- Napište nám
- Kontakty
- Reklama
- VOP
- Osobní údaje
- Nastavení soukromí
- Cookies
- AV služby
- Kariéra
- Předplatné MF DNES
ilustrační snímek | foto: Shutterstock
Celý článek jen pro členy
Chcete číst prémiové texty bez omezení?
Hlavní „partička“ čítá hrách, fazole, cizrnu, sóju, čočku, podzemnici olejnou a bob. Pozor, to ovšem nejsou původní české luštěniny, tyhle do našich zemí postupně přivandrovaly. Čočka, již jedli lidé už v neolitu (8000 až 5000 let př. n. l.), přicestovala z Přední Asie, hrách trochu ze Středomoří a trochu ze severní Afriky i jihozápadní Asie, sója to k nám vzala z Číny přes Japonsko, bob z Afriky a Asie a nakonec fazole z Ameriky, ač domovinu mají i v Mezopotámii či Egyptě.
Pravda, jen hrstku ze zmíněných plodin tady baví růst ve velkém. Lépe řečeno: nižší jistota výnosu z těchto druhů rostlin v našich podmínkách je pro jejich rozšíření brzdou. Výsostné místo proto mají spíš v záhonech soukromých zahrad i truhlících balkonů. Tam se jim daří, tam předvádějí divy.
Připojte se ještě dnes a získejte: