Správná životospráva má zásadní vliv na naše zdraví. Výjimkou nejsou ani oči. Existuje několik vitaminů a živin, které jsou pro zrak naprosto klíčové a jejichž nedostatek může způsobit celou řadu očních problémů.
Často jde o zhoršující se vidění či šeroslepost. Nezdravá strava a nedostatečná péče mohou způsobit také zvýšenou citlivost na světlo, suchost a pocit podráždění nebo různé záněty a oční vady.
I oči potřebují trénink. Vyzkoušejte čtyři cviky pro lepší zrak |
Léčivá síla světlíku
Zrak je naším nejcennějším smyslem, proto bychom o něj měli důsledně dbát. Minimálně s takovou starostlivostí, jakou věnujeme například pokožce. Mnozí z nás mají v koupelně poličku plnou produktů, které napomáhají ke zdravé, hebké a zářivé pleti, ale o oči se příliš nestaráme.
Přitom trávíme mnoho času u počítače nebo u televize, pohybujeme se v prašném prostředí, či dokonce holdujeme cigaretám. Všechny tyto vlivy mají negativní dopad na zdraví našich očí. Proč jim to tedy neusnadnit a neposkytnout zároveň i preventivní péči?
Co očím ještě prospívá?
|
Například pomocí zvlhčujících očních kapek s obsahem kyseliny hyaluronové a světlíku lékařského, které podporují přirozený slzný film, zvlhčují povrch oka, a tím pomáhají ke zklidnění pocitu podrážděných a ke zvlhčení suchých očí. Navíc se dají používat s tvrdými i měkkými kontaktními čočkami.
Jídelníček pro oči
Pro zdraví očí a správnou tvorbu slzného filmu je klíčový vitamin A (a jeho beta-karoten), který zajišťuje dostatek očních tekutin a pomáhá nám vidět při slabém osvětlení. Vyskytuje se například v játrech, rybím tuku, mrkvi, rajčatech, červené řepě a mléčných výrobcích.
Beta-karoten obsahují ve velké míře zelené druhy zeleniny, jako je třeba špenát, zelené fazolky, brokolice a polníček, ale také mrkev a rajčata. Ačkoli je vitamin A velice prospěšný pro zrak, naše oko ho nedokáže absorbovat bez zinku. Tento stopový prvek je nesmírně důležitý pro tělesný růst, správné fungování imunitního systému, ale také chuť k jídlu a vnímání chuťových vjemů. Je obsažen v játrech, mléce, vejcích, luštěninách, celozrnných výrobcích, ořeších nebo ústřicích.
Nechybí vám vitaminy?
„Významnými prvky pro zrak jsou i antioxidanty, tj. potraviny bohaté na vitaminy C a E, lutein a zeaxantin. Antioxidanty pomáhají chránit oči před poškozením prekurzor způsobeným volnými radikály. Ve stravě je důležitá také přítomnost omega-3 mastných kyselin obsažených v rybách a lněném semínku. Tyto ‚zdravé tuky‘ jsou zásadní pro sítnici a mohou pomoci při prevenci suchého oka,“ vysvětluje oční lékař Tomáš Mňuk.
Ostrý zrak v každém věku. Co dělat, když je vám 20, 40 nebo 60 let |
Stejně jako vitamin A je také vitamin E rozpustný v tucích. Najdete ho v rostlinných olejích – dobrým zdrojem je olej z pšeničných a kukuřičných klíčků, slunečnicový či řepkový olej. Alespoň jednu z těchto potravin má většinou každý doma. Pozor ale na nevhodné skladování, kterým se obsah vitaminu E rychle snižuje. Oleje uchovávejte mimo dosah světla.
Mezi základní živiny se řadí také vitamin C, a to zcela oprávněně. Je nezbytný i pro naše oči, konkrétně pro funkční slzný film a ochranu před oxidačním stresem. Kromě citrusů se vyskytuje v paprice, černém rybízu, rakytníku, kapustě nebo brokolici.
Větší množství „céčka“ by měli přijímat zejména kuřáci – kvůli zvýšenému oxidačnímu stresu způsobenému cigaretovým kouřem.
Bez „béček“ to nejde
V neposlední řadě potřebují naše oči zásobu vitaminů B, a sice B2 , B6 a B12 . Ty jsou důležité pro zvlhčování očí a funkční slzný film. Mezi potraviny bohaté na tato „béčka“ patří masné a mléčné výrobky, vejce nebo ryby.
Vitamin B6 se nachází také v celozrnných výrobcích, zelenině, banánech, droždí, ořeších nebo bramborách.
Na nedostatek vitaminu B12 by si měli dát pozor především lidé, kteří se stravují vegansky. Ti by ho měli zařadit do jídelníčku ve formě doplňků stravy. Deficit tohoto důležitého vitaminu se často projeví až po několika letech a dokáže napáchat škody v trávicím a nervovém systému.