Není to záležitost zcela běžná, přesto se se syndromem dráždivého tračníku potýká až 13 procent české populace. Problémem je, že jeho projevy bývají často odsunuty stranou v domnění, že jde o běžné zažívací problémy, které časem odezní.
Ve skutečnosti však může tento syndrom přetrvávat celé roky a výrazně ovlivňovat kvalitu života – od každodenního fungování až po psychickou pohodu. Je potřeba si uvědomit, že toto onemocnění tlustého střeva nezpůsobuje pouze jedna konkrétní příčina, nýbrž že faktorů, které se na jeho vzniku podílí, je hned několik.
Trápí vás potíže s trávením? Tipy, jak dostat zažívání do pohody![]() |
„Může to být třeba změna ve střevním mikrobiomu. K té dochází přemnožením určitého kmene mikroorganismů, narušením rovnováhy prostředí nebo zvýšením propustnosti střevní bariéry,“ upozorňuje zdravotní sestřička Ivana Novotná.
Diagnostika přitom není snadná. Příznaky, jako jsou již zmíněné křeče, průjem, zácpa nebo nadýmání, mohou často signalizovat jiné onemocnění. Pacient se proto musí podrobit řadě vyšetření, např. kolonoskopii a ultrazvuku, nutný je i rozbor jeho krve.
Pozor na jablka i třešně
Lék, který by vás všech těchto problémů nadobro zbavil, zatím bohužel neexistuje. Nepříjemné projevy se ovšem dají zmírnit. V první řadě se zaměřte na stravu. Věnujte pozornost jednotlivým potravinám a pozorujte, jaký vliv má jejich konzumace na vaše zažívání.
Cítíte se po konzumaci ovoce nafouklí? Některé druhy obsahují spoustu fermentovatelných sacharidů, které mohou zažívací potíže způsobovat. „Vyhýbat byste se v takovém případě měli hlavně jablkům, třešním, hruškám, vodnímu melounu a všemu hodně sladkému, např. mangu,“ radí odbornice, podle které lze naopak bez obav konzumovat banány, někdy i broskve nebo citrusy.
Zelenina s rýží jako věrní pomocníci
Díky testování a postupné eliminaci nevyhovujících potravin je dobré si následně vytvořit optimální jídelníček, který zmírní nepříjemné symptomy a efektivně podpoří rovnováhu střevního mikrobiomu. Chybět by v něm neměly mrkev, cuketa, okurka, rajčata, špenát a lilek. Zaměřte se také na kuřecí a krůtí maso, ryby a vejce, které mají dostatek vhodných bílkovin.
„Velmi zásadní je naučit se konzumovat bezlaktózové mléčné výrobky, protože právě laktóza bývá velkým dráždidlem,“ upozorňuje Ivana Novotná.
Deset potravin, které vám zajistí dobré a zdravé trávení![]() |
Nezapomínejte ani na obiloviny v podobě rýže, quinoi, pohanky či bezlepkového ovsa. Dopřát si můžete i ořechy a semena. Kromě stravy a podpůrné léčby se snažte co nejvíce omezit stres patřící mezi hlavní spouštěče, které mohou průběh onemocnění výrazně zkomplikovat.
Jedním z efektivních způsobů, jak jej zmírnit, je pravidelný pohyb, který díky uvolněným endorfinům pomáhá snižovat hladinu kortizolu v těle. Mimo to také podporuje pohyblivost střev a zlepšuje prokrvení trávicího traktu.
Fakta v kostceSyndromu dráždivého tračníku se zkráceně říká IBS. To vychází z anglického pojmenování Irritable Bowel Syndrome. Jde o funkční poruchu trávicího systému, především tlustého střeva, jež ovlivňuje jeho pohyblivost a správnou funkci. Nejčastěji se projevuje bolestmi břicha, průjmem nebo zácpou, plynatostí nebo kombinací všech příznaků. Kromě konkrétních fyzických neduhů je nemoc často spojena i s psychickou nerovnováhou jedince. |
Článek vznikl pro časopis Pestrý svět.