Mnozí lidé, kteří užívají léky, vědí, že se mají vyhýbat grapefruitům a třezalce. Grapefruit zvyšuje účinky léků, zatímco třezalka je naopak snižuje. Není to ale to jediné, co účinek léků ovlivňuje.
Nepodceňovat příbalový leták
Příbalový leták se nachází u balení každého léku, málokdo ho však čte. Většina lidí ho okamžitě vyhodí do odpadkového koše, což je velká chyba. Je v něm totiž uvedeno, jak lék užívat a s čím ho nekombinovat.
Voda nemusí být vždy jistotaÚčinek léků ovlivňují nejen potraviny, ale také nápoje. Záleží na tom, čím člověk léky zapíjí. Čaje, džusy, mléko či káva nejsou k zapíjení léků vhodné. Ideálním nápojem je proto obyčejná, neochucená voda. Avšak u některých potravinových doplňků to neplatí. U přípravků obsahujících železo se naopak doporučuje zapíjet je kyselým džusem, ne však grapefruitovým. Ideální nápoj na zapíjení přípravku s vitaminem D je mléko. Vitamin D totiž podporuje vstřebávání vápníku. |
Hodně záleží, zda je lék užíván nalačno, během jídla, nebo po něm. Léky, které nemocný spolkne, se nevstřebávají v jeho žaludku. Stejně jako živiny ze stravy se vstřebávají až v tenkém střevě, odkud se dostávají do krevního oběhu. Jídlo může proto ovlivnit jejich vstřebávání a tím i jejich účinek.
Účinky potravin na léky
Je jich několik druhů. Některé léky v kombinaci s určitými potravinami zcela ztrácejí svůj účinek. Jiné potraviny zvyšují nebo naopak snižují účinek léků.
Nejde pouze o zmíněný grapefruit a třezalku. Jiné kombinace potravin a léků zpomalují nebo zrychlují vyloučení léků z těla.
Ztráta účinku léků
Některé léky se v kombinaci s konkrétními potravinami či nápoji vysráží do nevstřebatelné látky, která je vyloučena z těla ven. Taková situace nastane, pokud například někdo zapije černým čajem léky užívané při onemocnění štítné žlázy. Stejný vliv má mléko na některá antibiotika.
Ztrátu účinku léků mohou způsobit také některé doplňky stravy. Jde především o psyllium a přípravky obsahující chia semínka. Psyllium i chia semínka na sebe navážou lék, který je následně z těla vyloučen, aniž by došlo k jeho vstřebání. Výsledkem je úplná ztráta jeho účinku.
Nejčastější chyby při užívání léků. Pozor na pravidelnost i skladování![]() |
Zvýšení a snížení účinku léků
Účinek léků zvyšuje nejen grapefruit. Stejný výsledek má kombinace diuretik (léků podporujících močení) s konzumací petržele. Užívá-li někdo diazepam a napije se odvaru z kozlíku lékařského, zvýší účinek užívaného léku.
Nemocní, kteří užívají warfarin, lék na ředění krve, by neměli požívat ginkgo bilobu, oblíbený potravinový doplněk na podporu paměti. Touto kombinací totiž zvýší účinek warfarinu a tím i krvácivost.
Vliv na snížení účinku léků má kurkuma i ostropestřec mariánský, oblíbená bylinka na podporu činnosti jater.
Zpomalení a zrychlení vyloučení léků
Některé potraviny v kombinaci s léky zpomalují jejich vyloučení z těla. Léky se následně kumulují v těle, čímž se zvyšují jejich účinky. Příkladem je požití pomela, pomeranče, mandarinky, citronu nebo limetky.
Stejný účinek má i konzumace zázvoru či granátového jablka na léky na cholesterol a proti srdeční arytmii. Ke kumulaci léků v těle přispívají také jablka, proto není vhodné zapíjet léky jablečnou šťávou.
Kombinace některých léků s určitými potravinami má za následek zrychlené vyloučení léků. Výsledkem je snížení jejich účinku. Rychlejší vyloučení léků z těla způsobuje například rakytník, čaj rooibos (známý jako červený čaj), echinacea, sója a kustovnice čínská.
Smrtící kombinace
Léky by se nikdy neměly kombinovat s alkoholem. Platí to nejen pro zapíjení léků. Při užívání některých léků je dokonce pití alkoholu zakázáno. Jde především o léky na spaní, na bolest, epilepsii, uvolnění svalů, antibiotika a psychofarmaka.
Kombinace těchto léků s alkoholem může vážně poškodit zdraví, a dokonce mít i smrtelné následky. Varování před kombinací léků a alkoholu lze najít i v příbalových letácích.
Warfarin versus vitamin KLidé, kterým je předepsán warfarin, lék proti srážlivosti krve, musí doživotně změnit svůj jídelníček. Změna se týká snížení příjmu vitaminu K, který účinky warfarinu blokuje. Nelze však dlouhodobě zcela vyřadit zdroje tohoto vitaminu. Strava by totiž byla nevyvážená, chyběly by v ní některé důležité látky. Navíc bohatým zdrojem vitaminu K jsou střevní bakterie. Je proto nutné chodit k lékaři na pravidelné kontroly. Během nich se sleduje hodnota INR (jedna z hodnot získaných při vyšetření krve na její srážlivost, stanovuje se pouze u pacientů užívajících warfarin). Zásady antikoagulační diety Podstatou antikoagulační (protisrážlivé) diety je omezení příjmu vitaminu K. Jeho doporučený příjem by neměl přesáhnout 250 μg denně. Současně by strava měla být pestrá s dostatkem všech důležitých látek pro zdraví. Důležité také je dodávat tělu potřebné živiny, proto pacienti, kteří užívají warfarin, musejí jíst pravidelně. Mezi potraviny s nízkým obsahem vitaminu K patří například kořenová zelenina, papriky, okurky, rajčata, houby, ovoce, pečivo, řepkový či slunečnicový olej. Naopak vysoký obsah tohoto vitaminu má listová zelenina, jako je například špenát, kapusta, hlávkový salát, zelené natě, dále kuřecí a krůtí maso, játra, olivový, sójový olej, zelený a kopřivový čaj, maliny, ostružiny, mango či kiwi. Pacienti by si měli dát také pozor na potravinové doplňky obsahující vitamin K a také na alkohol. Ten totiž i v malém množství může ovlivnit účinek warfarinu. Na něj má vliv také kouření i některé volně prodejné léky. |