Kafe nebo chipsy
Možná i vy si svůj den nedovedete představit bez voňavé horké kávy a milujete tmavou kůrku chleba, pořádně opečené topinky nebo chipsy. Ale pravděpodobně netušíte, že i tyto malé radosti mohou být rizikem pro vaše zdraví.
Ve zdánlivě neškodných potravinách nebo nápojích připravovaných za vysokých teplot, jako jsou pečivo, hranolky, chipsy nebo pražená zrnková káva, totiž vznikají chemické látky zvané akrylamidy, které bývají spojovány se zvýšeným rizikem rakoviny.
Ačkoli nebylo prokázáno, že káva konzumovaná v malém množství škodí zdraví, šlo to v USA (konkrétně v Kalifornii) tak daleko, že na začátku letošního května zdejší soud stanovil pravidlo pro všechny podniky, které nabízejí kávu. Kavárny tak musejí varovat své zákazníky před případnou škodlivostí oblíbeného nápoje.