5. Rakytník – doplní dávku „céčka“
Sytě oranžové plody jsou nadupané zdraví prospěšnými látkami, mezi něž patří například omega mastné kyseliny (omega 3, 6, 7 a 9) a široké spektrum vitaminů včetně „céčka“, kterého je zde až 25krát víc než v citrusech (jedna bobulka rakytníku údajně pokryje denní spotřebu vitaminu C u dospělého člověka). Z dalších živin jsou to vitaminy B1, B2, B6, E, F, K, P, beta karoten, provitamin D, třísloviny, vinné a jablečné kyseliny a minerální soli.
Není divu, že je rakytník označován za elixír zdraví a mládí. Dá se využít na nespočet způsobů. Můžete si z něj vyrobit olej, tinkturu, sirup, víno, džem i domácí džus (nejlépe v kombinaci s jablky, aronií nebo černým rybízem). Dá se také zamrazit, marinovat, zavařit, pasterizovat a přimíchat do medu.