Česko bylo léta první na světě ve smutné statistice výskytu i úmrtnosti na rakovinu tlustého střeva. Je to kvůli naší nezdravé stravě a nadměrné konzumaci piva?
Kolorektální karcinom, tedy zhoubný nádor tlustého střeva, je u nás druhým nejčastějším nádorovým onemocněním s nárůstem osm tisíc nových pacientů ročně a každý den na něj zemře deset lidí. Je pravda, že obyvatelé Česka maso a pivo preferují. Jsou ale země, které mají podobnou spotřebu, a výskyt kolorektálního karcinomu tam tak vysoký není, dokonce ani historicky. Jde tedy spíše o genetické vlivy.
Ukázalo se to na enklávách českých emigrantů, kteří odešli z vlasti mezi lety 1900 až 1914 do USA a založili tam české kolonie. Ať už v Pensylvánii, nebo kolem Chicaga. A ještě v 80. letech minulého století byl v těchto oblastech výskyt kolorektálního karcinomu podobně vysoký jako v tehdejším Československu. I když šlo o druhou nebo třetí generaci Američanů s českými kořeny, kteří si naprosto osvojili americký způsob života... Preferovaná strava, pivo nebo kouření jsou pravděpodobně vedlejší vlivy, jež onemocnění spouštějí.
„Osobně si myslím, že vytváření probiotik na míru je velký podvod. Složení mikrobiomu je velmi specifické pro každého člověka, něco jako otisk prstu.“