Zařaďte do stravy antioxidanty
Jídelníček bohatý na látky, které mají protizánětlivé vlastnosti, pomáhá snižovat oxidační stres, kterému tělo čelí, a to proto, že tyto potraviny odbourávají volné radikály. Obecně antioxidanty najdete v ovoci a zelenině. Za zvláště vhodné jsou v tomto směru považovány různé bobule (borůvky, jahody, maliny, ostružiny), mastné ryby (losos, sardinky, makrely, ančovičky), brokolice, avokádo, zelený čaj, houby (lanýže, portobello a šiitake), hroznové víno, kurkuma, extra panenský olivový olej, kakao a tmavá čokoláda, rajčata, třešně.
Tip: Za pokus stojí především jídla s obsahem kurkumy a kakaa. Kurkuma má vysoký obsah polyfenolů a při testech na zvířatech její konzumace vedla k omezení zánětů a úbytku amyloidového plaku v mozku.
Kakao zase obsahuje flavonoidy a při srovnání osob, které si dopřály čokoládu s jejich vysokým podílem (70 % a více), s lidmi, kteří dostali čokoládu bílou bez flavonoidů, měli konzumenti tmavé čokolády lepší skóre.