Jana Hajšlová | foto: David Neff, MAFRA

Falšování potravin považuji za velký problém, varuje profesorka Hajšlová

Celý článek jen pro členy

Chcete číst prémiové texty bez omezení?

Předplatit
Je to odvěký strašák. Chemie v jídle. „Přitom samotné jídlo je vlastně chemie, až tisíce různých molekul,“ podotýká prof. Jana Hajšlová z Ústavu analýzy potravin a výživy na Vysoké škole chemicko-technologické v Praze. Světově uznávaná odbornice v oblasti kvality a bezpečnosti potravin v mezinárodně akreditované laboratoři na VŠCHT denně zkoumá jednotlivé potraviny a přírodní produkty pro jejich výrobu ze všech možných úhlů.

Je namístě bát se některých potravin z hlediska vlivu na naše zdraví?
Z obecného pohledu samozřejmě ne všechny potraviny lze považovat za zdraví prospěšné. Nemusí jít jen o ty, jež mají vysoký obsah tuků, zejména živočišných, ale například i o ty, které obsahují velké množství jednoduchých cukrů. Důležitým úhlem pohledu je také úroveň kontaminace potravin různými nežádoucími látkami. V globálním srovnání však Evropa nabízí velmi bezpečné potraviny. Troufla bych si tvrdit, že evropská legislativa je mnohem modernější než například americká, a do značné míry i přísnější. 

Dočtěte tento exkluzivní článek s předplatným iDNES Premium

Měsíční

89
Předplatit
Můžete kdykoliv zrušit

Roční

890
Předplatit
Ušetříte 178 Kč oproti měsíčnímu předplatnému

Dvouleté

1 690
Předplatit
Ušetříte 446 Kč oproti měsíčnímu předplatnému

Připojte se ještě dnes a získejte:

  • Neomezený přístup k obsahu iDNES.cz, Lidovky.cz a Expres.cz
  • Více než 50 000 prémiových článků od renomovaných autorů
  • Přístup k našim novinám a časopisům online a zdarma ve čtečce
Více o iDNES Premium
Máte už předplatné? Přihlásit se
, Téma