Oko je vskutku pozoruhodným tělesným orgánem. Umožňuje nám totiž vidět. Dokonale prozkoumává okolí, zaostřuje, rozšiřuje i zužuje zornice. K tomu všemu potřebuje minimum kyslíku. Neobejde se však bez karotenoidů (rostlinná barviva) a vitaminů (především A, C a E).
Zařadíte–li je však v dostatečné míře do svého jídelníčku, vyhnou se vám oční choroby velkým obloukem, a to včetně těch závažných.
Mýty a fakta o zraku: mrkev nepomáhá, žloutek ano![]() |
Zánět spojivek
Toto nepříjemné onemocnění, projevující se svěděním a pálením očí, nejčastěji způsobují bakterie. Stát za ním může i podráždění kouřem. Je však prokázáno, že zánět může vyvolat i suchost spojivky, k níž mimo jiné přispívá strava chudá na vitaminy A a B. Chcete–li problému předejít, přidejte právě tyto vitaminy do svého jídelníčku.