Na internetu je řada žebříčků zdravých potravin. Jsou opravdu některé potraviny „zdravější“ než ty ostatní?
Existují „výživové“ weby uvádějící konkrétní seznamy – například 50 nejzdravějších potravin. Jenže ona rozhodně není čokoláda jako čokoláda, avokádo jako avokádo, nemluvě o kvalitě olivového oleje. Jinak řečeno, jakákoliv potravina může být jak kvalitní, tak nekvalitní, dokonce vysloveně nezdravá v důsledku nevhodného skladování, pančování a podobně.
Kromě toho nikdo nedokáže říct, kolik té které superpotraviny je nutné sníst, aby zafungovala, jak často se má jíst… A navíc: kdo by uměl dát dohromady jídelníček s převahou superpotravin? A kdo by dokázal, že díky nim došlo ke zlepšení „zdravotních parametrů“? Člověk není standardizované laboratorní zvíře. Z mého pohledu existují potraviny, jež jsou prokazatelně něčím pro zdraví přínosné a nejsou jen „objemové krmení“, jako je například pšeničná bílá mouka. Existují kvalitní, biologicky plnohodnotné potraviny, v porovnání s těmi levnými, průmyslově zpracovanými.
Stupňující se strašení konzumentů červeného masa jako spouštěče rakoviny tlustého střeva pochází od lobbistických organizací plánujících přechod stravování na veganství.