Nejzajímavější výzkumy o zdraví za rok 2013

aktualizováno 
Každý rok provedou vědci po celém světě mnoho studií a výzkumů. Pojďme se podívat, co za uplynulých dvanáct měsíců odhalili v oblasti zdraví, hubnutí a zdravého životního stylu.
Čokoláda podle vědců pomáhá zhubnout (ilustrační snímek)

Čokoláda podle vědců pomáhá zhubnout (ilustrační snímek) | foto: Profimedia.cz

Rok 2013 byl na různé studie a vědecké výzkumy zabývající se zdravím velmi bohatý, a tak je obtížné vybrat a shrnout ty nejzajímavější. Přečtěte si, které studie rozhodně stojí za zmínku podle renomovaného serveru Health.com.

Tuk pomáhá k hubnutí

Samozřejmě není tuk jako tuk a lednová studie publikovaná v Nutrition Journal se zabývala zkoumáním vlivu avokáda na lidské zdraví. Ukázalo se, že milovníci tohoto ovoce mají oproti těm, kteří avokádo nejedí, nejen vyšší příjem vlákniny, vitamínů E, K, hořčíku a draslíku, ale také váží méně a mají užší pas, aniž by jedli méně.

Další studie, která proběhla v září na univerzitě Loma Linda, ukázala, že i bez omezení příjmu kalorií pomáhá konzumace avokáda snižovat pocit hladu u dospělých s nadváhou a snižovat hladiny inzulínu.

To co jíte, přímo ovlivňuje vaši náladu

Na rčení "jste to, co jíte" asi něco bude. Autoři lednové studie publikované v British Journal of Health Psychology přišli s tím, že lidé, kteří jedí více ovoce a zeleniny, jsou klidnější, štastnější a mají více energie. Jiná studie z března ukázala, že nezdravá strava ještě více zhoršuje špatnou náladu.

Domácí lékař

A do třetice autoři zářijové studie z univerzity Eastern Finland zjistili, že zdravá strava sestávající ze zeleniny, ovoce, celozrnných potravin a libových bílkovin může snižovat riziko deprese, zatímco strava bohatá na zpracované maso, sladké nápoje, dezerty a zpracované potraviny riziko deprese zvyšuje.

Omega-3 se můžete předávkovat

Doplňky stravy obsahující omega-3 mastné kyseliny jsou sice momentálně velkým hitem, ale říjnová studie vědců z Oregonské univerzity ukázala, že nadměrné množství omega-3 mastných kyselin může pozměnit funkci imunitního systému, a narušit tak schopnost těla bránit se virovým a bakteriálním infekcím.

Podle vědců hrozí největší riziko z předávkování při konzumaci několika zdrojů omega-3 najednou a jako příklad uvedli konzumaci mořských ryb a užívání potravinových doplňků s rybím olejem.

Zvýšená hladina cukru v krvi je opravdu nebezpečná

Zvýšení hladiny cukru v krvi není radno podceňovat. Únorová studie španělských vědců přišla se závěrem, že chronicky vysoké hladiny krevního cukru ničí buňky, které jsou tak náchylnější k rozvinutí rakoviny.

Jiná studie ze srpna publikovaná v New England Journal of Medicine spojila vyšší hladiny cukru v krvi se zvýšením rizikem demence, a to i u lidí bez cukrovky druhého typu.

Nedostatek spánku přispívá k tloustnutí

Kvalitní a dostatečně dlouhý spánek je důležitý nejen pro zdravé fungování celého organismu, ale také k udržení hmotnosti. Vědci z University of Texas Southwestern Medical Center v únorové studii zjistili, že málo spánku vede k přejídání a k tloustnutí, zatímco dostatek spánku snižuje konzumaci sacharidů a tuků, a tím přispívá k hubnutí.

Červnová studie vědců z Chicagské univerzity zase odhalila, že 4,5 hodiny spánku oproti 8,5 hodinám spánku zvyšuje hlad a chuť k jídlu zvláště brzy odpoledne. Skoro to vypadá, že pro hubnutí a udržení váhy může být spánek důležitější než cvičení.

Konzumace masa zvyšuje riziko cukrovky

I když nemáte zájem stát se vegetariánem či veganem, snížení konzumace masa není podle vědců rozhodně na škodu. Červencová studie odborníků z Harvardu zjistila, že v průběhu čtyř let zvýšení konzumace červeného masa o více než polovinu porce denně zvýšilo riziko cukrovky druhého typu o 48 procent a naopak snížení stejného množství masa snížilo riziko o 14 procent.

V listopadu zase francouzští vědci přišli na to, že vyšší příjem kyseliny z živočišných bílkovin značně zvyšuje riziko cukrovky druhého typu. Během čtrnácti let měli lidé s nejvyšším příjmem kyseliny oproti lidem s nejnižším příjem kyseliny o 58 procent vyšší šanci na rozvinutí cukrovky druhého typu.

Čokoláda pomůže zhubnout

Studie španělských vědců publikovaná v časopise Nutrition byla jistě nejvýznamnější studií roku pro všechny milovníky čokolády. Vědci totiž spojili zvýšenou konzumaci čokolády s nižší tělesnou hmotností a menším obvodem pasu.

Tento závěr podpořila i další studie odborníků z Penn State. Tamní vědci vypozorovali, že konzumace kakaa u myší snižuje záněty spojené s obezitou a zároveň snižuje hladinu inzulínu a brání nárůstu hmotnosti.

Hlídejte si příjem soli

Březnová studie publikovaná v magazínu Nature ukázala, že nadměrné množství sodíku ve stravě může mít spojitost s autoimunními nemocemi, jako jsou roztroušená skleróza a cukrovka prvního typu. Snížení příjmu soli tak může pomoci ochránit zdraví a zdaleka se to netýká jen pacientů s vysokým krevním tlakem.

Přibližně 70 procent sodíku pochází ze zpracovaných a balených potravin, proto je vhodnější konzumovat více čerstvých potravin a polotovarům se vyhýbat.

Bio potraviny jsou zdravější

I když se na toto téma uskutečnilo už mnoho protichůdných studií, březnový výzkum vědců ze Southern Methodist University ukázal, že octomilky (sdílejí 75 procent genů, které způsobují nemoci u lidí) krmené bio potravinami, byly celkově zdravější. Žily o 25 procent déle a byly také plodnější.

Podle zprávy French Agency Food Safety obsahují bio potraviny více minerálů, antioxidantů a zdraví prospěšných tuků. Bio potraviny navíc obsahují méně zbytkových pesticidů a podporují udržitelné zemědělství.

Autor: pro iDNES.cz

Nejčtenější

Na Pacifické hřebenovce jsem věčně hladověla, vzpomíná Lucie Kutrová

Lucie Kutrová

Do dvaceti se kromě školy zajímala jen o módu a večírky. Neuběhla ani kilometr a nechápala, proč lidé chodí třeba na...

Horoskop v období Panny: jaké jsou a co čeká všechna znamení zvěrokruhu

Ilustrační snímek

Slunce vstupuje na jeden měsíc do hvězdného znamení Panny. Lidé narození v tomto období jsou pracovití, zodpovědní,...

Už žádné módní trapasy. Osvojte si základní pravidla oblékání

Ilustrační fotografie

Cit pro módu bohužel nebyl každému do vínku dán. Kvůli tomu můžeme na ulicích občas vidět opravdu zvláštní kreace,...

Slavné nevěsty tohoto léta. Které to slušelo nejvíc?

Letní nevěsty

Léto je roční období, které každým rokem přeje svatbám. A letos do toho praštilo hned několik slavných osobností....

V obložení závazků: sendvičové generaci hrozí krize a vyhoření

ilustrační snímek

Musejí se starat o děti, zároveň pečují o rodiče a mnohdy i prarodiče. A k tomu pracují nebo podnikají. Tak žijí...

Další z rubriky

VIDEO: Největší fanynka vévodkyně Kate nosí stejné oblečení jako ona

Mallory Johnson Bowlingová je velkou fanynkou vévodkyně Kate.

Jednatřicetiletá Mallory Johnson Bowlingová z USA zbožňuje vévodkyni Kate. Její šatník obsahuje pouze kousky, které si...

OBRAZEM: Slavní krasavci bez vlasů, kteří nemají o fanynky nouzi

Plešatí a sexy

Někteří muži špatně nesou, když už nemají bujnou hřívu. Známí fešáci však na svou holou hlavu nedají dopustit. Navíc po...

Plavání, kolo a vodní lyže. Vyzkoušejte letní sporty, kterými zhubnete

ilustrační snímek

Fitko a vydýchanou tělocvičnu si nechte na zimu a využijte příjemné počasí k pohybu na čerstvém vzduchu. Letní sporty...

Databáze nemocí

Najdete na iDNES.cz