Určitě jste si všimli, že to, co jíte, ovlivňuje i vaši náladu. Některé potraviny mají nejen pozitivní účinky na fyzické zdraví, ale mohou dopomoci i k duševní pohodě a pocitu štěstí.
Máme pro vás šest potravin, které určitě vyzkoušejte, když potřebujete pozvednout náladu.
Avokádo
Omáčka guacamole, známá mexická pochoutka, vám zaručeně zvedne náladu a ještě si skvěle pochutnáte.
Avokádo kromě omega 3 mastných kyselin obsahuje také kyselinu olejovou, což je zdravá omega 9 mastná kyselina, která pomáhá zvyšovat v mozku hladiny serotoninu, neboli hormonu štěstí.
Banány
Banán je jediné ovoce, které obsahuje kombinaci aminokyseliny tryptofan a vitaminu B6. Toto spojení pomáhá tělu produkovat serotonin a přímo přispívá ke zlepšení nálady a potlačení zasmušilosti.
Výzkumníci z Oxfordské univerzity zjistili, že ženám zotavujícím se z deprese, které měly nedostatek tryptofanu, hrozil návrat depresivních stavů. Tryptofan je obsažen také v ananasu či dýňových semínkách.
Vanilková zmrzlina
Většina žen to už dávno zná a v depresi či v chvílích smutku a úzkosti automaticky sahá po zmrzlině. Nejlépe přitom funguje zmrzlina vanilková, která má uklidňující účinky na podrážděnou mysl.
Vanilkovou zmrzlinu by však měli ocenit i pánové, protože nejenže dokáže zvednout náladu, ale také podporuje libido.
Vlašské ořechy
Tyto chutné ořechy byste si měli dopřávat mnohem častěji než jen jako součást vánočního cukroví.
Jsou totiž jedním z nejlepších zdrojů omega 3 mastných kyselin a uridinu, které, když se spojí, pomáhají zlepšovat komunikaci mezi neurony v mozku. Stejným způsobem fungují i antidepresiva.
Studie vědců z Harvardské univerzity také odhalila, že omega 3 mastná kyselina zvaná alpha-linoleová (ALA) ve vlašských ořeších zmírňuje příznaky deprese. ALA obsahují také sojové boby a lněná semínka.
Čokoláda
To, co většina z nás dávno ví, je i vědecky potvrzené. Čokoláda opravdu zlepšuje náladu, ale pozor, toto platí jen o hořké čokoládě s obsahem kakaa vyšším než 70 procent.
Už několik čtverečků hořké čokolády stačí pro uvolnění endorfinů a zvýšení hladin serotoninu. Flavanoidy v kakau a čokoládě jsou navíc plné antioxidantů, které pomáhají snižovat krevní tlak a zlepšují průtok krve do mozku a srdce.
Špenát
Tato chutná zelenina je zvláště bohatá na folát neboli kyselinu listovou, která podporuje zvýšení hladin serotoninu v mozku. Studie v Journal of Nutritions ukázala, že lidé, kteří jedli nejméně folátu, měli o 67 procent větší pravděpodobnost deprese než ti, co ho jedli nejvíce.
Pokud vám špenát nechutná, existují i jiné potraviny s vysokým obsahem folátu, jako jsou chřest, brokolice, fazole a listová zelenina. Špenát také skvěle funguje jako přírodní životabudič, tak si místo kávy zkuste dát pro povzbuzení špenátový salát.
Sledujte, kde jsou tyto potraviny v akciPortál AkcniCeny.cz pro vás hlídá, kde nejen tyto potraviny dostanete v akční slevě. Denně více než 90 letáků na jednom místě s fulltextovým vyhledáváním v obsahu! |