Džus, fresh nebo smoothie: co před tréninkem a co proti nemoci?

aktualizováno 
Džus, fresh a smoothie. Tři nápoje, jejichž hlavní složkou je ovoce, avšak i přesto se v mnohém liší. Zjistěte, který nápoj je ideální jako prevence před zimními nemocemi, který nejlépe nahradí snídani a co si dopřát před vaším pravidelným tréninkem.

Ovocné nápoje vám mohou dodat potřebné vitamíny. Je však důležité vybrat ten pravý. | foto: Profimedia.cz

S chladným počasím přichází také období chřipek a nachlazení. Řada z nás proto přemýšlí, jak do těla dostat co nejvíce vitaminů, aby nás první mrazy nevyřadily ze hry. Zásobárnou vitaminů by měl být pro naše tělo především rozmanitý jídelníček. Kvůli nedostatku času proto často saháme po ovocných nápojích. Ty totiž můžete koupit prakticky kdekoliv, nevyžadují tepelnou úpravu a jsou ideální do auta i kanceláře. Mohou však tyto drinky skutečně nahradit čerstvé ovoce a zeleninu?

Některé nápoje obsahují jen cukry, jiné i vlákninu a vitaminy

Než bude možné odpovědět na tuto otázku, je nejprve nutné udělat si pořádek v pojmech. Druhů ovocných nápojů totiž existuje celá řada, liší se však způsobem zpracování.

1.Stoprocentní džus

Krabicovým džusům je v supermarketech věnován zpravidla celý regál. Většina spotřebitelů dnes už ví, že ovocné nápoje v krabicích se mohou lišit podílem ovocné složky, a proto hledají ty, jejichž obaly slibují stoprocentní podíl ovoce. Co však toto označení vůbec znamená?

Pokud si pozorně přečteme složení, nejčastěji zjistíme, že to je stoprocentní šťáva z koncentrátu. Jinými slovy, výrobci museli nejprve vymačkat šťávu například z pomerančů, kterou poté zbavili vody. Tímto způsobem vznikl koncentrát, který byl následně zmražen a převezen do některé z výroben džusů. Tady byl koncentrát opět zředěn vodou, díky čemuž vznikl džus, který pak kupujeme v krabicích.

Výhodou stoprocentních džusů z koncentrátu je, že neobsahují konzervanty, barviva ani přidaný cukr. Na druhou stranu se během nešetrného výrobního procesu ztrácí vitaminy, minerály a další prospěšné látky. Někteří výrobci proto džusy obohacují alespoň o vitamin C.

2.Fresh

O něco lépe je na tom takzvaný fresh neboli ovocná šťáva získaná z ovoce či zeleniny pomocí lisu nebo odšťavňovače. Díky tomuto způsobu přípravy je ve freshi zachováno daleko více prospěšných látek než v džusu z koncentrátu. Na druhou stranu bychom však měli počítat s tím, že ať už si dopřejeme džus, nebo fresh, do těla dostáváme pouze šťávu, nikoliv dužinu (některé džusy sice dužinu obsahují, avšak většinou jen zanedbatelné množství). Přípravou ovocných šťáv se tak připravujeme o důležitou vlákninu, čímž se z těchto nápojů stávají pouze zdroje koncentrovaného cukru.

3.Smoothie

Posledním zástupcem ovocných nápojů je smoothie. Je to v podstatě jen rozmixované ovoce s kapkou vody, případně mléka. Jeho největší předností je vláknina, která zůstává v koktejlu ve formě rozmixované dužiny. Jelikož společně se sacharidy konzumujeme i vlákninu, nápoj nás lépe zasytí a může tak plnohodnotně nahradit například snídani. Díky způsobu přípravy jsou navíc zachovány i další prospěšné látky jako vitaminy či minerály.

Pít či nepít?

Pokud tak chcete do svého těla v chladném období dostat co nejvíce vitaminů, sáhněte ideálně po smoothie, případně freshi. Ačkoliv v obchodech vyjdou o něco dráž než běžné krabicové džusy, obsahují více zdraví prospěšných látek, které nám mohou pomoci v boji se zimními nemocemi. Pokud se však rozhodnete tyto nápoje připravit doma, můžete i výrazně ušetřit. Smoothie se může stát navíc i komplexním jídlem vhodným například k snídani nebo svačině, a to obzvlášť přidáte-li do něj například jogurt, oříšky či mléko.

Jiný případ jsou džusy z koncentrátu, u kterých byla řada vitaminů a dalších látek ztracena procesem výroby. Přesto však džusy nejsou našemu zdraví nikterak škodlivé a mohou se dokonce stát i skvělým pomocníkem, chceme-li tělu dodat rychlou energii. Sklenička džusu před ranním výběhem je ideální volbou jak nakopnout tělo před podáváním výkonu. Kdo by však čekal, že ho krabicový džus vytáhne z chřipky nebo nachlazení, byl by nejspíše zklamaný.

Témata: Výživa, Zdraví

Nejčtenější

Zemřela královna sushi Bára Rektorová, podlehla rakovině

Bára Rektorová

Zakladatelka firmy na sushi a maminka dvou synů Bára Rektorová zemřela 11. srpna v kruhu svých nejbližších, jak na...

Andrea Černá: Jako kůl v plotě nežiju, ale pět dětí už porodit nestihnu

Andrea Černá

Přestože Andrea Černá ztvárnila desítky náročných divadelních rolí, pro národ zůstává hlavně Eliškou ze známého filmu...

Trend bio škodí, říká první dáma českého zemědělství Monika Nebeská

Monika Nebeská

Kdysi jako nezkušená městská holka, která se sama starala o malé dítě, vstoupila mezi ostřílené zemědělce, aby udělala...

Tři potraviny, kterých se v létě můžete bezstarostně přejídat

Některé potraviny se mohou na vašem letním jídelníčku objevovat často,...

Léto velkému přejídání nepřeje. Obepnuté šaty i tílka okamžitě prozradí každý faldík na břiše, krátké sukně a kraťasy...

Příběh Evy: Můj život je jeden průšvih za druhým, už nevím jak dál

Ilustrační snímek

Jsem odložené dítě, vychovali mě prarodiče. O babičku jsem se starala až do její smrti, ale z dědictví mě vyšoupla...

Další z rubriky

OBRAZEM: Sexy zadečky, za kterými stojí plastická operace

Sexy zadečky

Posedlost celebritou Kim Kardashianovou nezná mezí. Ženy jsou ohromené jejím kulatým pozadím a platí horentní sumy za...

Jste lev, nebo myš? Dusit v sobě vztek se nevyplácí, varují experti

Ilustrační snímek

Máte vztek, něco vás naštve, na někoho se hněváte. Zařvete jako lev pěkně nahlas, nebo zalezete do díry a užíráte se...

Pětasedmdesátiletá modelka prozradila svůj recept na šťastný život

Lauren Huttonová se v pětasedmdesáti letech stále věnuje modelingu

Lauren Huttonová v minulosti patřila mezi jednu z nejžádanějších světových modelek. V šedesátých a sedmdesátých letech...

60 % žen předstírá orgasmus. Proč tomu tak je?
60 % žen předstírá orgasmus. Proč tomu tak je?

Na 8. srpna připadá mezinárodní den ženského orgasmu! Jak svátek vznikl a proč ženy orgasmus někdy předstírají?

Databáze nemocí

Najdete na iDNES.cz