Kouření a káva chrání před Parkinsonem

  • 14
Pravděpodobnost postižení Parkinsonovou chorobou je u kuřáků o šedesát procent nižší než u zapřísáhlých odpůrců nikotinu. Také milovníci kávy díky svému oblíbenému nápoji, pokud jej konzumují vícekrát denně, snižují riziko onemocnění touto chorobou, a to o plných třicet procent.
K tomuto závěru ke svému údivu (či spíš zděšení) dospěl tým vědců z newyorské Kolumbijské univerzity, jenž pod vedením Karen Marderové zkoumal po několik let na padesát pacientů, které tato obávaná choroba postihla.
Podle závěru badatelů to ovšem neznamená, že je tato skupina proti Parkinsonově nemoci zcela imunní. Pravděpodobně jde o zatím neprobádané genetické mechanismy, na jejichž fungování mají vliv právě cigarety a káva.
 
Nad takříkajíc blahodárným účinkem nikotinu však i nadále převažuje jeho negativní role, již sehrává při vzniku rakoviny, srdečních onemocnění, dýchacích obtíží a jiných nemocí. 
 
Parkinsonova choroba je onemocnění nervového systému, jež se mimo jiné projevuje nekontrolovatelným svalovým třesem, který postupně přechází ve ztuhlost těchto hybných orgánů, vede k pohybové chudosti, maskovitému obličeji, změněné řeči i chůzi.