Pivo, hospoda, restaurace

Pivo, hospoda, restaurace | foto: Martin Stolař, MF DNES

Střídmé pití piva zlepšuje mužské zdraví

  • 33
Střídmé pití českého piva pomáhá mužům v prevenci kardiovaskulárních chorob. Ukázal to výzkum, který provedli odborníci z plzeňské Lékařské fakulty Univerzity Karlovy. Pravidelná konzumace piva má však i poměrně zásadní nevýhodu - přibývání na váze.

Výzkumu se zúčastnilo celkem 93 zdravých mužů ve věku od třiceti do šedesáti let. Lékaři je nejprve podrobili zevrubným vyšetřením, aby zjistili, zda jsou opravdu zcela v pořádku.

V první fázi výzkumu pak měli účastníci za úkol měsíc téměř abstinovat, což znamenalo vypít maximálně tři piva za týden. Poté se všichni dostavili k dalším vyšetřením, odběrům krve, měřením a vážením.

Následovala fáze "pivní", v níž - rovněž po dobu jednoho měsíce - účastníci den co den konzumovali přesně 833 mililitrů světlého ležáku (tedy jedno velké a k tomu jedno malé pivo).

Po měsíci se opět přišli nechat zkontrolovat, načež podstoupili fázi třetí, opět abstinenční. Tak si lékaři pojistili, že zjištěné změny budou jen a pouze důsledkem konzumace piva.

A jak to dopadlo? "Výsledky potvrdily, že mírná konzumace českého piva potlačuje rozvoj cévních chorob způsobených usazováním tuků v cévách a důležitých orgánech," řekl profesor Jaroslav Racek, přednosta Ústavu klinické biochemie a hematologie LF UK v Plzni. Právě on celý výzkumný tým vedl.

Zároveň se ukázalo, že takto střídmé pití piva snižuje nežádoucí srážlivost krve. To je dobrá zpráva pro všechny, kdo se bojí infarktu či mozkové příhody.

"Pivo v malém množství stabilizuje hodnoty homocysteinu. Ten je považován za rizikový faktor pro vznik infarktu," vysvětlil profesor Racek.

Ovšem není novinkou, že pití piva, byť střídmé a kontrolované, má za následek zvýšení tělesné hmotnosti. Prokázalo se to i u účastníků plzeňské stude. Za "pivní" měsíc ztloustli v průměru o tři čtvrtě kila.

Lékaři se proto shodují: pijte pivo (s mírou) a k tomu zdravě jezte a hodně se hýbejte.