Mýty o (ne)zdravých potravinách: palmový olej škodí víc než jiné tuky

aktualizováno 
Světem výživy se v posledních letech prohnalo mnoho módních trendů. Taky jste uvěřili, že kokosový tuk je zdravější varianta slunečnicového oleje a po zeleném ječmenu zhubnete? Odborníci tato tvrzení uvádějí na pravou míru.

Palmový olej | foto: shutterstock

1.Mýtus: sója je zdravá v jakékoliv podobě

Dlouhé roky byla vyzdvihována jako zdravá náhražka masa a mléka. V kuchyních se objevuje v podobě tofu, sojanézy (náhražka majonézy), sójového mléka nebo smetany, a byť je oproti jiným luštěninám hodně tučná, obsahuje především nenasycené mastné kyseliny. V sóje se také vyskytuje hodně bílkovin, lecitinu, je zdrojem vitaminů, minerálních látek a vlákniny. Jenže má i podstatné zápory.

„Sójové boby obsahují látky, které potlačují funkci štítné žlázy, jiné zase omezují využití živin ze stravy, především vápníku, hořčíku, železa nebo zinku,“ říká doktorka farmacie a odbornice na výživu Margit Slimáková. V luštěnině se dále vyskytují tzv. antinutriční látky, jež omezují trávení bílkovin, a také fytoestrogeny, o nichž se mluví jako o jedné z „tajemných oblastí výživy“. Tyto rostlinné estrogeny mohou podle některých výzkumů dokonce stimulovat růst nádorů.

„K tomu všemu je mnoho sójových produktů vysoce průmyslově upravovaných. Proto nevidím důvod sóju doporučovat a pro pravidelnou konzumaci lze jako bezpečnou formu připustit pouze fermentované produkty,“ říká Margit Slimáková. (Fermentace neboli kvašení je tradiční asijský způsob zpracování sóji, při kterém se snižuje obsah rizikových látek.)

2.Mýtus: palmový olej škodí víc než jiné tuky

Když zadáte heslo „palmový olej“ do vyhledávače, vyskočí na vás poplašné zprávy o tom, že je to zabiják. Tak příkré hodnocení si nezaslouží, není totiž o nic „nebezpečnější“ než jiné tuky.

„Palmový olej obsahuje vyšší podíl nasycených mastných kyselin, jejichž konzumaci bychom měli omezovat. Vliv na některé rizikové faktory je však srovnatelný s živočišnými tuky, v porovnání s máslem vychází palmový olej dokonce lépe,“ uvádí odborník na technologii výroby potravin Jiří Brát na webu Společnosti pro výživu.

Když budete tuky s nasycenými mastnými kyselinami pojídat v omezeném množství, neuškodí vám. A v kuchyni mají své přednosti. U másla je to chuť, u palmového oleje výborná tepelná stabilita, díky níž se hodí na pečení nebo smažení.

3.Mýtus: kokosový tuk je nejlepší

Vysloužil si přívlastek „superpotravina“ a běžně se objevuje v prodejnách se zdravou výživou. I kokosový tuk ale obsahuje převážně nasycené mastné kyseliny.

„Složení běžně užívaných rostlinných olejů – olivového nebo řepkového – je pro naše zdraví prospěšnější. Dokonce i vepřové sádlo je svým složením příznivější než kokosový tuk,“ říká lékařka Marie Skalská z Pro Fit Institutu.

Nesmyslné jí přijde doporučení, že kokosový tuk se hodí na smažení kvůli tomu, že se při vysokých teplotách nepřepaluje. „Pro smažení jsou stejně vhodné (a nesrovnatelně levnější) speciální fritovací oleje, což jsou rafinované oleje na bázi slunečnicového oleje.

4.Mýtus: mléko nelze kvůli živinám nahradit

O mléku se jednou mluví jako o důležitém pilíři jídelníčku, jindy je zatracované jako alergen. Jak to tedy je? Úplně vynechat ho musí alergici na mléčnou bílkovinu a omezit lidé s intolerancí mléčného cukru laktózy.

Mléko však může ovlivňovat i jiné pochody v těle. Že vám působí problémy, nejlépe zjistíte při tzv. eliminační dietě, kdy ho na několik týdnů vynecháte a sledujete, jestli se něco ve fungování organismu změnilo.

„Doporučuji to při chronických a autoimunitních onemocněních,“ říká expertka na výživu Margit Slimáková. Kdo se mléku vyhýbá, nemusí se bát, že přijde o důležité látky. Živiny v něm obsažené lze získat z jiných potravin.

„Není prokázáno, že kravské mléko je nejlepším zdrojem vápníku ani že jeho konzumenti mají nižší výskyt osteoporózy. Je pravděpodobné, že pro zdravé kosti stačí i méně vápníku, jestliže budeme mít dostatek dalších faktorů, které o jeho využitelnosti ze stravy spolurozhodují – jako vitaminy D a K2 a hořčík,“ upozorňuje Margit Slimáková.

5.Mýtus: bez masa se neobejdete

Kvalitní maso nezdravé není, nezdravý může být jen způsob přípravy, například smažení. Pevnému zdraví se však můžete těšit i tehdy, když ho nebudete jíst. Stejně jako mléko totiž není esenciální. „Maso můžete jíst denně anebo se mu i desítky let zcela vyhýbat, obojí je z výživového hlediska v pořádku.

Doporučení mám jediné – hlídat si kvalitu a kupovat maso zvířat, která jedí pro ně přirozenou stravu, je s nimi slušně zacházeno a jejich maso není dále vysoce průmyslově upravováno,“ upozorňuje Margit Slimáková.

6.Mýtus: mladý ječmen má zázračné účinky

Výrobci tvrdí, že brčálově zelená šťáva obsahuje vysoké množství vitaminů, minerálních látek a vlákniny, díky čemuž zpomaluje buněčné stárnutí, je prospěšná při chudokrevnosti, potlačuje růst rakovinných buněk, pomáhá při nadváze, likviduje poruchy spánku. Lze tomu věřit?

„Mladý ječmen nemá žádné klinicky ověřené výsledky na lidech, prokázaný je pouze prospěšný vliv vlákniny. Ta funguje proti zácpě, čistí střeva, váže ve střevě zplodiny trávení. Tenhle efekt má ovšem každá vláknina a lze ji pořídit mnohem levněji,“ zdůrazňuje Pavel Suchánek, výživový specialista a člen Fóra zdravé výživy.

7.Mýtus: superpotraviny jsou nesmysl

Záleží jedině na tom, co od nich očekáváte. Aby se uplatnil jejich pozitivní vliv, je důležité zařazovat je dlouhodobě do jídelníčku, dbát na jeho pestrost a dodržovat i další pravidla zdravého stravování.

Superpotraviny se vyznačují komplexním obsahem živin, které jsou namixované tak, že tělu dodají spoustu potřebných látek a ještě je umožní co nejúčinněji vstřebat. Patří sem např. konopná semínka, ořechy, hořká čokoláda, avokádo, mořské ryby, brokolice nebo borůvky.

Autor:

Nejčtenější

Pití už jsem sama nedokázala zastavit, říká Michaela Duffková

Michaela Duffková

Když se před rokem Michaela Duffková rozhodla skoncovat se závislostí na alkoholu, v krvi měla více než dvě promile. Od...

V Česku sportují jen děti z bohatých rodin, ty z chudých tloustnou

Dnešní děti tancují u tyče. (ilustrační foto)

České děti prokazatelně tloustnou a jsou stále neohrabanější. Ukazuje se také, že pro mnoho z nich je sport čím dál...

Influenceři chtějí všechno zadarmo. Běžte pracovat, odbyl je hoteliér

Někteří cestovatelé se snaží vyměnit své fotografie na sociálních sítích za...

Je to práce snů. Cestujete si po světě, své fotografie zveřejňujete na sociálních sítích, a pokud jste opravdu dobří...

Nikdy jsem džíny nepral, říká výkonný ředitel firmy, která je vyrábí

Džíny Levi's

Správně se starat o džíny podle expertů na denim prý umí málokdo. Kalhotám z tohoto odolného materiálu totiž nesvědčí,...

Nikdy mě neobejme, plakala dcera ve Výměně. Máma je na ni alergická

Eva se svou dcerou

Výměna manželek byla tentokrát pro zúčastněné páry příležitostí k zamyšlení. Prudké hádky se nekonaly. Martin si díky...

Další z rubriky

Skolióza, bolavá záda i zuby. Kdy pomůže tejpování a jak na něj?

Ilustrační snímek

Sedavý způsob života a nárůst obezity mají za následek, že si čím dál víc lidí stěžuje nejen na bolest zad, ale i...

KVÍZ: Jak se zajímáte o zdraví?

Ilustrační snímek

Víte, jaký krevní tlak je pro dospělého člověka ideální nebo které nemoci nás nejčastěji zabíjejí? Světová zdravotnická...

Pět potravin pro zdravé vlasy a nehty

Ilustrační fotografie

Chcete mít krásné a zdravé vlasy i nehty? Pak je třeba, abyste myslela i na to, co jíte. Jen správná kosmetika vás...

Jak připravit dítě na očkování, aby nemělo strach z lékaře?
Jak připravit dítě na očkování, aby nemělo strach z lékaře?

Očkování absolvují malé děti v prvních letech života hned několikrát. Zpočátku si to ani neuvědomují, později už mohou mít „vypěstovaný“ strach z toho, že to bude bolet. Nervozita rodičů jim nepřidává. Jak bychom měli své dítě připravit na očkování, aby se nebálo a zvládlo tuto povinnou (a nemilou) událost co nejlépe?

Najdete na iDNES.cz