Nikam nespěchejte
Nejhorší, co při změně stravovacích návyků můžete udělat, je změnit je najednou. Pokud jste doteď jedli hranolky a steak či kaši s párkem, nikam nespěchejte a vrhněte se na to postupně.
6 osvědčených receptů na luštěniny |
Luštěninová jídla zařazujte zpočátku dvakrát až třikrát týdně. A zprvu klidně i nenápadně – trochu čočky přisypejte do rizota, pár fazolek vhoďte do polévky. Vaše tělo si začne všímat, že se něco děje, bude se postupně přizpůsobovat, ale nebude to pro něj šok, který by vám vrátilo v podobě bolestí břicha.
Po pár týdnech můžete počet „luštěninových dnů“ navýšit. Pro první pokusy volte červenou čočku nebo cizrnu, které bez větších problémů zvládne strávit i necvičené střevo; vhodné jsou i pro děti. Z fazolí pak dejte přednost malým fazolkám adzuki nebo mungo, ty jsou na trávení méně náročné a plynatost téměř nezpůsobují.