Neděle 4. června 2023, svátek má Dalibor
  • schránka
  • Přihlásit Můj účet
  • Neděle 4. června 2023 Dalibor

Kokosový, řepkový, olivový. Který olej na smažení a který do salátu?

Že existují i dobré tuky, které jsou na rozdíl od oněch špatných pro naše tělo nepostradatelné, ví dnes snad už úplně každý. Jejich bohatým zdrojem jsou rostlinné oleje. Zjistěte, čím bychom se měli řídit při jejich výběru, a přečtěte si o těch nejpoužívanějších.

Ilustrační snímek | foto: Profimedia.cz

Tuky plní v našem těle řadu důležitých funkcí. Jsou nezbytné pro vstřebávání vitamínů rozpustných v tucích, zásobují nás energií a chrání vnitřní orgány. Aby nám však nezpůsobily více škody než užitku, je nezbytné vybírat jen ty dobré, které obsahují nenasycené mastné kyseliny. Ty na rozdíl od nasycených snižují hladinu cholesterolu a slouží jako prevence proti srdečním a cévním onemocněním. Zdrojem nenasycených mastných kyselin bývají rostlinné oleje, zatímco nasycené najdeme v živočišných tucích, například v másle nebo sádle.

Čím se řídit při výběru rostlinných olejů

Co je HDL a LDL cholesterol?

HDL cholesterol známý také jako dobrý cholesterol, je odváděn z cév a snižuje riziko vzniku srdečně cévních nemocí. 
Naproti tomu LDL cholesterol, tedy zlý, se v našem těle usazuje a ucpává cévy.

I když se rostlinné tuky dají považovat za všeobecně zdravější než živočišné, je dobré si při jejich výběru položit zásadní otázku: na co budeme olej používat? Některé druhy jsou totiž vhodnější na smažení, jiné zase pro konzumaci za studena. O tom, jestli se olej hodí i pro tepelnou úpravu, rozhoduje kouřový bod. Tato teplotní hranice určuje, kdy se olej začíná přepalovat a kdy vznikají pro naše tělo škodlivé látky. Všeobecně platí, že oleje vhodné na smažení mají kouřový bod vyšší než 190 stupňů.

Kouřový bod záleží do značné míry také na rafinaci. Rafinované oleje byly při výrobě vystaveny vysokým teplotám. Díky tomu mají vyšší kouřový bod, avšak ztrácejí výživovou hodnotu. Nerafinované oleje jsou naopak lisovány za studena a byla u nich zachována většina důležitých živin.

Přehled nejčastějších olejů

1. Olivový olej

Starý dobrý olivový olej patří i přes nepřeberný výběr jiných olejů, které máme dnes k dispozici, k těm nejprospěšnějším pro naše zdraví. Díky velkému množství nenasycených mastných kyselin snižuje hladinu LDL cholesterolu a působí proti kardiovaskulárním onemocněním. Navíc také obsahuje antioxidanty včetně vitaminu E. Kde kdo by tak mohl nabýt dojmu, že nahradit veškeré tuky olivovým olejem je spolehlivá cesta ke zdraví. Bezhlavé používání oliváče i při smažení však není rozhodně příznivé pro naše zdraví ani peněženku. Kouřový bod extra panenského oleje je totiž okolo 160 stupňů a při zahřívání na vyšší teploty se přepaluje.

2. Kokosový olej

Tento olej zažil před několika lety velký boom. Byl vyzdvihovanou superpotravinou, která se doporučovala na všechno od běžné konzumace až po péči o pleť. Lékaři však postupem času začali upozorňovat, že rozhodně není potravinou určenou k neomezené konzumaci. Má totiž poměrně vysoký podíl nasycených mastných kyselin, které zvyšují hladinu LDL cholesterolu. 

Panenský kokosový olej má kouřový bod okolo 177 stupňů. Je tak vhodný zejména pro šetrnou tepelnou úpravu, avšak neměl by se využívat při fritování.

3. Slunečnicový olej

V českých domácnostech je to jeden z nejpoužívanějších olejů. Není divu, seženete ho prakticky kdekoliv, a to za poměrně příznivou cenu. Slunečnicový olej však není, jak se řada z nás mylně domnívá, vhodný k tepelné úpravě. Má totiž nízký podíl nasycených i nenasycených mastných kyselin, je proto tepelně velmi nestabilní. Rozhodně ho tedy nevyužívejte ke smažení nebo fritování. Nevýhodou slunečnicového oleje je také výrazná převaha omega-6 mastných kyselin oproti omega-3, což může způsobovat prozánětlivé prostředí v našem organismu.

4. Řepkový olej

Řepkový olej je jedním z nejvhodnějších olejů pro tepelnou úpravu. K jeho přepalování totiž dochází až při zhruba 240 stupních. Navíc má naproti slunečnicovému výhodný podíl omega-6 a omega-3. Podle některých odborníků dokonce svými pozitivními účinky šlape na paty olivovému oleji. Je však nutno podotknout, že na rozdíl od olivového kupujeme řepkový olej většinou rafinovaný, tedy vysoce průmyslově upravený.

5. Palmový tuk

Palmový olej většina z nás nepoužívá jako takový, ale konzumuje ho v nejrůznějších potravinách. Před časem se proti němu mezi spotřebiteli vzedmula vlna odporu, způsobená neblahými ekologickými důsledky jeho získávání. Řada výrobců proto začala palmový tuk nahrazovat jinými rostlinnými oleji, ale i přesto ho dnes najdeme ve skutečně velkém množství potravin. 

Kromě ekologických důsledků nemá palmový tuk ani příliš pozitivní vliv na naše zdraví. Obsahuje totiž vysoký podíl nasycených mastných kyselin. Podle jeho zastánců však v potravinách nahradil částečně ztužené tuky vyrobené z řepky nebo slunečnice, které jsou naproti palmovému tuku ještě škodlivější. 

K mazání, do salátů anebo pro namáčení můžete využít jakýkoliv za studena lisovaný (panenský) olej. 

Pro vaření a dušení při nižších teplotách vybírejte nerafinované oleje s kouřovým bodem nejméně 100 ºC. Můžete použít i máslo v jeho přepuštěné podobě (ghí).

Pro šetrné a rychlé orestování zeleniny používejte ideálně nerafinované oleje s kouřovým bodem nad 160 ºC. To může být například sezamový nebo olivový olej.

Pro prudké smažení a fritování (pro steak) vybírejte oleje s kouřovým bodem nad 190 ºC. Do této skupiny patří například řepkový olej nebo palmový olej.

  • Nejčtenější

Triatlonistka se chlubí fotkou ze závodu, na plavkách měla menstruační krev

„Takhle vypadá ženský sport. Čím více bariér se nám podaří zbourat, tím lépe,“ napsala Emma Pallant-Browne na...

Kráska opustila armádu, aby se stala nejpřitažlivější řidičkou kamionu

Osmadvacetiletá Nicolle z Velké Británie si říká Trucker Baddie a je řidičkou kamionu. Dříve pracovala pro armádu, ale...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Jsme na prahu epidemie srdečního selhání, vyléčit se nedá, říká kardiolog

Premium Zatímco infarkt zná každý, povědomí o srdečním selhání je malé. Často se mylně zaměňuje právě za infarkt či zástavu...

KVÍZ: Opáčko základních školních znalostí. Co si pamatujete ze zeměpisu?

Který předmět byl ve škole vaším nejoblíbenějším? Pokud to byl zeměpis, máte příležitost vyzkoušet, co si pamatujete ze...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Protest proti konvenčnímu pohledu na tělo. Trend odhaluje bradavky i boky

Mohli jsme to vidět už na Met gala nebo festivalu v Cannes – počet celebrit v „nahých” šatech byl letos rekordní. Mezi...

Matka na pervitinu a italská domácnost. Jak to bylo s vraždou dítěte v Mostě

Premium Vyostřené konflikty, dvojí život matky, neúspěšné podněty sociálce, problémová čtvrť a drogy. Z pozadí sporu o tříleté...

Jsme na prahu epidemie srdečního selhání, vyléčit se nedá, říká kardiolog

Premium Zatímco infarkt zná každý, povědomí o srdečním selhání je malé. Často se mylně zaměňuje právě za infarkt či zástavu...

Kam zmizel lupič století. František Procházka podle svědků žije v Karibiku

Premium Policie si chvíli myslela, že je František Procházka, který ukradl 540 milionů korun, po smrti. Jenže někteří Češi ho...

Denně ujdu nejmíň čtyři kilometry, říká Jana. Shodila už 11 kilogramů

Když si Jana oblékla oblíbené šaty, připadala si v nich prý jako klobása. Postavu má typu jablko, přibírá tedy v...

Onemocněla jsem mnohočetným myelomem. Trápila mě únava a bolesti páteře

Asi před šesti lety se mi začalo zhoršovat zdraví. Byla jsem vyčerpaná, bolela mě páteř, trápily mě opakované záněty...

Triatlonistka se chlubí fotkou ze závodu, na plavkách měla menstruační krev

„Takhle vypadá ženský sport. Čím více bariér se nám podaří zbourat, tím lépe,“ napsala Emma Pallant-Browne na...

Jsme na prahu epidemie srdečního selhání, vyléčit se nedá, říká kardiolog

Premium Zatímco infarkt zná každý, povědomí o srdečním selhání je malé. Často se mylně zaměňuje právě za infarkt či zástavu...

Recept: Pljeskavica s ajvarem a kajmakem
Recept: Pljeskavica s ajvarem a kajmakem

Mleté maso propracujeme rukama, dochutíme pepřem, solí a mletou paprikou. Důkladně vmícháme nadrobno nakrájenou cibuli. Necháme odležet v chladu.

Triatlonistka se chlubí fotkou ze závodu, na plavkách měla menstruační krev

„Takhle vypadá ženský sport. Čím více bariér se nám podaří zbourat, tím lépe,“ napsala Emma Pallant-Browne na...

Vláda téměř vyčerpala rozpočet. Stanjura se chystá zasáhnout co nejdřív

V květnu skončil státní rozpočet ve schodku 271,4 miliard korun, v dubnu to bylo dvě stě. Schválený rozpočet přitom za...

Kráska opustila armádu, aby se stala nejpřitažlivější řidičkou kamionu

Osmadvacetiletá Nicolle z Velké Británie si říká Trucker Baddie a je řidičkou kamionu. Dříve pracovala pro armádu, ale...

Jsme na prahu epidemie srdečního selhání, vyléčit se nedá, říká kardiolog

Premium Zatímco infarkt zná každý, povědomí o srdečním selhání je malé. Často se mylně zaměňuje právě za infarkt či zástavu...

Hanka Kynychová nafotila sexy fotky. S klientkami probírá i menopauzu

Lektorka fitness a cvičitelka Hanka Kynychová (55) přiznává, že s nastupující menopauzou je třeba změnit ve svém životě...