například mrkev odborníci doporučují podávat spíše vařenou, snáze se z ní pak uvolňují důležité látky a žaludek ji i jinou vařenou zeleninu zpracuje za hodinu až dvě. Podobně je to také s polévkami, vařenými i smaženými rybami (zejména s lososem) nebo rýží. Jen hodinu a půl trvá strávit míchaná vajíčka, což může být relativně překvapivé. Často se o nich totiž hovoří jako o těžší snídani.
Zhruba tři hodiny
Čerstvá zelenina, vařené brambory, natvrdo uvařené vejce nebo jehněčí, vařené kuřecí, libové hovězí i vepřové a některé mléčné výrobky zaměstnají žaludek na dvě až tři hodiny. Podobný čas tělo tráví také tvrdá kyselá jablka. Syrová mrkev si dokonce vyžaduje tři hodiny a čtvrt, knedlík nebo bílé pečivo si vystačí se třemi hodinami, stejně jako třeba kuřecí vývar nebo uzeniny.
4 až 6 hodin
Potraviny a jídla, která tvoří pro některé lidi velkou část jídelníčku, už zdaleka tak dobře stravitelná nejsou. Běžný chléb s máslem, sýrem a šunkou náš žaludek chvíli potrápí. Všechny tyto potraviny trvá strávit minimálně tři a půl hodiny, velmi podobně jsou na tom těstoviny. Dlouho v žaludku zůstávají i luštěniny, proto se po jejich snědení cítíme příjemně sytí po delší dobu. Šest hodin trvá strávit tučné ryby a ty naložené v oleji. Pokud si někdo rád pochutnává na bůčku, s tím se následně žaludek pere okolo pěti a půl hodiny.
6 a více
Existují složky potravy, se kterými žaludek pracuje podstatně déle. Patří mezi ně tučná a pečená masa, šlachy. Obecně velmi dlouho trvá strávit fast food – především z toho důvodu, že je plný tuků a prošel smažením.