„Spojení mezi demencí, depresí a mrtvicí nemusí být na první pohled zřejmé. Ale pravdou je, že lidé, kteří jeden z těchto problémů prodělají, pak častěji čelí i těm dalším,“ uvedla pro New York Times lékařka a výzkumnice Sanjula Singhová, která působí v Massachusettské všeobecné nemocnici a je také vedoucí nově vydané studie.
Podle výsledků výzkumu to vypadá, že za touto nešťastnou kombinací stojí typické rizikové faktory, jako je diabetes nebo vysoký krevní tlak. Ty jsou totiž u všech tří komplikací často aspoň částečně na vině. Dobrou zprávou však je, že díky těmto poznatkům se jim dá lépe předcházet. Zcela nebo částečně by se tak podle vědců dalo předejít až 60 procentům případů mrtvice, 40 procentům případů demence a 35 procentům případů deprese v pozdějším věku.
Obtížím se dá předcházet
Propojená jsou nejen onemocnění, ale také způsoby jejich prevence. „Pokud začnete pracovat na jednom z nich, často dojde ke zlepšení i v dalších oblastech,“ popisuje Singhová.
Například když do svého režimu zařadíte pravidelný pohyb, může to přispět ke snížení tělesné hmotnosti, krevního tlaku i hladiny cukru v krvi. Když navíc budete chodit cvičit nebo běhat s někým dalším, posílí to i vaše sociální interakce. Jen byste si o toho neměli zapalovat cigaretu…
Neurologové radí, jak oddálit demenci a zlepšit zdraví mozku![]() |
Co studie ukázala?
Vědci ve studii porovnali data z 59 metaanalýz. Na základě toho identifikovali sedmnáct faktorů, které mohou mít pozitivní nebo naopak negativní vliv na rozvoj zmiňovaných tří problémů – deprese, demence a rizika mrtvice. Tady jsou:
1. Konzumace alkoholu
Odborníci doporučují snížit ji na minimum. To znamená pít méně než jeden alkoholický nápoj denně – a v ideálním případě abstinovat úplně.
2. Kognitivní aktivita
V praxi to znamená, že bychom se měli pravidelně věnovat úkolům, které nás mentálně stimulují, jako je čtení, luštění křížovek nebo třeba sudoku. „Používat mozek“ je zvlášť důležité pro prevenci demence, její riziko je tak možné snížit až o 40 procent.
3. Jídelníček
Asi vás nepřekvapí, že nejlépe z výzkumů vychází jídelníček bohatý na ovoce a zeleninu, oříšky, ryby a mléčné výrobky. Naopak rizikovým faktorem může být strava, ve které dominuje červené maso, sladkosti, sladké nápoje a jídla s vysokým obsahem soli, jako jsou chipsy, uzeniny nebo instantní nudle.