Mýty o (ne)zdravých potravinách: palmový olej škodí víc než jiné tuky

aktualizováno 
Světem výživy se v posledních letech prohnalo mnoho módních trendů. Taky jste uvěřili, že kokosový tuk je zdravější varianta slunečnicového oleje a po zeleném ječmenu zhubnete? Odborníci tato tvrzení uvádějí na pravou míru.

Palmový olej | foto: shutterstock

1.Mýtus: sója je zdravá v jakékoliv podobě

Dlouhé roky byla vyzdvihována jako zdravá náhražka masa a mléka. V kuchyních se objevuje v podobě tofu, sojanézy (náhražka majonézy), sójového mléka nebo smetany, a byť je oproti jiným luštěninám hodně tučná, obsahuje především nenasycené mastné kyseliny. V sóje se také vyskytuje hodně bílkovin, lecitinu, je zdrojem vitaminů, minerálních látek a vlákniny. Jenže má i podstatné zápory.

„Sójové boby obsahují látky, které potlačují funkci štítné žlázy, jiné zase omezují využití živin ze stravy, především vápníku, hořčíku, železa nebo zinku,“ říká doktorka farmacie a odbornice na výživu Margit Slimáková. V luštěnině se dále vyskytují tzv. antinutriční látky, jež omezují trávení bílkovin, a také fytoestrogeny, o nichž se mluví jako o jedné z „tajemných oblastí výživy“. Tyto rostlinné estrogeny mohou podle některých výzkumů dokonce stimulovat růst nádorů.

„K tomu všemu je mnoho sójových produktů vysoce průmyslově upravovaných. Proto nevidím důvod sóju doporučovat a pro pravidelnou konzumaci lze jako bezpečnou formu připustit pouze fermentované produkty,“ říká Margit Slimáková. (Fermentace neboli kvašení je tradiční asijský způsob zpracování sóji, při kterém se snižuje obsah rizikových látek.)

2.Mýtus: palmový olej škodí víc než jiné tuky

Když zadáte heslo „palmový olej“ do vyhledávače, vyskočí na vás poplašné zprávy o tom, že je to zabiják. Tak příkré hodnocení si nezaslouží, není totiž o nic „nebezpečnější“ než jiné tuky.

„Palmový olej obsahuje vyšší podíl nasycených mastných kyselin, jejichž konzumaci bychom měli omezovat. Vliv na některé rizikové faktory je však srovnatelný s živočišnými tuky, v porovnání s máslem vychází palmový olej dokonce lépe,“ uvádí odborník na technologii výroby potravin Jiří Brát na webu Společnosti pro výživu.

Když budete tuky s nasycenými mastnými kyselinami pojídat v omezeném množství, neuškodí vám. A v kuchyni mají své přednosti. U másla je to chuť, u palmového oleje výborná tepelná stabilita, díky níž se hodí na pečení nebo smažení.

3.Mýtus: kokosový tuk je nejlepší

Vysloužil si přívlastek „superpotravina“ a běžně se objevuje v prodejnách se zdravou výživou. I kokosový tuk ale obsahuje převážně nasycené mastné kyseliny.

„Složení běžně užívaných rostlinných olejů – olivového nebo řepkového – je pro naše zdraví prospěšnější. Dokonce i vepřové sádlo je svým složením příznivější než kokosový tuk,“ říká lékařka Marie Skalská z Pro Fit Institutu.

Nesmyslné jí přijde doporučení, že kokosový tuk se hodí na smažení kvůli tomu, že se při vysokých teplotách nepřepaluje. „Pro smažení jsou stejně vhodné (a nesrovnatelně levnější) speciální fritovací oleje, což jsou rafinované oleje na bázi slunečnicového oleje.

4.Mýtus: mléko nelze kvůli živinám nahradit

O mléku se jednou mluví jako o důležitém pilíři jídelníčku, jindy je zatracované jako alergen. Jak to tedy je? Úplně vynechat ho musí alergici na mléčnou bílkovinu a omezit lidé s intolerancí mléčného cukru laktózy.

Mléko však může ovlivňovat i jiné pochody v těle. Že vám působí problémy, nejlépe zjistíte při tzv. eliminační dietě, kdy ho na několik týdnů vynecháte a sledujete, jestli se něco ve fungování organismu změnilo.

„Doporučuji to při chronických a autoimunitních onemocněních,“ říká expertka na výživu Margit Slimáková. Kdo se mléku vyhýbá, nemusí se bát, že přijde o důležité látky. Živiny v něm obsažené lze získat z jiných potravin.

„Není prokázáno, že kravské mléko je nejlepším zdrojem vápníku ani že jeho konzumenti mají nižší výskyt osteoporózy. Je pravděpodobné, že pro zdravé kosti stačí i méně vápníku, jestliže budeme mít dostatek dalších faktorů, které o jeho využitelnosti ze stravy spolurozhodují – jako vitaminy D a K2 a hořčík,“ upozorňuje Margit Slimáková.

5.Mýtus: bez masa se neobejdete

Kvalitní maso nezdravé není, nezdravý může být jen způsob přípravy, například smažení. Pevnému zdraví se však můžete těšit i tehdy, když ho nebudete jíst. Stejně jako mléko totiž není esenciální. „Maso můžete jíst denně anebo se mu i desítky let zcela vyhýbat, obojí je z výživového hlediska v pořádku.

Doporučení mám jediné – hlídat si kvalitu a kupovat maso zvířat, která jedí pro ně přirozenou stravu, je s nimi slušně zacházeno a jejich maso není dále vysoce průmyslově upravováno,“ upozorňuje Margit Slimáková.

6.Mýtus: mladý ječmen má zázračné účinky

Výrobci tvrdí, že brčálově zelená šťáva obsahuje vysoké množství vitaminů, minerálních látek a vlákniny, díky čemuž zpomaluje buněčné stárnutí, je prospěšná při chudokrevnosti, potlačuje růst rakovinných buněk, pomáhá při nadváze, likviduje poruchy spánku. Lze tomu věřit?

„Mladý ječmen nemá žádné klinicky ověřené výsledky na lidech, prokázaný je pouze prospěšný vliv vlákniny. Ta funguje proti zácpě, čistí střeva, váže ve střevě zplodiny trávení. Tenhle efekt má ovšem každá vláknina a lze ji pořídit mnohem levněji,“ zdůrazňuje Pavel Suchánek, výživový specialista a člen Fóra zdravé výživy.

7.Mýtus: superpotraviny jsou nesmysl

Záleží jedině na tom, co od nich očekáváte. Aby se uplatnil jejich pozitivní vliv, je důležité zařazovat je dlouhodobě do jídelníčku, dbát na jeho pestrost a dodržovat i další pravidla zdravého stravování.

Superpotraviny se vyznačují komplexním obsahem živin, které jsou namixované tak, že tělu dodají spoustu potřebných látek a ještě je umožní co nejúčinněji vstřebat. Patří sem např. konopná semínka, ořechy, hořká čokoláda, avokádo, mořské ryby, brokolice nebo borůvky.

Autor:

Jaro a zdraví

Využijte krásného počasí a vydejte se pro zdravé pochoutky do přírody. Oblíbený medvědí česnek najde své místo v pomazánkách či domácím pestu. Jako zdravé sladidlo si můžete připravit pampeliškový med.


Nejčtenější

Bez řádu bychom potrestali sami sebe, řekli v Rozstřelu rodiče čtyřčat

Rodiče nejmladších českých čtyřčat Helena a Josef Slánští v diskusním pořadu...

Helena s Josefem chtěli dvouletému Vojtovi pořídit sourozence a právě před rokem se jim narodily hned čtyři děti...

Raw, proteiny a prkno. Triky Kate Middletonové pro dokonalou postavu

The Duchess of Cambridge in the Royal Box of Centre Court watching Novak...

Jestli je nějaká královská figura zdrojem obdivu a závisti milionů žen, tak je to ta, kterou si udržuje vévodkyně z...

Móda na talíři. Češi utrácejí za superpotraviny, mnohdy zbytečně

Avokádová pomazánka

Jíst avokádo je jedním z aktuálních trendů. A quinoa? To je přeci poklad Inků. Naše talíře se změnily v přehlídku...

OBRAZEM: Amy Schumerová se nezdráhá ukázat pravou tvář mateřství

Amy Schumerová po porodu

Amy Schumerová je jednou z nejúspěšnějších světových komiček dnešní doby. Nebojí se veřejně hovořit o kontroverzních...

OBRAZEM: Podprsenka, co nic neschová, a další šílené trendy z pláže

Farrah Abraham

Možná právě balíte na dovolenou u moře a nemůžete se rozhodnout, jaký koupací outfit vybrat, abyste na pláži vynikla...

Další z rubriky

OBRAZEM: Pravidelné užívání drog mění lidi k nepoznání

Podívejte se na odstrašující galerii, ve které najdete osoby dlouhodobě...

Podívejte se na odstrašující galerii, ve které najdete lidi dlouhodobě užívající drogy. U některých návykových látek...

Opalování, riziková letní vášeň. Proč slunce škodí a jak se chránit?

Ilustrační snímek

Přes všechna varování zůstává oblíbenou disciplínou letních dovolených smažení těla na slunci. Po návratu od moře...

Vítejte ve století genetiky. Nastíní možné nemoci, prozkoumá předky

Ilustrace DNA, která zvýrazňuje tzv. metylaci DNA. To je připojení malé...

Genetika dnes umí doslova zázraky. Využívají ji zejména rodiče nenarozených dětí, pomáhá odhalit vrozené vady i dědičné...

Najdete na iDNES.cz