Ženy mají v kuchyni cit pro detail a systém, říká šéfkuchařka Bilíková

aktualizováno 
Vystudovala práva, ale nakonec si místo taláru oblékla kuchařský rondon. Pracovala po celém světě ve vyhlášených restauracích, kde se tvrdě dělá i osmnáct hodin denně. Láska k vaření ji přesto neopustila. Dnes je Jana Bilíková kreativní šéfkuchařkou sítě restaurací Ambiente.

Šéfkuchařka Jana Bilíková | foto: Michaela DžurnáMAFRA

Čtěte v pondělí

Šéfkuchařka Jana Bilíková

Celý rozhovor s šéfkuchařkou Janou Bilíkovu čtěte v příloze MF DNES OnaDnes

Kdy jste se na právech rozhodla, že bude vařit?
Ve čtvrťáku a musím říct, že dostudovat školu bylo to nejobtížnější, co jsem dosud musela zvládnout. Páťák je nejtěžší ročník a velmi těžko jsem hledala motivaci, proč práva dodělávám. Byla to největší zkouška mé vytrvalosti a trpělivosti. I když si myslím, že s těmito vlastnostmi nemám problém, tak tohle byl extrém.

Rozmlouvali vám to?
Občas někdo řekl, ať to zkusím a uvidím, že advokacii nemám rovnou zavrhnout. Ale já byla rozhodnutá. V té době už jsem vařila a věděla, že u toho chci zůstat. A rodiče byli rádi, že jsem si vybrala něco, co mě bavilo. Jsou toho názoru, ať dělám, co mě baví.

Jana Bilíková

- Narodila se v Praze. Vystudovala gymnázium a Právnickou fakultu UK v Praze. Má také výuční list na kuchaře.

- V kuchyni začala pracovat už při studiích, na brigádu nastoupila do pražské restaurace SaSaZu, zkušenosti získávala v Kampa parku, po roce práce v gastronomii dostala nabídku od Oldřicha Sahajdáka z prestižní La Degustation Bohême Bourgeoise s michelinskou hvězdou, která patří pod síť Ambiente podnikatele Tomáše Karpíška.

- V restauraci začala pracovat v době, kdy dodělávala práva.

- Absolvovala řadu stáží ve vyhlášených zahraničních restauracích s michelinskými hvězdami jako třeba v Alinea v Chicagu či The Fat Duck v Anglii.

- Pracuje jako kreativní šéfkuchařka sítě Ambiente. Jezdí na zahraniční pracovní stáže, sleduje trendy, vymýšlí nové projekty a má na starosti profesní rozvoj kuchařů.

Přesto – vnímáte někdy, že se na vás lidé dívají přes prsty, že jste „jen“ kuchařka?
Já to tak necítím, nikdy jsem to nezažila. I tohle patří k mojí současné práci a do jisté míry to považuju za svoji misi – ukazovat, že žádné řemeslo, žádná profese, žádná práce není podřadnější než jiná, že všechno je důležité a zaslouží respekt. V tom jsem byla vychovaná. Byla bych moc ráda, aby si rodiče uvědomili, že na řemesla by neměly děti chodit jen proto, „že se špatně učí“, a že to není o nic horší práce než být advokát.

Měla jste někdy chuť s vařením seknout?
Seknout ne, ale prožila jsem spoustu drsných chvil. Lidé většinou vidí jen ty hezké věci, ale realita je o dost jiná. Měla jsem několik krizí, nejnáročnější byly stáže v zahraničí. Pracovala jsem v kuchyni 18 hodin denně, byla v neustálém stresu, než jsem se z kuchyně dopravila domů, na spaní mi zůstaly tři hodiny. Přestože to byly zkušenosti k nezaplacení, fyzicky to bylo opravdu vyčerpávající.

I proto je v kuchyních stále výrazně méně žen než mužů?
Rozhodně, práce v kuchyni je těžká fyzicky i psychicky a chlapi jsou vůči tomu přece jen odolnější. Zároveň ale jsou rádi, když je mezi nimi nějaká holka. Ženy totiž mají cit pro detail a systém a obojí se pak krásně doplňuje.

Poznáte, když jídlo připraví žena, a když muž?
Ne, to vůbec nehraje roli a takové ty řeči, že chlapi se nebojí experimentovat, že lépe dochucují, to jsou jen stereotypy na stejné úrovni jako ty, že ženy neumějí číst v mapách. To je paušalizace a myslím, že ten hlavní důvod, proč je žen v kuchyních málo, je náročnost oboru.

Autor:

Nejčtenější

Potravinová pyramida je omyl moderní výživy, říká Margit Slimáková

Margit Slimáková, výživová specialistka

Studium farmacie úspěšně dokončila, ale už na škole byla rozhodnutá, že pro farmaceutický průmysl pracovat nebude. Víc...

Pořádek přerostl v teror. Sbal holku a uteč, radila vyměněná manželka

Patrik svou ženu Veroniku miluje, ale pořádek v bytě ještě víc.

Šestadvacetiletý sanitář Patrik je tak posedlý pořádkem, že diváci reality show Výměna manželek mohli u televize snad i...

Příběh Patrika: Žena opustila mne i dceru, ale stejně se stále vrací

Ilustrační snímek

Dva roky moje manželka udržovala milenecký vztah s jiným mužem. Když to na ni prasklo, rozhodla se pro něj. Bez...

Manuál, jak se co nejrychleji zbavit nachlazení

Ilustrační fotografie

Když zakročíte včas, můžete nejenom zmírnit průběh nachlazení, ale i podstatně zkrátit dobu, kdy vám je špatně. Co...

Průzkum: muži dávají přednost ženám s hustým obočím. Na sex i na vztah

Cara Delevingne je současnou nejžádanější modelkou světa. Angličanka s výrazným...

Ženy s hustým obočím mají podle vědců v krvi vyšší hladinu pohlavních hormonů a bývají sexuálně náruživější. Proto se...

Další z rubriky

Čtyři méně známé jedy v jídle a pití, které škodí zdraví

Ilustrační snímek

Denně je konzumujete a možná ani netušíte, že škodíte svému zdraví. Ve vašich oblíbených pochoutkách se totiž mohou...

Čtyřicet procent dětí v Česku by mělo nosit brýle, říká oční lékařka

Ilustrační fotografie

Zhruba čtyřicet procent českých dětí má dioptrickou vadu a jsou tak adepty na nošení brýlí. Nejvíce na pozoru by měli...

Lupénku nevyléčíte, ale její projevy zmírnit můžete

Lupénka, neboli psoriáza, je nepříjemné autoimunitní onemocnění kůže.

Lupénka je nevyléčitelné zánětlivé onemocnění kůže, které trápí každého padesátého Čecha. A i když mají občas mnozí...

Najdete na iDNES.cz