Kteří lidé mají k ortorexii blízko?
Jednu skupinu tvoří vyznavači alternativní stravy. Tedy například zapřisáhlí vegetariáni (nejí maso), vegani (nejí žádné živočišné produkty, tedy ani vejce či mléko), lidé holdující syrové raw stravě či vitariánství (přijímání výhradně tepelně neupravených potravin rostlinného původu).
A také ti, kteří přísahají na makrobiotickou stravu (zakazuje požívání průmyslově zpracovaných potravin a většinu živočišných produktů, omezuje i množství tekutin – jídelníček tvoří z 50 % celozrnné obilniny, ze 30 % zelenina, z 15 % luštěniny a mořské řasy, z 5 % polévky a doplňkově lze občas zařadit i ryby, netropické ovoce, semena, ořechy a oleje). Či frutariáni (jedí jen ovoce, ořechy a semena – při sběru plodů nesmí být ale zraněna rostlina, a proto jedí jen plody, které spadly na zem, vyhýbají se třeba i bramborám nebo luštěninám).
Druhou skupinu pak tvoří lidé posedlí svým tělem a snahou být dokonalí. Často dříve drželi nejrůznější diety a následný „jojo efekt“ je zpravidla uvrhl do stavu deprese. Z profesního hlediska jsou nejohroženějšími skupinami modelky, herci a herečky a profesionální sportovci a sportovkyně.
Ortorexií bývají postižení častěji mladší lidé s vyššími příjmy a vyšším vzděláním, kteří mají silnou vůli a smysl pro systematičnost. „Jedná se převážně o vysokoškoláky nebo středoškoláky s velkým kulturním a všeobecným přehledem, zatímco ve druhé skupině obyvatel se základním vzděláním se vyskytuje spíše tendence k obezitě,“ potvrzuje lékařka Navrátilová.