Pátek 26. února 2021, svátek má Dorota
  • schránka
  • Přihlásit Můj účet
  • Pátek 26. února 2021 Dorota

Kokosový, řepkový, olivový. Který olej na smažení a který do salátu?

Že existují i dobré tuky, které jsou na rozdíl od oněch špatných pro naše tělo nepostradatelné, ví dnes snad už úplně každý. Jejich bohatým zdrojem jsou rostlinné oleje. Zjistěte, čím bychom se měli řídit při jejich výběru, a přečtěte si o těch nejpoužívanějších.

Ilustrační snímek | foto: Profimedia.cz

Tuky plní v našem těle řadu důležitých funkcí. Jsou nezbytné pro vstřebávání vitamínů rozpustných v tucích, zásobují nás energií a chrání vnitřní orgány. Aby nám však nezpůsobily více škody než užitku, je nezbytné vybírat jen ty dobré, které obsahují nenasycené mastné kyseliny. Ty na rozdíl od nasycených snižují hladinu cholesterolu a slouží jako prevence proti srdečním a cévním onemocněním. Zdrojem nenasycených mastných kyselin bývají rostlinné oleje, zatímco nasycené najdeme v živočišných tucích, například v másle nebo sádle.

Čím se řídit při výběru rostlinných olejů

Co je HDL a LDL cholesterol?

HDL cholesterol známý také jako dobrý cholesterol, je odváděn z cév a snižuje riziko vzniku srdečně cévních nemocí. 
Naproti tomu LDL cholesterol, tedy zlý, se v našem těle usazuje a ucpává cévy.

I když se rostlinné tuky dají považovat za všeobecně zdravější než živočišné, je dobré si při jejich výběru položit zásadní otázku: na co budeme olej používat? Některé druhy jsou totiž vhodnější na smažení, jiné zase pro konzumaci za studena. O tom, jestli se olej hodí i pro tepelnou úpravu, rozhoduje kouřový bod. Tato teplotní hranice určuje, kdy se olej začíná přepalovat a kdy vznikají pro naše tělo škodlivé látky. Všeobecně platí, že oleje vhodné na smažení mají kouřový bod vyšší než 190 stupňů.

Kouřový bod záleží do značné míry také na rafinaci. Rafinované oleje byly při výrobě vystaveny vysokým teplotám. Díky tomu mají vyšší kouřový bod, avšak ztrácejí výživovou hodnotu. Nerafinované oleje jsou naopak lisovány za studena a byla u nich zachována většina důležitých živin.

Přehled nejčastějších olejů

1.Olivový olej

Starý dobrý olivový olej patří i přes nepřeberný výběr jiných olejů, které máme dnes k dispozici, k těm nejprospěšnějším pro naše zdraví. Díky velkému množství nenasycených mastných kyselin snižuje hladinu LDL cholesterolu a působí proti kardiovaskulárním onemocněním. Navíc také obsahuje antioxidanty včetně vitaminu E. Kde kdo by tak mohl nabýt dojmu, že nahradit veškeré tuky olivovým olejem je spolehlivá cesta ke zdraví. Bezhlavé používání oliváče i při smažení však není rozhodně příznivé pro naše zdraví ani peněženku. Kouřový bod extra panenského oleje je totiž okolo 160 stupňů a při zahřívání na vyšší teploty se přepaluje.

2.Kokosový olej

Tento olej zažil před několika lety velký boom. Byl vyzdvihovanou superpotravinou, která se doporučovala na všechno od běžné konzumace až po péči o pleť. Lékaři však postupem času začali upozorňovat, že rozhodně není potravinou určenou k neomezené konzumaci. Má totiž poměrně vysoký podíl nasycených mastných kyselin, které zvyšují hladinu LDL cholesterolu. 

Panenský kokosový olej má kouřový bod okolo 177 stupňů. Je tak vhodný zejména pro šetrnou tepelnou úpravu, avšak neměl by se využívat při fritování.

3.Slunečnicový olej

V českých domácnostech je to jeden z nejpoužívanějších olejů. Není divu, seženete ho prakticky kdekoliv, a to za poměrně příznivou cenu. Slunečnicový olej však není, jak se řada z nás mylně domnívá, vhodný k tepelné úpravě. Má totiž nízký podíl nasycených i nenasycených mastných kyselin, je proto tepelně velmi nestabilní. Rozhodně ho tedy nevyužívejte ke smažení nebo fritování. Nevýhodou slunečnicového oleje je také výrazná převaha omega-6 mastných kyselin oproti omega-3, což může způsobovat prozánětlivé prostředí v našem organismu.

4.Řepkový olej

Řepkový olej je jedním z nejvhodnějších olejů pro tepelnou úpravu. K jeho přepalování totiž dochází až při zhruba 240 stupních. Navíc má naproti slunečnicovému výhodný podíl omega-6 a omega-3. Podle některých odborníků dokonce svými pozitivními účinky šlape na paty olivovému oleji. Je však nutno podotknout, že na rozdíl od olivového kupujeme řepkový olej většinou rafinovaný, tedy vysoce průmyslově upravený.

5.Palmový tuk

Palmový olej většina z nás nepoužívá jako takový, ale konzumuje ho v nejrůznějších potravinách. Před časem se proti němu mezi spotřebiteli vzedmula vlna odporu, způsobená neblahými ekologickými důsledky jeho získávání. Řada výrobců proto začala palmový tuk nahrazovat jinými rostlinnými oleji, ale i přesto ho dnes najdeme ve skutečně velkém množství potravin. 

Kromě ekologických důsledků nemá palmový tuk ani příliš pozitivní vliv na naše zdraví. Obsahuje totiž vysoký podíl nasycených mastných kyselin. Podle jeho zastánců však v potravinách nahradil částečně ztužené tuky vyrobené z řepky nebo slunečnice, které jsou naproti palmovému tuku ještě škodlivější. 

K mazání, do salátů anebo pro namáčení můžete využít jakýkoliv za studena lisovaný (panenský) olej. 

Pro vaření a dušení při nižších teplotách vybírejte nerafinované oleje s kouřovým bodem nejméně 100 ºC. Můžete použít i máslo v jeho přepuštěné podobě (ghí).

Pro šetrné a rychlé orestování zeleniny používejte ideálně nerafinované oleje s kouřovým bodem nad 160 ºC. To může být například sezamový nebo olivový olej.

Pro prudké smažení a fritování (pro steak) vybírejte oleje s kouřovým bodem nad 190 ºC. Do této skupiny patří například řepkový olej nebo palmový olej.

  • Nejčtenější

Gabriela Koukalová: Exmanžel mě podváděl a myslím, že utrácel mé peníze

Bývalá světová šampionka v biatlonu, dnes moderátorka televizního pořadu Showtime, Gabriela Koukalová přiznává v...

Trojnásobná máma vydělává odhalenými snímky, ostatní matky ji šikanují

Měsíčně si čtyřiačtyřicetiletá maminka vydělá v přepočtu přes tři miliony korun. A to díky fotkám ve spodním prádle,...

Dvaadvacet znaků, že s tímhle mužem vás místo pohádky čeká jen utrpení

Premium Některé ženy jako by se zhlédly v popelce. Věří, že oříšky přinášejí prince. Jenže nakonec jsou z nich spíš veverky –...

Playmate není spokojená s velikostí ňader, chce je ještě zvětšit

Dvaatřicetiletá Nicole Angele z Floridy nikdy nesnila o ničem jiném než o bujném poprsí. Nyní mají její přednosti...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Příběh Zuzany: Přítel mi byl nevěrný s naší rodinnou kamarádkou

Po roce a půl společného bydlení jsem zjistila, že mě přítel podvádí s naší společnou rodinnou kamarádkou, s jejím...

Dvaadvacet znaků, že s tímhle mužem vás místo pohádky čeká jen utrpení

Premium Některé ženy jako by se zhlédly v popelce. Věří, že oříšky přinášejí prince. Jenže nakonec jsou z nich spíš veverky –...

Inflace požírá uložené peníze. Kam s nimi, aby jich zmizelo co nejméně?

Premium Naspořili jste 200 000 korun, uložili je na účet, těšili se na úroky a po roce zjistili, že jste zbohatli o celých 340...

Biolog Zrzavý: Covid se postará, abychom umírali i na něco jiného než rakovinu

Premium Podle amerického psychologa a genetika Roberta Plomina mají zděděné geny daleko větší význam při utváření naší...

  • Další z rubriky

Endoprotéza je časově omezená, podobně jako sjeté pneumatiky, říká ortoped

Premium Ortoped Rudolf Prix operuje 600 artroskopií ročně. Po úrazu málem ochrnul, ale už opět aktivně sportuje a předává své...

Respirátor můžete použít i opakovaně. Vyžaduje však správnou péči

Mnozí lidé nosí respirátor dlouhodobě a opakovaně, aniž by si vzali nový, a myslí si, že je ochrání před koronavirem....

S dědičnou hemofilií se dá žít, ale je třeba se jí přizpůsobit

Dřív to bylo onemocnění, které pacienty téměř paralyzovalo. Znemožňovalo jim pohyb i běžné činnosti. Díky moderní léčbě...

Kmenové buňky, jídlo na míru a hormony. Čeká nás stáří bez stárnutí?

Premium Touha po elixíru mládí už není jen rozmařilost, jeho hledání se stává společenskou nutností. Moderní medicína věří, že...

Bizarní zážitky z těhotenství: Vůně hlíny, hlava v oblacích a neodolatelná chuť na molitan
Bizarní zážitky z těhotenství: Vůně hlíny, hlava v oblacích a neodolatelná chuť na molitan

Těhotenství přináší hodně zajímavých situací a stavů, které jsou jiné než obvykle. Máte chuť na jídlo, které jste předtím nemohla ani vidět,...

Gabriela Koukalová: Exmanžel mě podváděl a myslím, že utrácel mé peníze

Bývalá světová šampionka v biatlonu, dnes moderátorka televizního pořadu Showtime, Gabriela Koukalová přiznává v...

Bondgirl Rosamund Pike žije v Česku. Překvapili ji opilí rafťáci v Krumlově

Britská herečka Rosamund Pike (42), známá například z bondovky Dnes neumírej, se kvůli natáčení s celou rodinou...

VIDEO: 5 triků, jak v obchodě otevřete mikrotenový sáček. Rychle a bez nervů

Suché ruce a mikrotenové sáčky - často náš největší nepřítel v obchodech. Někdy je to v oddělení pečiva či ovoce a...

Zemřel český DJ Thomas Coastline. Bylo mu 35 let

Zemřel známý český DJ Thomas Coastline, vlastním jménem Tomáš Malina. V minulosti prodělal rakovinu tlustého střeva. O...

Chci kratší pracovní týden a pět týdnů dovolené, říká Maláčová

Válka o kurzarbeit dospěla do fáze podepisování podmínek mírové dohody. Alespoň to tak působí z úst ministryně práce a...