Ona
Nesycená voda má mít u běžce před perlivou jednoznačně přednost.

Nesycená voda má mít u běžce před perlivou jednoznačně přednost. | foto: Profimedia.cz

Bublinky sice zaženou žízeň, ale sportovcům neprospívají!

  • 18
I když jsme denně pod palbou reklamy, jak jsou vody s bublinkami chutné, pro sportovce kvůli svým vlastnostem ideální nejsou. Přečtěte si, co bychom vlastně měli pít a jaký nápoj si vybrat ze změti variant, které trh nabízí.

Kvalita tekutin a jejich průběžný příjem ve správném množství jsou důležitým předpokladem zachování zdraví, duševní pohody a výkonnosti každého sportovce. Dostatek tekutin zajišťuje látkovou výměnu a dobrou funkci ledvin čili vylučování škodlivých látek, které se do těla dostávají potravou. Jednou z hlavních látek, jichž se náš organismus musí zbavovat, je oxid uhličitý (CO2), který je spolu s vodou konečným produktem našeho metabolismu.

Důležitá fakta

  • Žízeň uhasíte rychleji sodovkou než vodou, ale jde pouze o dočasný pocit. Pocit žízně nastává až v okamžiku dehydratace. Tedy to, že zaženete pocit žízně, neřeší doplnění chybějících tekutin.

  • Občasná konzumace přírodních kyselek nebo kvašených nápojů není na škodu. Ojedinělý vyšší obsah oxidu uhličitého tělo zvládne.

  • Perlivé vody nejsou v žádném případě adekvátní variantou pro každodenní konzumaci.

  • Při výběru nápoje by neměly být na prvním místě chuťové vjemy, nýbrž nutnost zavodnění vhodnou tekutinou.

I přes tato fakta konzumujeme často nápoje obsahující CO2 . Stále větší množství lidí používá pro běžnou konzumaci balené vody, mnoho z nich pije dokonce jako jediný zdroj tekutin pouze vodu perlivou. Koncentrace CO2 v balených vodách se různí podle typu vody a jejího původu. Označení sycená minerální voda značí, že má po zpracování a dosycení oxidem uhličitým jiného původu, než je zdroj, z něhož voda pochází, obsah oxidu uhličitého stejný nebo vyšší, než bylo ve zdroji. Minerální vody s koncentrací oxidu uhličitého vyšší než 1000 mg/ l se nazývají kyselky. Jejich název jim propůjčila specifická nakyslá chuť. Tento druh nápoje byl oblíbený již ve středověku, s obavami o lidské zdraví začaly být kyselky spojovány až v posledních letech, kvůli jejich masivní konzumaci.

Nápoje obsahující oxid uhličitý ovlivňují funkci mnoha orgánů. Vše začíná již v ústech, kdy můžeme díky bublinkám cítit mírné brnění na jazyku, které současně snižuje citlivost chuťových receptorů, což je využíváno k zakrytí nepříjemné chuti některých minerálních vod.

V žaludku způsobuje CO2 zvýšené napětí a zrychluje peristaltiku střev. U citlivějších jedinců může způsobit zvýšená konzumace těchto minerálek průjem. Mohlo by se zdát, že rychlejší vyprazdňování žaludku po vypití sycené vody bude výhodné, pravdou je však opak, jelikož potrava odchází z žaludku nedostatečně natrávená, a tím se celý proces značně ztíží. Po vypití syceného nápoje můžete také pociťovat tlak v nadbřišku.

Na absorpci přijatého oxidu uhličitého v nápoji má vliv způsob polknutí CO2. Při rychlém požití nápoje s bublinkami se vytlačí přebytečný CO2 z těla odříhnutím. Při pomalém pití nedojde k odříhnutí buď vůbec, nebo minimálně. Dá se tedy s nadsázkou říct, že zdravější je vypít sklenici bublinkové vody co nejrychleji.

Přečtěte si dále:

Pití nápojů s bublinkami má vliv nejen na trávicí trakt, způsobuje také rychlejší dechovou frekvenci, zvýšení tlaku a tepové frekvence. To pro sportovce, který se snaží všechny mechanismy v těle šetřit, není dvakrát prospěšné. Na činnost dýchacího centra má vliv především změna složení krve protékající plícemi. Dýchací soustava silně reaguje na obsah oxidu uhličitého v krvi, který složitým mechanismem způsobuje změny pH krve – a tím zapříčiňuje následnou acidózu, což je stav, který nejsou všichni jedinci schopni vykompenzovat. Z pohledu ledvin působí CO2 jako spouštěč rychlejšího vylučování vody, a tedy i minerálních látek, které jsou tělu prospěšné.

Výrobci přidávají do balených vod oxid uhličitý z důvodu nejen chuťových, ale i konzervačních. Kyselky obsahují přirozeně vysoký podíl oxidu uhličitého, při úpravě obsahu železa však dojde k jeho poklesu, následně je do nápoje tento plyn výrobci opět dodáván, jenže ve vyšším množství než původně, chuťové vlastnosti jsou tak zcela odlišné.

Pijete sycené nápoje, i když víte, že to pravé pro vaše tělo je čistá voda?

Pití sycených nápojů
celkem hlasů: 2250

Hlasování skončilo

Čtenáři hlasovali do 0:00 9. července 2015. Anketa je uzavřena.

Občas 814
Ano 724
Ne 712