Bolavá páteř, kolena i kyčle trápí miliony lidí. Většinou se jedná o artrózu, nejčastější onemocnění kloubů na světě. Opotřebení chrupavek způsobené věkem a přetěžováním vede k zánětům a obtížím, mnozí pak užívají léky na tlumení bolesti. Problémem těchto přípravků ale je, že ji pouze tiší, neodstraňují však její příčiny.
Klouby: Co (ne)pomáhá. Kdy na injekce, proč medvídci neléčí a co nám říká otok![]() |
Nárůst pacientů
Mnoho postižených při každém záchvatu artrózy sahá po medikamentech na bolest, která se kvůli tomu po čase může stát chronickou. Při dlouhodobém používání léky navíc mohou mít vážné vedlejší účinky, například krvácení do žaludku nebo poškození ledvin.
Artróza přitom v současné době postihuje čím dál mladší lidi, také obecně platí, že je tato nemoc stále častější. Vědci zkoumají kostry z různých období a porovnávají zjištěné údaje podle věku, pohlaví i hmotnosti.
Výsledky těchto studií ukazují, že dnes je podíl pacientů s artrózou kolene více než dvojnásobný ve srovnání s dobou před pětasedmdesáti až sto deseti lety. Na jedné straně přibývá lidí s nadváhou, na druhé stále více z vás pracuje vsedě a méně se přes den hýbe.
Pohyb i bylinky
Přitom právě tělesná aktivita udržuje klouby v dobré kondici a chrání je před dalším opotřebováním i takovými projevy, jako je například křupání kolen. Zároveň příznivě stimuluje látkovou výměnu, takže chrupavky dostávají více živin. To je s postupujícím věkem stále důležitější. Navíc se pohybem posiluje podpůrné svalstvo.
Lékaři kromě toho doporučují zařadit přírodní přípravky vyrobené z léčivých rostlin harpagofytu ležatého, v lidovém názvosloví přezdívaného jako „čertovo kopyto“, a tužebníku jilmového. Výzkumy dokládají, že kombinace jejich účinných látek šetrným způsobem utišuje bolest, redukuje záněty a posiluje oslabené chrupavky.
Ozdravění na talířiČerstvé plody: Skrývají v sobě vysoký podíl protizánětlivých látek, optimální je sníst denně pět hrstí ovoce a zeleniny. Pomáhají také při hubnutí, což je při artróze velmi důležité. Tuková tkáň totiž uvolňuje látky, které můžou v organismu vyvolávat záněty. Černý sezam: Tato semínka jsou hojným zdrojem cysteinu a selenu, které tělo využívá k produkci antioxidantů. Černý sezam je bohatý i na vápník, hořčík a fosfor. Potěšíte tak své unavené kosti, klouby i chrupavky. Omega 3: Jsou nezbytné pro hormony tkání, které působí protizánětlivě. Omega 3 mastné kyseliny se nacházejí například ve lněném nebo řepkovém oleji, oleji z vlašských ořechů, jejich zdrojem jsou také tučné mořské ryby. |
Článek vznikl pro časopis Tina.