Trápí vás nadváha, špatné zažívání, deprese? Odpověď hledejte ve střevech

Seriál   0:54aktualizováno  0:54
Nezdravý životní styl, špatný jídelníček, málo pohybu a hodně stresu, tak proplouvá životem většina z nás. Jak žít lépe a zdravěji? Na to se zaměříme společně s odborníky v seriálu připravovaném s iniciativou Vím, co jím. V prvním dílu nám dietoložka Karolína Hlavatá prozradí, co je mikrobiota a jak ovlivňuje celkové zdraví.

Střevní mikroflóra neboli mikrobiota či mikrobiom významně ovlivňuje lidské zdraví. Jídelníček současného člověka jí však rozhodně neprospívá. Vedle celkově nízkého zastoupení potravin rostlinného původu se postupně změnila i celková skladba jídelníčku. 

Především v něm radikálně ubylo přirozených potravin a došlo k jejich nahrazení vysoce průmyslově zpracovanými jídly. Do popředí se dostává „junk food“, tedy strava o nízké nutriční hodnotě, bez potřebné vlákniny, zato s vysokým podílem cukru, soli a tuku. Zapomínáme na rozmanitost, vyhrává pohodlí a snadná příprava. Navíc v obavě z možné infekce žijeme v přehnaně sterilních podmínkách.

Bakterie, které pomáhají

„Mikrobiota je poměrně nový termín a můžeme si pod ním představit soubor všech mikroorganismů, které osidlují naše tělo. A pokud se jedná o střevní mikrobiotu, tak naše střevo,“ vysvětluje Karolína Hlavatá.

PhDr. Karolína Hlavatá, Ph.D., odborná garantka

dietoložka Karolína Hlavatá

Základ pro střevní mikrobiotu se tvoří už v prenatálním stavu a pro její budování jsou důležité zejména první dva až tři roky života. Vliv má i to, zda se miminko narodilo přirozeně, nebo přišlo na svět císařským řezem.

„Mateřské mléko obsahuje ve velkém množství takzvané oligosacharidy, které fungují jako potrava pro prospěšné mikroorganismy, zejména pro laktobacily. A to je právě jeden z důvodů, proč je kojení tak důležité pro budoucí zdraví dítěte a pro nastartování imunitního systému správným směrem,“ připomíná dietoložka.

Vím, co jím

Program vychází z celosvětové iniciativy The Choices Programme, která definuje složení potravin odpovídající zdravé výživě na základě kritérií Světové zdravotnické organizace (WHO) a Organizace OSN pro výživu a zemědělství (FAO). 

Značka „Vím, co jím" je určena především spotřebitelům pro jejich snadnější orientaci v nabídce potravin. Posláním značky je umožnit snadnější výběr výživově hodnotných potravin.

Více o zdravých potravinách čtěte zde.

Nejpozději v půl roce bychom pak kojenci měli začít nabízet příkrmy. „V současnosti se doporučuje co největší pestrost,“ říká Karolína Hlavatá. „To znamená nebát se různých druhů zeleniny a ovoce, zařazovat i různé obiloviny, mléčné výrobky, aby se dítě setkalo s co nejvíce možnými bakteriemi a zdroji vlákniny. Příkrmy by neměly být zaváděny dříve než před ukončeným 4. měsícem věku, ale zároveň by se nemělo otálet s jejich zaváděním po ukončeném 6. měsíci věku,“ doplňuje dietoložka. 

Na složení mikrobiomu má ovšem zásadní vliv nejen výživa v raném dětství, ale také genetika, skladba stravy v dospělosti, pohybová aktivita, stres a užívání některých léků. Všeobecně známý je například negativní vliv antibiotik na střevní mikrobiotu. 

Hlavně pestře

Dobrá zpráva je, že mikrobiota má schopnost přizpůsobit se změnám ve stravě. Pokud například zvýšíme příjem vlákniny, zeleniny nebo ovoce, a naopak omezíme přísun červeného masa, uzenin a masných výrobků, vzroste počet mikrobů, kterým tato strava prospívá. 

A jak poznáme, že prostředí v našich střevech není zrovna v ideálním stavu? „Mikrobiota ovlivňuje naše zdraví komplexně. Nesoulad nemusíme poznat buď vůbec, nebo se může jednat o zažívací potíže, třeba ve smyslu dráždivého trakčníku, průjmy, zácpy, ale mohou to být i deprese či zvýšená náchylnost k infekcím,“ míní dietoložka.  

Seriál o zdravém stravování

Během sedmi týdnů vám každou středu v seriálu připraveném s iniciativou „Vím, co jím“ přineseme rady, jak se zdravě stravovat a orientovat při výběru potravin.

Narušená střevní mikrobiota se podílí na poruchách imunity, systémovém zánětu a ateroskleróze. Má vztah k zánětlivým střevním onemocněním, jako je například ulcerózní kolitida a Crohnova choroba, nádorovým onemocněním, k cukrovce 2. typu a k obezitě. 

Mikrobiota obézních jedinců totiž štěpí efektivněji především sacharidy, do krve se jich dostane více, a proto se tělo potýká s vyšším energetickým příjmem. Oproti tomu štíhlá populace více těchto přijatých sacharidů vyloučí.

Mikroobyvatelé našich střev ovšem ovlivňují i naše chování a stavy duše. Některé z chemických látek vytvářených střevní mikrobiotou komunikují s centrální nervovou soustavou a ovlivňují tak nejen pocity hladu, ale i náladu a chování. Zvažován je i vztah k celé řadě psychických onemocnění, jako jsou deprese, úzkosti nebo dokonce autismus či schizofrenie.

Strava pro zdravá střeva

Dosáhnout vyváženosti střevního mikrobiomu není jednoduché a pouhý přídavek probiotik zpravidla nestačí. Hlavní slovo by měla mít pestrá strava bohatá na potraviny obsahující živé bakterie. Patří mezi ně zakysané mléčné výrobky či mléčně kvašená zelenina. Zvýšit bychom měli také příjem vlákniny.

Potraviny pro zdraví střev

  • celozrnné těstoviny, neloupaná rýže, indiánská rýže, celozrnné tortilly
  • celozrnné snídaňové cereálie
  • oves
  • bulgur
  • semena, ořechy
  • jablka, hrušky, drobné plody (jahody, borůvky, brusinky, ostružiny)
  • luštěniny
  • zelené sójové boby edamame
  • zelené fazolky
  • potraviny a nápoje obsahující probiotika
  • jogurt, kefír, podmáslí, lassi, zakysaná smetana s živou kulturou, některé druhy sýra
  • mléčně kvašená zelenina (pickels), kysané zelí, mléčně kvašené okurky
  • miso, natto, tempeh
  • kombucha 
Autor:

Vánoce

Advent se pomalu blíží a spolu s ním nákupy vánočních dárků i pečení vánočního cukroví. Za vánoční atmosférou můžete vyrazit na vánoční trhy ve vašem okolí i do zahraničí.

  • Nejčtenější
Premium

Patříte mezi ty šťastné? Sedm znaků, že máte opravdu kvalitní vztah

Být šťastná po boku toho druhého, nic neřešit, nehádat se. Ideální, co říkáte? Harmonické soužití, kdy si partneři...

Premium

Kořeněná jídla ani káva neškodí, vyvrací profesor Tesař letité mýty

Kola je pro ledviny hrob. Nejlepší je nesolit a nejíst ostrá exotická jídla. Alkohol dokáže „propít“ ledviny, které je...

Když má máma křeče, není co jíst, říkají děti. Budou mít nový domov

Když se maminka klepe v křeči, bojím se, že umře, přiznal osmiletý Honzík. Jeho sestra Ivanka dodává, že jejím...

Jsme promiskuitní, nebo jen hledáme lásku? Kolik partnerů je už moc

Když je vám přes třicet a jste nezadaná, pravděpodobně už se ve vaší posteli vystřídalo větší než malé množství mužů....

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Kdepak brýle. Hnědé oči, velká prsa a husté ochlupení značí inteligenci

Kdysi se věřilo, že ten, kdo má vysoké čelo a brýle na nose, je chytrý. Dnes vědci přisuzují tuto roli jiným „důkazům...

Premium

Tajemství zdraví je ukryto v mezilidských vztazích, tvrdí psycholog Ptáček

Jakým způsobem žijeme a přistupujeme ke svému okolí, máme vlastně z velké části předurčené. Ovlivnit nás může nejen...

Premium

Nikdo dodnes neví, kolik těch holek zůstalo zakopaných. Starosta Dubí vzpomíná

„Devadesátky“ a přelom tisíciletí byly v Dubí na Teplicku divoká léta. Řádili tu pasáci prostitutek a mafiáni. Město se...

Premium

Vémoly je mi líto. Bez něj bychom O2 arenu nevyprodali, říká šéf Oktagonu

Karlos Vémola a Attila Végh. První jmenovaný po dvou minutách padá v Oktagonu k zemi a píše tím další část příběhu,...

  • Další z rubriky
Premium

Pandemie chřipky by mohla zabít i 80 milionů lidí, tvrdí odborníci

Ebola, SARS, ptačí chřipka nebo i tolik diskutované spalničky. Dokázaly zničit více životů než leckterá válka. Umějí se...

Typologie podle krevního tlaku. Jste nerváci, nebo spíš zmatkáři?

Vysoký krevní tlak má různé příčiny. Může to být něco vážnějšího, ale také třeba jen vaše životní tempo. Podle...

Zdravotní kalendář pro ženy: na co mají kdy nárok a co mohou očekávat

Preventivní prohlídky by měly včas odhalit případnou chorobu. Proto byste měly vědět, kdy a na co máte ze zákona nárok...

Premium

Kořeněná jídla ani káva neškodí, vyvrací profesor Tesař letité mýty

Kola je pro ledviny hrob. Nejlepší je nesolit a nejíst ostrá exotická jídla. Alkohol dokáže „propít“ ledviny, které je...

Databáze nemocí

Najdete na iDNES.cz