Mýty o otravě z jídla v létě: maso rozmrazujte ve dřezu a oplachujte vodou

V letních dnech stoupá spolu s venkovní teplotou i riziko otrav ze zkaženého jídla. Bakterie obsahuje většina potravin a kontaminované jídlo ponechané v teple napomáhá k jejich rozmnožování.

Ilustrační snímek | foto: Profimedia.cz

Pikniky a grilování k letní pohodě neodmyslitelně patří, ale i při těchto relaxačních aktivitách je nutné dodržovat určitá pravidla. Jinak se může velmi snadno stát, že pohodový večer skončí nepříjemnými žaludečními obtížemi a v horším případě i převozem do nemocnice.

Kvůli přetrvávajícím vysokým teplotám mají jednotlivé patogenní mikroorganismy (bakterie a plísně) způsobující zdravotní potíže lepší podmínky pro život, více se množí a potraviny jsou tak náchylnější ke kažení a stávají se kontaminovanými.

„Kontaminací se rozumí určitý způsob znečištění potravin, kdy dochází k porušení zdravotní nezávadnosti s rizikem vzniku alimentárního onemocnění, projevujícího se často zažívacími problémy, zvracením, průjmy, horečkami a dehydratací. Toto je nebezpečí z potravin působením mikroorganismů,“ uvedla odbornice na výživu Pavlína Dostalíková z Institutu zdravého životního stylu – NutriCentrum.

Domácí lékař

Lékařka Pavla Myslíková z Lékařského domu Praha 7 dodala, že kromě nevolností, zvracení, průjmů a horečky si někdy pacienti stěžují na únavu, pocení, motání hlavy. Tyto příznaky většinou souvisí s poklesem krevního tlaku a s dehydratací.

„Prvořadým úkolem je zabránit dehydrataci,“ radí Myslíková s tím, že u většiny případů otravy z jídla zvládneme léčbu doma.

„Ordinujeme sladký čaj a tekutiny, možno minerálky, ale zásadně bez bublinek. Přidáme starší pečivo, suchary, piškoty, další den můžeme postupně přidat po menších dávkách banány, suchou rýži, brambory. Vhodné jsou jogurty, které pomáhají s normalizací střevní flory,“ vypočítává lékařka.

Podle USDA (The United States Department of Agriculture) počet otrav narůstá v období od května do září, kdy je jídlo ponecháno venku v potenciálně nebezpečných teplotách. O bezpečnosti potravin v létě koluje velké množství mýtů. My vám dnes objasníme ty nejčastější z nich.

Mýtus: Potraviny jsou v bezpečí v chladicím boxu nebo tašce

Život začíná na 4,5 °C, říká Bethany Thayerová, dietoložka a mluvčí Academy of Nutrition and Dietetics. Pokud teplota ve vašem chladicím boxu stoupne nad tuto hodnotu, mikroorganismy způsobující onemocnění se začnou množit.

Thayerová radí naplnit nejdříve chladicí box ze 75 % jídlem a teprve zbylou plochu vyplnit ledem nebo pytlíky s ledem. Chladicí box na piknik byste také nikdy neměli přepravovat v kufru auta, kde je moc horko, ale vždy přímo v kabině, kde máte puštěnou klimatizaci. Na místě pak udržujte chladicí box zavřený a ve stínu. Dobré je také pořídit si teploměr, který umístíte mezi potraviny, nikoli k ledu, abyste se ujistili, že teplota nestoupne nad 4,5 °C.

Mýtus: Potraviny vydrží při pokojové teplotě několik hodin

Piknik sestávající z uzenin, smaženého kuřete, hamburgerů a bramborového či těstovinového salátu může být ponechán venku mimo chladničku kratší dobu, než si nejspíš myslíte. Při teplotách nad 32 °C mohou potraviny zůstat venku pouze jednu hodinu, říká registrovaná dietoložka Ximena Jimenezová, mluvčí Academy of Nutrition and Dietetics.

Při teplotách od 4,5 °C do 32 °C máte maximálně dvě hodiny. Po překročení této doby se bakterie, které mohou způsobit žaludeční potíže, začnou množit. Jimezová radí nastavit si na telefonu výstrahu, která vás upozorní, že je načase uklidit jídlo do lednice.

Mýtus: Otrava jídlem není velký problém

Podle dietoložky Thayerové to rozhodně problém je. Jak těžký bude průběh nemoci, to závisí na druhu bakterie, množství snědeného jídla a na citlivosti jedince. Batolata, malé děti, těhotné ženy, starší lidé a kdokoli s oslabeným imunitním systémem a chronickým onemocněním je náchylnější k onemocnění a také vzniku závažných dlouhodobých zdravotních problémů, jako je selhání ledvin a poškození nervů. Ale i když nepatříte mezi rizikové skupiny, příznaky otravy, které se pohybují od mírných nevolností, křečí a průjmů, které mohou trvat několik dní až po zvracení a dehydrataci, mohou být vysoce nepříjemné.

Jak skladovat jídlo, abychom se vyhnuli otravě

Lednice - ilustrační foto.

Doktorka Myslíková radí obrátit se na lékaře, pokud se po dvou dnech obtíže nezlepší, nebo pokud se objeví krev ve zvratcích nebo ve stolici, v případě rozostřeného vidění, dýchacích obtíží, poruch močení, suchosti v ústech či dokonce obrny.

„Na lékaře by se měl také obrátit starý člověk, který je náchylnější k dehydrataci a pacienti s kardiálním onemocněním, cukrovkou nebo jiným závažným zdravotním onemocněním.“

Mýtus: Zbytky jídla vydrží v lednici i několik dní

Většina piknikových potravin, jako je lančmít, vařené maso, drůbež či těstovinové saláty obvykle vydrží v lednici v uzavřených nádobách až čtyři dny. Poté se však bakterie, které mohou způsobit onemocnění, začnou množit.

Čtyřdenní bezpečná lhůta se však týká pouze potravin, které byly mimo lednici ponechané méně než dvě hodiny. Pokud vám zbyly pokrmy z pikniku a vy jste je nechali více než dvě hodiny na vzduchu, už je do lednice nedávejte a rovnou je vyhoďte, radí Thayerová. Zbylé potraviny je také vhodné opatřit datem a nechat v lednici na viditelném místě, abyste věděli, že je máte co nejdříve zkonzumovat.

Mýtus: Zkažené potraviny vypadají špatně a zapáchají

Toto je podle Jimenezové jeden z nejčastějších mýtů o bezpečnosti potravin. Zkažené potraviny obvykle není možné rozpoznat zrakem, ani chutí, či podle pachu.

Co vlastně jíme

Místo kávy pijeme glukózový sirup, místo mléka bělidlo, zjistil test

Ilustrační snímek

„Dokážeme rozeznat oxidované - žluklé tuky. Ty poznáme podle typického pachu a změny chuti. Toto se může týkat jak kvalitních za studena lisovaných olejů (např. lněný), tak ořechů a semínek a výrobků z nich. Co však nepoznáme, je přítomnost plísní, které produkují toxiny (například toxický a karcinogenní aflatoxin). Kromě krátkodobých zažívacích potíží a průjmů může dlouhodobé působení zapříčinit i vývojové vady. Plísně se v létě častěji objevují také v pečivu (chleba, koláče), které uchováváme při pokojové teplotě, v ovoci atd,“ uvedla odbornice na výživu Dostalíková.

Pokud najdete v lednici nějaký pokrm ještě týden po pikniku, nebo si nemůžete vzpomenout, kdy jste ho tam dali, vyhoďte ho. Dietoložka Ximena Jimenezová rovněž doporučuje udržovat teplotu v lednici neustále nižší než 4,5 °C, jelikož při vyšších teplotách se jídlo kazí rychleji.

Mýtus: Potraviny, které budete loupat, nemusíte předem umývat

Opět jeden z častých mýtů, který může vést k nepříjemné otravě z jídla. Okurky, mrkve, melouny, avokádo a další ovoce a zeleninu je nutné před loupáním omýt pod tekoucí vodou. Nožem se totiž mohou velice snadno přenést bakterie jako je E.coli ze slupky do vnitřku ovoce či zeleniny.

Podle Jimenezové nejsou nutná speciální mýdla, obvykle postačí teplá voda. Na potraviny, které mají ve slupce rýhy, jako jsou třeba pomeranče, je vhodné použít kartáč.

Mýtus: Potraviny se mohou bezpečně rozmrazit ve dřezu

Je pravda, že proces rozmrazování urychlíte, když potraviny vyndáte z mrazáku a ponecháte na vzduchu, ale rozmyslete si, jestli vám ta úspora času stojí za vaše zdraví. Rozmrazování při pokojové teplotě výrazně urychluje množení bakterií a během 24 hodin se mohou rozmnožit z jedné na bilion, a to už je pořádná hromada zdraví nebezpečných bakterií.

Dietoložka Thayerová doporučuje raději rozmrazovat potraviny v ledničce přes noc, popřípadě v mikrovlnné troubě. Pak je však nutné potraviny okamžitě tepelně zpracovat. Rozmrazovat také můžete v umyvadle v chladné vodní lázni. Stačí potraviny zabalit do uzavíratelného plastového sáčku, ponořit do studené vody a každých 30 minut vodu vyměňovat, aby zůstala dostatečně chladná.

Mýtus: Před grilováním byste měli kuře a maso opláchnout

Na rozdíl od zeleniny a ovoce se maso před vařením zásadně neoplachuje. Thayerová vysvětlila, že kapky vody odrážející se od masa, mohou velmi rychle šířit bakterie jako jsou salmonely do svého okolí, tedy do dřezu či na kuchyňský pult. Oplachování masa tak významně zvyšuje riziko křížové kontaminace na další povrch.

Místo umývaní masa se spolehněte na vysoké teploty při vaření nebo grilování, které bakterie usmrtí.

„Nejvíce náchylné potraviny jsou živočišného původu jako maso, mléko, mléčné výrobky, vejce a výrobky z nich, avšak nakazit se můžeme také třeba z čerstvé zeleniny nebo ovoce jako je listový salát, okurky, jahody a další, kde se nákaza objevuje, pokud se zalévají znečištěnou vodou, hnojí nevhodnými hnojivy, nebo pěstují tam, kde se zároveň pasou zvířata. Proto by se měla zelenina i ovoce důkladně umýt,“ řekla Dostalíková a podotkla, že zelenina a ovoce nepřinášejí pouze riziko bakteriální. Nedostatečně omyté mohou být příčinou onemocnění toxoplazmózou, kterou způsobuje prvok Toxoplasma gondii a jeho přenašeči jsou hlodavci a kočky domácí. Rizikovou skupinou jsou především těhotné ženy, převážně v prvním trimestru.

Mezi nejčastěji se vyskytující patogenní bakterie patří podle Dostalíkové Escherichia coli, Listeria monocytogenes, Campylobacter, Salmonella, Shigella a Yersenia.

Autor: , pro iDNES.cz
Témata: grilování
  • Nejčtenější

Největší mýty o zubní hygieně, kvůli kterým si můžete zničit chrup

20. dubna 2024

Možná si myslíte, že se v péči o zuby orientujete dost dobře, přesto v této oblasti stále ještě...

Sexy, průhledné i s rozparkem. Šaty pomsty zvedají slavným ženám sebevědomí

24. dubna 2024

Co udělá žena, když se jí nedaří nebo ji zradí muž? Změní účes nebo si pořídí nové šaty. Róby,...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Mladá maminka se proměnila k nepoznání, vsadila na jiný životní styl

24. dubna 2024

Devětadvacetiletá Indya Agosová z Texasu vážila sto sedmnáct kilo, když se rozhodla pro životní...

Příběh Miloše: Mám podezření, že třetí dítě není moje, manželka to popírá

22. dubna 2024

Rodina pro mě byla vždycky na prvním místě. Moje žena si ani nedovede představit, jak je...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Horňáci versus dolňáci. Víme, čemu muži dávají přednost, a je to překvapení

25. dubna 2024

Ženské tělo je pro muže celkově velmi atraktivní a nabízí jejich očím mnoho zajímavých partií....

Muž má recept na dlouhověkost, v jednašedesáti je ve skvělé formě

25. dubna 2024  8:18

Dave Pascoe chce dokázat světu, že i v důchodu můžete vypadat jako za mlada a také se tak cítit....

Horňáci versus dolňáci. Víme, čemu muži dávají přednost, a je to překvapení

25. dubna 2024

Ženské tělo je pro muže celkově velmi atraktivní a nabízí jejich očím mnoho zajímavých partií....

Život s nemocí ALS. Prvním příznakem bylo mluvení nosem, vzpomíná Josef

25. dubna 2024

Ještě před pár lety pracoval třiapadesátiletý Josef v telekomunikační společnosti jako vedoucí...

Krásu dnes určuje Instagram, za nás byly úpravy tabu, říká Taťána Kuchařová

25. dubna 2024

Premium Před osmnácti lety jí posadili na hlavu ikonickou modrou korunku, letos její triumf v soutěži Miss...

Manželé Babišovi se rozcházejí, přejí si zachovat rodinnou harmonii

Podnikatel, předseda ANO a bývalý premiér Andrej Babiš (69) s manželkou Monikou (49) v pátek oznámili, že se...

Bývalý fitness trenér Kavalír zrušil asistovanou sebevraždu, manželka je těhotná

Bývalý fitness trenér Jan Kavalír (33) trpí osmým rokem amyotrofickou laterální sklerózou. 19. dubna tohoto roku měl ve...

Herečka Hunter Schaferová potvrdila románek se španělskou zpěvačkou

Americká herečka Hunter Schaferová potvrdila domněnky mnoha jejích fanoušků. A to sice, že před pěti lety opravdu...

Největší mýty o zubní hygieně, kvůli kterým si můžete zničit chrup

Možná si myslíte, že se v péči o zuby orientujete dost dobře, přesto v této oblasti stále ještě existuje spousta...

Tenistka Markéta Vondroušová se po necelých dvou letech manželství rozvádí

Sedmá hráčka světa a aktuální vítězka nejprestižnějšího turnaje světa Wimbledonu, tenistka Markéta Vondroušová (24), se...