Chcete se stravovat zdravě? Naučte se číst obaly výrobků

aktualizováno 
Etikety na potravinách by měly být užitečným rádcem, který zaručí, že nekoupíme zajíce v pytli. Pro řadu z nás jsou naneštěstí jen spletí titěrných písmen, jejichž zkoumáním nechceme ztrácet čas. Přečtěte si, které informace by vás však měly rozhodně zajímat, pokud se chcete stravovat kvalitně a zdravě.

Výběr vhodné potraviny vám může usnadnit obal, na kterém najdete řadu informací o nejen o původu, ale i složení výrobku. | foto: Profimedia.cz

V rámci Evropské unie platí podmínky, které ukládají výrobcům uvádět povinné údaje na obalech výrobků. Za samozřejmost se považuje informovat nejen o všech použitých surovinách, ale také jejich seřazení sestupně od těch, které byly použity v největším množství. Podle předpisů musí být v seznamu surovin navíc zvýrazněny alergeny, které výrobek obsahuje. To může usnadnit orientaci při nákupu například celiakům nebo lidem trpících intolerancí laktózy.

Na obalech potravin najdete také informace o výživových hodnotách ve 100 gramech, případně mililitrech výrobku, které mají formu přehledné tabulky. Díky tomu můžete při výběru jídla zohlednit obsah základních živin, tedy tuků, sacharidů a bílkovin. Aby měl však zákazník lepší povědomí o tom, jestli je výrobek pro jeho zdraví skutečně ten pravý, najdeme v této tabulce kromě základních živin i další údaje.

Sacharidy jsou cukry i vláknina

Patří mezi ně například obsah cukrů ve výrobku, který však může některé zákazníky zmást. Mnozí se totiž domnívají, že cukry a sacharidy znamenají v podstatě totéž, není tak důvod je na obalech rozlišovat. To by však bylo chybou.

Sacharidy jsou totiž souhrnným označením pro jednoduché a složité (komplexní) sacharidy. Právě jednoduché sacharidy jsou na obalech výrobků označovány jako cukry a jsou tedy jakousi podmnožinou sacharidů. Na rozdíl od komplexních jsou lehce stravitelné a rychle se vstřebávají ze zažívacího traktu. 

Čím se řídit při výběru potravin?

  • Vybírejte spíše potraviny s nízkým podílem cukrů na celkovém obsahu sacharidů.

  • Vhodnější jsou výrobky s vyšším obsahem vlákniny.

  • Dejte přednost produktům s nižším podílem nasycených mastných kyselin.

  • Pokud trpíte nesnášenlivostí některých potravin, věnujte pozornost také alergenům, které jsou na obalech vždy vyznačeny tučně.

Potraviny, které mají vysoký podíl cukrů na celkovém množství sacharidů, tak mohou sloužit jako rychlý zdroj energie například během sportovního výkonu. Jejich nadměrná konzumace spolu s nedostatkem pohybu však může vést k nechtěnému nabírání na váze.

Kromě obsahu sacharidů a podílu cukrů nás tabulka informuje také o množství vlákniny, které výrobek obsahuje. Leckoho možná překvapí, že i vláknina je sacharidem, který nemá sice téměř žádnou výživovou hodnotu, ale i přesto je pro naše tělo nepostradatelný, protože pozitivně ovlivňuje zažívání. Obecně se proto považují za zdravější potraviny bohaté na vlákninu s nízkým podílem cukrů.

Tuky nemusí jen škodit, vybírat však musíte ty správné

Dalším údajem, kterému byste měli věnovat pozornost, je obsah tuků. Podobně jako sacharidy mohou také tuky našemu tělu prospívat, ale i škodit. Záleží tak především na nás, z jakých pokrmů sestavíme svůj jídelníček. 

Tabulka výživových hodnot.

Informace o obsahu tuků a sacharidů ve 100 gramech najdete v přehledné tabulce.

Ve výběru vhodných potravin nám opět mohou pomoci etikety, na kterých najdeme kromě informace o celkovém obsahu tuků také údaj, kolik z nich je nasycených. Ty na rozdíl od nenasycených zvyšují v našem těle hladinu LDL cholesterolu, který se usazuje a ucpává cévy. Z tohoto důvodu je vhodnější konzumace potravin, které obsahují převážně tuky nenasycené, které hladinu cholesterolu naopak snižují.

A co éčka

Na obalech výrobků řada zákazníků zkoumá také přítomnost éček. To, že výrobek obsahuje nějaké to éčko, však nutně ještě nemusí znamenat, že nám škodí. „Éčka jsou složky přidávané do potravin kvůli lepší barvě, trvanlivosti a chuti. Řadíme mezi ně třeba i vitaminy nebo rostlinná barviva typu beta karoten, která našemu zdraví neškodí a paradoxně nám mohou i prospívat,“ říká výživový odborník Pavel Suchánek.

Přehled některých éček, která nejsou pro naše zdraví nebezpečná.

Jak tedy rozeznat neškodná éčka od těch, které nám příliš nesvědčí? Žádný univerzální a spolehlivý návod bohužel neexistuje. Nákup vám může do jisté míry usnadnit některá z mobilních aplikací, díky které budete mít informace o konkrétních látkách vždy po ruce. Pokud však nechcete ztrácet čas zdlouhavým vyhledáváním, vyhněte se zkrátka těm výrobkům, jejichž složení připomíná spíše chemický koktejl.

Je logo zárukou zdravé potraviny?

Na řadě výrobků najdeme nejrůznější loga, z nichž zřejmě nejznámější je národní značka kvality Klasa. Ta má spotřebiteli zaručit kvalitu potravin a usnadnit jim orientaci na českém trhu. To však nutně ještě nemusí znamenat, že výrobky označené touto značkou jsou našemu zdraví prospěšné. Totéž platí také u log Regionální potravina nebo Český výrobek, které vypovídají především o původu výrobků.

Naopak značka Vím, co jím nám výběr zdraví prospěšných potravin do jisté míry usnadnit může. U výrobků, které se jí pyšní, je totiž sledován obsah škodlivých živin, jejichž nadměrná konzumace způsobuje civilizační choroby, jako je obezita či diabetes. Dalším logem, které je do jisté míry zárukou nejen kvalitní, ale i zdravé potraviny, je označení BIO. Jedná se o produkty ekologického zemědělství, při jejichž produkci se minimalizuje negativní dopad na životní prostředí. To sice ještě neznamená, že biopotraviny obsahují více vitaminů a dalších prospěšných látek, avšak rozhodně jim nelze upřít menší zatížení pesticidy.


Nejčtenější

Falešná lékařka prováděla plastické operace a zohyzdila několik lidí

Falešná lékařka Alyona Verdyová operovala desítky lidí.

Alyona Verdyová se vydávala za lékařku a operovala desítky lidí, aniž by vystudovala lékařskou školu. Pacienty...

Když se mu bráním, jsem dolámaná. Ve Výměně manželek tekly slzy

Kristýna se synem Markem a její přítel Pavel žijí v Liberci.

„Přijedeme domů, sbalím si věci a odcházím. S herečkou nebudu,“ končil tentokrát televizní Výměnu manželek Pavel (30)....

Nebrala antikoncepci, aby neztloustla, tak se v sedmnácti stala matkou

„Martinka nechtěla brát antikoncepci, aby nebyla tlustá, tak čekáme miminko,“...

V dalším pokračování Malých lásek jste tentokrát mohli vidět nejen nejmladší rodičku celé série, teprve sedmnáctiletou...

Tomáš se mně nemůže přizpůsobit, musím já, říká Anna Satoranská

Anna Satoranská

Společně se svým otcem Pavlem Maurerem pořádá gastronomické výlety do světa, vydává průvodce po restauracích a pořádá...

Po třech dětech vážila Ludmila skoro metrák. Teď vypadá jako modelka

Osmatřicetiletá Ludmila shodila 25 kilogramů

U nás v rodině měly všechny ženy velké zadky, směje se Ludmila Černá (38), jejíž hmotnost se po narození třetího dítěte...

Další z rubriky

Vyhýbáte se mléku či lepku? Možná nemáte alergii, jen podléháte módě

Ilustrační snímek

Uspořádat večeři s přáteli může být dnes docela oříšek. Někdo nejí lepek, jiný cukr a další laktózu. Diety s vyloučením...

Syrová strava dodá energii a ubere kila. Hlídejte si ale vitamin B12

jídlo, ilustrace, zelenina

Podstatou raw stravy jsou potraviny bez tepelné úpravy, uměle vyrobených tuků, rafinovaných cukrů a chemických přísad,...

Strašná únava a hororové sny plné mučení. I tak se žije narkoleptikům

Ilustrační snímek

Někdo si vede snový deník, jiný se naopak na noční dobrodružství snaží co nejrychleji zapomenout. Při kterých poruchách...

Databáze nemocí

Najdete na iDNES.cz