Tisíc lidí, tisíc chutí a každý má samozřejmě právo popíjet na způsob, který mu nejlépe vyhovuje.
Cukr potlačuje chuť kávy
Na druhou stranu, pokud si chcete tento nápoj opravdu vychutnat, je vhodnější pít kávu bez cukru.
"Lépe tak poznáte i mírné chuťové rozdíly mezi jednotlivými druhy kávy a budou se vám snadněji porovnávat. Cukr totiž výrazně potlačuje charakteristické chuťové vlastnosti a vy se tak při pití oslazeného nápoje částečně připravujete o požitek," říká šéfbarista CrossCafe Luboš Martínek.
A dodává, že podobně je to i se skořicí, ale samozřejmě záleží na preferencích každého.
Když sladíte, tak třtinovým cukrem
Pokud upřednostňujete slazenou kávu, není to v zásadě špatně. Je ale dobré se zamyslet nad tím, jaký druh cukru používáte.
"Umělá sladidla chuť kávy znehodnocují, proto se jim raději vyhněte. Nejvhodnější je přírodní třtinový cukr, který navíc obsahuje zdraví prospěšné minerály. Dávejte mu přednost před klasickým bílým cukrem, který představuje čistou energii a nedodává tělu žádné živiny," doporučuje šéfbarista.
A jak je to s mlékem?
Češi si rádi přidávají do kávy mléko, aby vyrovnali přirozenou hořkost kávy přírodní sladkostí mléka. Není na tom nic špatného. I Španělé si potrpí na kombinaci mléka a kávy v nápoji cortado, Francouzi pijí Café au Lait, v Latinské Americe je zase oblíbené cafesito.
Mléko navíc dokáže, zvláště u espressa, dodat nápoji příjemný vizuální efekt, harmonickou chuť, ale trochu potlačuje účinky kofeinu. Nejvíce si určitě pochutnáte na kávě dochucené čerstvým plnotučným mlékem.
Pokud hledíte na linii, raději uberte na množství než na kvalitě mléka.
Jakou kávu pijete nejčastěji?