Vypadávání vlasů, svalové křeče, třes, záškuby, bolesti hlavy, ale třeba také nesprávné fungování srdce nebo předčasný porod. To všechno se může odehrávat v těle, které nemá dostatek hořčíku.
„Hořečnaté ionty se účastní ve více než 300 reakcí v našem těle. Je nezbytný při metabolismu sacharidů, tuků i bílkovin. Zajišťuje správnou funkci svalů a nervové soustavy. Podílí se na mineralizaci kostí. Pozitivně ovlivňuje činnost srdce a správné napětí v cévách. Celkově lze tedy říci, že nás udržuje v dobré psychické i fyzické kondici,“ řekla iDNES.cz Monika Bartolomějová, hlavní nutriční specialistka Světa zdraví.
Podle zjištění odborníků je ale nedostatek hořčíku (stejně jako nedostatek vápníku) u lidí v České republice zjišťován poměrně často.
„Příjem naší populace většinou nedosahuje ani poloviny doporučené denní dávky. Souvisí to s tím, že většina nekonzumuje dostatečné množství stravy rostlinného původu v odpovídající kvalitě,“ uvedla lékařka Václava Kunová, odborná garantka projektu Vím, co jím a piju.
Odborníci přinášejí další a další důkazy o tom, jak je hořčík pro lidský organismus nepostradatelný a že jeho nedostatek může mít takřka fatální následky.
„Při dostatečném příjmu hořčíku klesá pravděpodobnost vysokého krevního tlaku a srdečních arytmií. Hořčík reguluje srdeční činnost a rozšiřuje srdeční cévy. Spolu s lecitinem se podílí na regulaci hladiny cholesterolu v krvi,“ uvedl jeden z příkladů odborný server magnesium.cz.
Tuky zhoršují vstřebávání
Aby tělo mohlo hořčík správně využívat, je zapotřebí splnit několik podmínek. „Krom jiného má na podporu vstřebávání vliv vitamin D a B6. Naopak strava bohatá na tuky a bílkoviny nebo příliš vysoký příjem vápníku či vlákniny jeho vstřebávání zhoršují,“ uvedla Bartolomějová.
Připomněla, že například doplňky stravy s vysokým obsahem magnesia nemusí být až tak účinné, pokud nebudou v rovnováze právě i další složky výživy.
„Jak již bylo řečeno, hořčík má v našem těle řadu funkcí, takže i jeho nedostatek se může projevovat řadou příznaků. Mezi ně patří například svalové křeče, zvýšené napětí svalů, únava, migrenózní bolest hlavy, nervozita a další,“ řekla Bartolomějová.
Co pomůže doplnit hořčík- ořechy - semínka - celozrnné výrobky - luštěniny - tmavá listová zelenina - brokolice - artyčok - banán - datle - mák - kvalitní hořká čokoláda |
„Jako zajímavost bych uvedla, že jeho nedostatek může také vést ke snížené citlivosti na inzulin, která je cestou k cukrovce druhého typu. Deficit iontů hořčíku je nebezpečný i v těhotenství, protože může přispět k potratu nebo předčasnému porodu,“ dodala.
Denně až 400 miligramů
Doporučená denní dávka hořčíku je 350 - 400 miligramů za den. „Tuto dávku pokryje například 200 gramů celozrnného chleba + 1 litr vody Magnesia nebo 100 gramů ovesných vloček + 200 gramů špenátu + 100 gramů sojového masa,“ poradila lékařka Václava Kunová.
Odborníci ovšem doporučují dávku zvyšovat ve vyšším věku nebo také v těhotenství, při kojení nebo při onemocnění srdce či cukrovkou.
„Dokonce velmi záleží také na tom, zda má člověk fyzicky namáhavou práci nebo aktivně sportuje. I v takových případech je potřeba denní dávku hořčíku navýšit,“ konstatovala Monika Bartolomějová ze Světa zdraví.
Přidala i další doporučení, jak z přírodních zdrojů dodat svému tělu dostatek hořčíku: „Naložte si na talíř co nejčastěji tmavě zelenou a listovou zeleninu. Cennými zdroji jsou dále ořechy a semínka, luštěniny, některé ovoce (banány, datle), ovesné otruby. Lahodným zdrojem je také hořká čokoláda, protože i kakaové body obsahují významné množství hořčíku.“