Alternativy bílého cukru: jsou skutečně zdravější?

aktualizováno 
Stal se téměř synonymem pro obezitu. Proto řada z nás začala hledat náhražky bílého cukru. Přečtěte si, zda skutečně zdravé substituce existují.

Dáváte přednost bílému cukru nebo raději volíte některou z jeho alternativ? | foto: Marie Sehnálková, Rungo.cz

Bílý cukr je složený z jednoduchých cukrů - glukózy a fruktózy. Pokud si ho dopřejeme v nadměrné množství, naše tělo začne produkovat hormon inzulin. Dlouhodobě vyšší hladina inzulinu v krvi vede k inzulinové rezistenci, která je základem pro vznik obezity a cukrovky, zvyšuje riziko onemocnění srdce i cév a je dokonce spojována s Alzheimerovou chorobou. Proto se ohlížíme po alternativách.

1.Med

Med je považován za generacemi prověřenou superpotravinu. I přes množství dostupných medikamentů na něj nedáme dopustit jako na lék a prevenci v období chřipek. Tento přírodní zázrak tak začala řada z nás s dobrým úmyslem používat jako alternativu bílého cukru a sladí s ním prakticky všechno od čajů přes cukroví až po dressinky k masu. 

Výživová specialistka Margit Slimáková však upozorňuje, že nahrazovat cukr medem nemusí být pro zdraví to úplně nejlepší. „Základem medu jsou také jen jednoduché cukry. Med sice obsahuje i minerální látky a další prospěšné mikroživiny, ale tato trocha z něj automaticky nedělá zdravou potravinu vhodnou pro neomezený příjem,“ varuje. Tepelnou úpravou se navíc řada prospěšných látek ničí. Pokud tak dáme do vařícího čaje lžičku medu, přicházíme i o tyto makroživiny.

2.Třtinový cukr

Třtinový cukr je chuťově podobný bílému, avšak je méně sladký. Rozdíl je v procesu výroby. Třtinový cukr není tolik čištěn a obsahuje část melasy, která vzniká při zpracování třtiny. Právě melasa obsahuje vitamíny, minerální látky a dokonce i některé aminokyseliny, díky nimž je třtinový cukr považován za zdravější.

Melasa je černá tekutina, kterou můžete používat jako sladidlo. Na tomto...

Melasa je černá tekutina, kterou můžete používat jako sladidlo. Na tomto obrázku je melasový cukr, který vzniká ponecháním části melasy v krystalcích cukru.

V prodejnách zdravé výživy můžeme běžně koupit i samotnou melasu, ve které je prospěšných látek zachováno ještě více než ve třtinovém cukru. Doktorka Slimáková však připomíná, že ani s těmito alternativami to není radno přehánět. „I když třtinový cukr můžeme považovat za o něco prospěšnější než bílý, i v tomto případě platí, že trocha mikroživin nedělá z potraviny automaticky zdravou. To platí i o melase. Všechny živiny, které obsahuje, navíc najdeme i v mnohonásobně prospěšnějších potravinách bez rizik spojených s přidaným cukrem,“ říká.

3.Stévie

Stévie je rostlina, která přirozeně sladce chutná. Neobsahuje žádné jednoduché cukry a nemá ani žádné kalorie. Proto se často doporučuje diabetikům a lidem, kteří se snaží zhubnout. Nahrazování cukru stévií má však dvě zásadní úskalí.

Sušenou stévii můžeme koupit v prodejnách zdravé výživy. Na jaře si ji však...

Sušenou stévii můžeme koupit v prodejnách zdravé výživy. Na jaře si ji však můžeme zasadit i na vlastní zahrádce nebo do truhlíku.

Ke slazení se využívají lístky stévie, ať už v čerstvé, nebo v sušené formě. Stévií tak můžeme osladit čaj, popřípadě ovesnou kaši, ale jen těžko ji přidáme do těsta při pečení. Na trhu existuje celá řada výrobků, které svým vzhledem a konzistencí připomínají klasický cukr, avšak v názvu nesou označení stévie. V těchto případech bedlivě čtěte složení. Část těchto výrobků totiž mnohdy obsahuje až 80 procent fruktózy, tedy jednoduchého cukru, který se v této rostlině přirozeně vůbec nevyskytuje. Navíc to bývají vysoce průmyslově upravované produkty s aditivy a zbytkovými chemikáliemi.

Podle řady odborníků vede sladká chuť potravin, které ve skutečnosti neobsahují sacharidy, k nepříznivým biochemickým reakcím. Když naše tělo ucítí v ústech sladkou chuť, očekává také přísun sacharidů. Stévie však našemu tělu žádné sacharidy nedodá. To v organismu vyvolá hypoglykémii, tedy pokles hladiny cukru v krvi. Abychom hypoglykémii zabránili, sáhneme většinou instinktivně po jídle, které hladinu cukru opět vyrovná. I když tak použitím stévie namísto cukru nepřijmeme žádné jednoduché cukry ani energii, většinou si to velmi brzy vynahradíme jinou sladkostí.

4.Umělá sladidla

S umělými sladidly se pojí stejný problém jako se stévií. Zpravidla neobsahují jednoduché cukry a mají minimální počet kalorií. Mohlo by se tak zdát, že jsou ideální volbou pro diabetiky a osoby, které se snaží zhubnout. Jejich užívání však může v našem těle vyvolat hypoglykémii a jejich vysoce průmyslové zpracování organismu také příliš nesvědčí.

Umělé sladidlo může být i o dvěstěkrát sladší než bílý cukr. Proto se dávkuje v...

Umělé sladidlo může být i o dvěstěkrát sladší než bílý cukr. Proto se dávkuje v miniaturních tabletkách.

„Umělá sladidla neprospívají vůbec nikomu, ať už diabetikům, nebo zdravým lidem. Zvyšuje se počet studií, které jejich konzumaci spojují s poškozením střevního mikrobiomu, s vyšším výskytem obezity, metabolického syndromu a cukrovky. Konzumace jakkoliv nepřirozeně sladkých jídel jen dále zvyšuje naši touhu po sladkém,“ říká doktorka Slimáková.

Existuje tak vůbec alternativa bílého cukru, o které bychom s klidným srdcem mohli říct, že je zdravá? Většina jeho náhražek má podobné účinky jako bílý cukr. Jedinou přidanou hodnotou může být obsah vitaminů a minerálů. Spíše než hledat náhražku cukru je tak vhodné naučit se snižovat potřebu sladkého, ať už z jakéhokoliv zdroje.

Přihlaste se do Ostravy hned

a získejte motivaci k tréninku!

V dubnu jsme si pro vás přichystali závod s domácí atmosférou i občerstvením, zaregistrujte se nyní a získáte i tričko s běžeckou tématikou „Kdo věří, dokáže...“.

Motiv pro trička pro Craft RUNGO razovitý běh 2018

Nejčtenější

Na Pacifické hřebenovce jsem věčně hladověla, vzpomíná Lucie Kutrová

Lucie Kutrová

Do dvaceti se kromě školy zajímala jen o módu a večírky. Neuběhla ani kilometr a nechápala, proč lidé chodí třeba na...

Už žádné módní trapasy. Osvojte si základní pravidla oblékání

Ilustrační fotografie

Cit pro módu bohužel nebyl každému do vínku dán. Kvůli tomu můžeme na ulicích občas vidět opravdu zvláštní kreace,...

Horoskop v období Panny: jaké jsou a co čeká všechna znamení zvěrokruhu

Ilustrační snímek

Slunce vstupuje na jeden měsíc do hvězdného znamení Panny. Lidé narození v tomto období jsou pracovití, zodpovědní,...

Slavné nevěsty tohoto léta. Které to slušelo nejvíc?

Letní nevěsty

Léto je roční období, které každým rokem přeje svatbám. A letos do toho praštilo hned několik slavných osobností....

V obložení závazků: sendvičové generaci hrozí krize a vyhoření

ilustrační snímek

Musejí se starat o děti, zároveň pečují o rodiče a mnohdy i prarodiče. A k tomu pracují nebo podnikají. Tak žijí...

Další z rubriky

Ortorexie: Když se ze zdravého jídla stane posedlost

MUDr. JIŘÍ DOLINA (51), Ph.D. je přednosta Interní gastroenterologické kliniky...

Chia semínka, goji, čaga, pohanka. Pro mnohé ideál zdravé výživy, pro jiné chorobná závislost na životosprávě, která...

Hlíva jako recept na dlouhý život. Hlídá cholesterol a pomáhá hubnout

Češi si hlívu natolik oblíbili, že se již běžně pěstuje i na českých farmách,...

Léčivá síla hlívy ústřičné je známá po tisíce let. V Číně ji lidé považují za účinný prostředek, který člověku zaručí...

OBRAZEM: Slavní krasavci bez vlasů, kteří nemají o fanynky nouzi

Plešatí a sexy

Někteří muži špatně nesou, když už nemají bujnou hřívu. Známí fešáci však na svou holou hlavu nedají dopustit. Navíc po...

Databáze nemocí

Najdete na iDNES.cz