Ona

Sladká cesta do deprese. Potraviny, které vám zkazí náladu

  • 26
Zákusky, bonbony, čokoláda. Je známo, že po takových dobrůtkách lehce sklouzneme k mrzutosti a podrážděnosti. Potravin, které nám dokážou spolehlivě zkazit náladu, ale existuje mnohem víc.

1. Cukrovinky

ilustrační snímek

Ten, kdo často a rád mlsá, by o tom mohl vyprávět. Když je „cukr jako na houpačce“, máme k duševní pohodě hodně daleko. Jednoduché cukry, které do sebe vpravíme pojídáním různých pamlsků, rozkolísají hladinu cukru v krvi, což následně vede ke špatné náladě.

Zvlášť u dětí bývá konzumace cukru častou příčinou neklidu, nervozity a potíží se soustředěním – ne náhodou se dnes stále víc dává do souvislosti ADHD (porucha pozornosti s hyperaktivitou) s potravinami, jejichž konzumace způsobuje kolísání krevního cukru.

2. Hladové potraviny

Výrobní linky rosické pekárny pečou čerstvý i balený chléb, rohlíky a veky pro...

Do téhle rizikové skupiny patří potraviny s vysokým glykemickým indexem (hodnota, která označuje rychlost vstřebávání cukru do krve), po kterých člověk brzy dostane hlad. Řadíme sem především výrobky z bílé mouky, předvařenou rýži, hranolky, těstoviny s kečupem, popcorn, cornflakes, pečené brambory a sladké nápoje.

Jinými slovy, spravit si náladu tím, že si s přáteli vyrazíte na pizzu, kterou zapijete velkou sklenicí coly, není zrovna ten nejlepší nápad.

Také bílá mouka obsahuje jednoduché cukry, které vám rozhodí hladinu krevního cukru, zvýší chutě na sladké a vyvolají podrážděnost, neklid nebo bolest hlavy.

3. Barvené výrobky

Ilustrační snímek

K duševní pohodě nepřispívají ani potraviny obsahující jedlá barviva, která jsou na etiketách označena čísly E100 až E180. Bohužel se přidávají prakticky do všeho, co si jenom dokážete představit – nápojů a sladkostí, snídaňových cereálií, do pečiva, uzenin nebo mléčných výrobků.

Jedy v jídle, které nám nejvíce škodí. Pozor na barviva, fosfáty i cukr

Některé druhy potravinářských barviv jsou přírodního původu, jiné se vyrábějí uměle, a právě tato „éčka“ můžou (kromě dalších nežádoucích účinků) ovlivňovat také naši náladu.

Do skupiny se řadí například barvivo E102 (Tartrazin), E110 (Žluť SY), E124 (Ponceau 4R) nebo Ponc E133 (Brilantní modř FCF).

4. Umělá sladidla

Ilustrační snímek

Velmi rizikovou kategorií jsou umělá sladidla, o kterých se mnozí mylně domnívají, že jsou pro zdraví a štíhlou linii lepší než cukr. Mezi nejznámější patří aspartam, který je asi dvěstěkrát sladší než sacharóza a je zároveň tím nejkontroverznějším náhradním sladidlem, co se dopadu na zdraví týče.

Téměř žádné kalorie a sladí jako cukr. Erythritol a další zajímavá sladidla

Studie na zvířatech prokázaly různé negativní účinky, jako jsou poruchy endokrinního systému, artritida, astma, bolesti břicha, bolesti svalů či defekty plodů u těhotných žen. Dlouhodobá konzumace aspartamu může také neblaze ovlivňovat nervovou soustavu a tím i chování.

Aspartam se běžně používá k výrobě instantních nápojů, čajů, žvýkaček, některých jogurtů, dezertů a pudinků, snídaňových cereálií, mražených krémů, majonézy, hořčice, nakládané zeleniny a ovoce. Čtěte proto pečlivě údaje na etiketách.

5. Dochucovadla

Ilustrační snímek

Řadu „skrytých nepřátel“ uzavírá glutaman sodný, bílá krystalická látka bez vůně, která je nejčastěji používaným dochucovadlem v potravinářském průmyslu (a která navíc dokáže prodloužit životnost výrobku až o několik měsíců).

VIDEO: Kečup, majonéza, nebo hořčice? Jak vybírat dochucovadla

Najdeme ho především v restauracích s rychlým občerstvením, v chipsech, mnoha mražených pokrmech a polotovarech, asijských a mexických jídlech, omáčkách a kořenících směsích, instantních pokrmech, jako jsou polévky či omáčky, a v konzervovaných potravinách.

Lidé, kteří si v těchto lahůdkách libují, riskují podle odborníků časté změny nálad, podrážděnost, poruchy spánku nebo deprese.