Říká se sice, že lidé holdující sladkému a tučnému jsou pohodáři a veselí kumpáni a že sladkosti zlepšují náladu, podle vědců tomu však může být právě naopak. Na to, jak můžou stravovací návyky souviset s naším duševním zdravím, se v rámci dlouhodobého výzkumu zaměřili vědci na univerzitě v Las Palmas na Gran Canarii, uvádí server LiveScience.com.
"Ačkoliv ještě bude třeba provést další zkoumání, už teď je jisté, že by lidé měli omezit konzumaci tohoto typu potravin, neboť mají vliv nejen na fyzické zdraví(obezita, kardiovaskulární nemoci), ale také na zdraví duševní," upozorňuje vedoucí výzkumu Almudena Sánchez-Villegasová.
Španělští vědci pozorovali v období od dvou do šesti let stravovací návyky téměř 9 000 lidí s průměrným životním stylem. Účastníci výzkumu dostali seznam "kritických" jídel jako jsou hamburgery, párky, pizza, muffiny, koblihy nebo croissanty a měli po celou dobu výzkumu za úkol zapisovat si, jak často si je dopřávají.
Výsledky šetření pak prozradily, že konzumenti sladkého a fast foodu mají o 51 procent větší pravděpodobnost, že se u nich rozvine deprese než lidé, kteří se stravují zdravěji. Patrná přitom byla podle vědců přímá úměra: čím víc respondent holdoval sladkému pečivu a rychlému občerstvení, tím se u něj zvyšovalo riziko deprese.
Přímá úměra podle doktorky Sánchez-Villegasové přitom neplatí jen v případě, že čím víc fast foodu konzumujeme, tím větší je riziko deprese, ale i opačně. "Čím jsme depresivnější, tím spíše nás to táhne k tučným a sladkým potravinám," říká.
Nevhodné stravování přitom podle odborníků souvisí nejen se zdravím, ale i s dalšími faktory ovlivňujícími kvalitu života: lidé, kteří to přehánějí se sladkým a tučným jsou mnohem častěji single, jsou méně aktivní a mají i jiné nevhodné stravovací návyky.
V jejich jídelníčku například najdete jen zřídka ovoce či zeleninu nebo zdroje "dobrých" tuků jako ořechy, ryby nebo olivový olej. Kromě toho tito lidé velmi často holdují tabáku a pracují víc než 45 hodin týdně, uvádějí výzkumníci ve své zprávě publikované v březnovém vydání časopisu Public Health Nutrition.