Úterý 25. února 2020, svátek má Liliana
  • schránka
  • Přihlásit Můj účet
  • Úterý 25. února 2020 Liliana

Jezte ryby i mimo svátky. Nejzdravější je tuňák, dietní zase platýs

  1:00aktualizováno  1:00
Vánoce rovná se v mnoha rodinách kapr. Někteří se na něj těší, jiní ho jedí se zapřením. Ale nemusíte zůstat jen u kapra. Klasiku v podobě kapra může na vánočním stole nahradit mořská ryba, třeba tuňák nebo losos. Konzumace mořských tučných ryb je důležitá hlavně pro obsah omega 3 mastných kyselin v jejich tuku.
Tuňák obsahuje nejvíce omega 3 mastných kyselin. Ilustrační fotografie

Tuňák obsahuje nejvíce omega 3 mastných kyselin. Ilustrační fotografie | foto: Profimedia.cz

Jsou důležité pro prevenci srdečních onemocnění, správný vývoj mozku dětí a i kvalitu naší pokožky. Odborníci proto doporučují dopřávat si alespoň dvě porce týdně.

Ryby

(energie ve 100 gramech)

kapr 530 kJ
štika 360 kJ
pstruh 500 kJ
candát 340 kJ
pangasius 390 kJ
losos 850 kJ
makrela 700 kJ
platýs 300 kJ
treska filé 300 kJ
tuňák 660 kJ

Zdroj: STOB

Nejvíce těchto mastných kyselin obsahují ryby, jako je tuňák a makrela, ze sladkovodních pak úhoř. Kromě toho rybí maso obsahuje všechny esenciální aminokyseliny.

"Ryby jsou také zdrojem jódu a vitaminu D. Jód je nezbytný pro správné fungování štítné žlázy, zatímco vitamin D má podle nových výzkumů preventivní vliv na vznik rakoviny prsu," říká nutriční poradkyně Monika Divišová z centra Wellnessia.cz.

A další přednost? "Bílé ryby sice neobsahují omega 3, zato mají nízkou kalorickou hodnotu," doplňuje Divišová. Existují ryby netučné, s obsahem tuku do dvou procent. Sem patří ryby z rychlých toků jako pstruh, candát, štika nebo amur.

Pak jsou ryby středně tučné s obsahem tuku do 10 procent (kapr nebo tolstolobik) a tučné, jež mají ještě více tuku (třeba úhoř). Pokud jste zvyklí o Vánocích na kapra, dopřávejte si ho dál. Místo smažení "na troše" oleje raději použijte fritovací hrnec anebo naplňte kastrol tak, aby bylo maso celé ponořené.

Zvolte správnou úpravu

Pečení kapra v troubě

Troubu předehřejte na 180 °C.

Dva kusy alobalu slabě potřete olejem, do středu každého položte jeden plátek ryby (kůží dospod), svrchu okořeňte čerstvě mletým pepřem, pokapejte citronovou šťávou a posypte cibulkou a bylinkami.

Rybu zabalte a na plechu pečte asi 15 minut.

Ideální je smažit na sádle nebo zkuste mnohem lehčí úpravu ryby: pečení v troubě. Velmi často se rodiče setkávají s tím, že děti ryby absolutně odmítají. Klíčovou roli hraje to, že rybí pokrmy nejsou tradiční součástí typické české kuchyně.

Tím, že je děti nedostávají odmalička, nevytvoří si chuťové zvyklosti. Dalším problémem jsou kosti. Nenechte se ale odradit prvním odmítnutím a ryby dětem podávejte pravidelně.

Na nové potraviny si nejmenší někdy zvykají velmi dlouho a je třeba, aby je několikrát, dokonce až patnáctkrát ochutnali, než je přijmou za své.

"Rybou, kterou děti obvykle velmi dobře přijímají, je losos. Chutná dobře jak v teplé, tak studené úpravě," radí odbornice na výživu Iva Málková ze společnosti STOB.

  • Nejčtenější

Všichni jste krásní, říká modelka. Předávání cen moderovala zcela nahá

Modelka Ibi Støvingová (45), která moderuje dánskou verzi americké show Naked Attraction, vyvolala pozdvižení...

Hospody, kolo a památky. Orlando Bloom si v Česku užívá se psem i snoubenkou

Orlando Bloom (43) natáčí v české metropoli seriál Carnival Row. Kromě herectví se tu nejčastěji věnuje svému psovi,...

Příběh Jirky: Manželka je po rodičovské jak utržená z řetězu

Se ženou jsme byli svoji téměř deset let, když jsme se konečně stali rodiči. Žena dlouho nechtěla, já bych byl otcem...

Drž hubu, jsi debil! Ve Výměně zuřily hádky, náhradní manžel se sesypal

Zatímco v Novém Boru byla ve středečním díle televizní Výměny manželek docela pohoda, v Přerově panovalo napětí....

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Revoluce v ložnici. Skvělý sex zaručí cviky jako prkno, holub a orel

Můžeme si namlouvat, že věk je jen číslo, ale s přibývajícími roky se mění naše tělo a s tím i prožívání. Máte pocit,...

Premium

Která auta jsou skutečně bezpečná? Crash testy versus realita

Setkáváme se s názory, že auta jsou navrhována tak, aby dosáhla dobrých výsledků v nárazových testech. Díky Folksamu...

Premium

Trend u rozvodů: čím dál více dětí končí ve střídavé péči

Neustálé pendlování mezi dvěma domácnostmi dětem škodí, varují odborníci. Ve střídavé péči je v Česku stále více dětí....

Premium

Když je střílečka povinná. Hraju hry a platí mě za to, říká člen týmu Brute

Má k dispozici fitness trenéra, mentálního kouče, psychologa a ve škole individuální studijní plán. Tedy servis...

  • Další z rubriky

Luštěniny bez trápení: tipy, jak vyzrát na nadýmání i dlouhé vaření

Příliš dlouhá doba namáčení a vaření či nadýmání – to jsou důvody, proč se fazolím, hrachu nebo třeba čočce mnozí...

V zimě alergiky nejvíc trápí roztoči a plísně. Jak na ně vyzrát

Klasické pylové alergie v zimě sice lidi tolik netrápí, rozhodně se však nedá říct, že by měli alergici klid....

Premium

Seznamte se s „éčky“. Věčný terč mýtů, kterého se není třeba bát

Prodlužují trvanlivost potravin, vylepšují barvu a lesk, zvýrazňují a upravují jejich chuť. Zdají se nepostradatelná....

Břicho posiluju upnutým trikem, směje se o 36 kilo lehčí Monika

Kila navíc zůstala Monice Grigorjan po porodu a ona chtěla být krásná maminka i manželka. A povedlo se. Dnes je o 36...

Databáze nemocí

Najdete na iDNES.cz