Sůl neboli chlorid sodný se v organismu podílí na mnoha procesech. Jedním z hlavních je udržování vody v těle. Spolu s ledvinami tento minerál potřebují i srdce, svaly a nervová soustava.
Kromě jiného působí proti vzniku svalových křečí a podporuje přenos nervových vzruchů. Se solí je také spojená dehydratace. Zvláště v parných letních dnech, kdy se nadměrně potíte, je dokonce vhodné ji tělu cíleně dodávat.
Druhy soliNěkteré druhy soli bývají marketéry díky obsahu dalších minerálních látek vyzdvihovány a doporučovány jako „zdravé“ náhražky. Zdravá sůl ovšem neexistuje. Sůl je a bude vždycky sůl. Ze zdravotního hlediska se tak jedná především o její přijaté množství. Mořská Vzniká odpařováním mořské vody. Tou se naplní mělké nádrže a voda v nich se nechá vypařit. Na dně zůstane sůl mírně našedlé barvy. Pokud projde procesem rafinace (čištění), ve výsledku bude krásně bílá. Kamenná Získává se klasickou těžbou v dolech či lomech. Vytěžená sůl se upravuje mletím, proséváním a čištěním. Obvykle je využívána jako průmyslová nebo jedlá, ta pak bývá obohacována jódem. Himálajská Pochází z panenské přírody himálajských hor. Má typické oranžové až růžové zbarvení, které jí propůjčuje obsažený oxid železitý. Spolu s ním skýtá i další minerální látky jako hořčík, draslík, vápník, sodík, fosfor, zinek, selen, jód nebo měď. Uzená Vzniká uzením na pečlivě vybraném dřevě z olše či dubu, při kterém z něj nasaje jeho specifickou chuť a vůni. |
Nadbytek je zátěží
Nejde tedy o sůl jako takovou, nýbrž o její množství. Nadbytek soli zvyšuje krevní tlak a skrývá se za potížemi s hypertenzí. Negativně ovlivňuje i spoustu orgánů, například může vést ke tvorbě žaludečních vředů.
Navíc přispívá i k zadržování vody a nadměrnému zatěžování či poškozování ledvin.
Solte přiměřeně
Bezpečnou hranicí je podle odborníků 5 gramů tohoto minerálu denně. Většina lidí ho ale přijímá až trojnásobně více.
Problémem jsou hlavně průmyslově zpracované potraviny, hotovky a polotovary, slané sýry, uzeniny, pečivo plus nejrůznější tyčinky, chipsy.
Co s tím? Je to jednoduché. Těm průmyslovým a nadměrně soleným se cíleně vyhýbat a jíst pokrmy, které si solíte sami. A i tak solit málo.
Sůl jako léčitelkaInhalace Při respiračních potížích si ulevíte inhalováním soli. Stačí nalít do kastrůlku horkou vodu s obyčejnou či himálajskou solí, přes hlavu přehodit ručník a pár minut vdechovat solné výpary, které podpoří uvolnění hlenů i zúžených průdušek a zklidnění nosní sliznice. Účinky se ještě zesílí, když si ponoříte chodidla do lavoru s horkou vodou. Solná koupel Solná lázeň, kterou připravíte, když do vany s horkou vodou nasypete několik lžic mořské soli, čistí a prokrvuje pokožku, napomáhá vyplavování škodlivých látek z organismu a tělu se jejím prostřednictvím dostane potřebných minerálů. Výplachy nosu Trápí-li vás celoroční rýma, pomohou vám solné nosní proplachy, které zlepšují průchodnost nosu a zvlhčují sliznice. Do speciální konvičky nalijte roztok z 200 ml teplé vody s odměrkou (1,8 g) jemnozrnné kuchyňské soli. Konvičku uzavřete a protřepte, aby se sůl rychleji rozpustila. Hlavu nakloňte na stranu a tekutinu aplikujte do nosní dírky. Počkejte, až vyteče tou druhou, a pak se vysmrkejte. Jestli to chcete mít bez práce, kupte si mořskou vodu ve spreji, pořídit ji můžete v lékárně. Haloterapie Na pozitivních účincích působení soli jsou postavené také solné jeskyně, v nichž díky vysoké vlhkosti a množství soli vládne to pravé léčivé mikroklima. Kromě dýchacích potíží vám pravidelný pobyt v jeskyni pomůže při kožních chorobách, alergii na prach a roztoče, vyčerpání, únavě a výrazně posiluje imunitu. |