Ilustrační snímek

Ilustrační snímek | foto: Profimedia.cz

Střevní chřipka umí potrápit. Co jíst, abyste se brzo uzdravili

  • 1
Dá se chytit raz dva. Typickým příznakem je průjem a zvracení, zvýšená teplota, bolest hlavy, kloubů a svalů. Kdo by v takovou chvíli myslel na jídlo? Ale co až ji po pár dnech překonáte? Poradíme vám, jak se dietou vrátit co nejdříve do normálu.

Gastroenteritida obvykle netrvá dlouho a ve většině případů nevyžaduje lékařskou pomoc. Dokáže však člověka pěkně potrápit. Bolesti hlavy a svalů, zvýšená teplota, malátnost a silná únava, nutkání na zvracení, břišní křeče nebo průjmy, to jsou typické projevy, které provázejí zánět žaludku a střev, lidově označovaný jako střevní chřipka. 

K tomu, aby odezněly, stačí zpravidla zůstat několik dní pěkně v klidu, s dietou a dostatečným pitným režimem.

Dejte si pozor, ať si nenaběhnete

Tím to ovšem nekončí. Následuje proces zotavení, který trvá mnohdy déle než samotné onemocnění. Organismus je oslabený a vyčerpaný po přestálé infekci, a je proto nezbytné, aby návrat k běžné stravě probíhal zvolna a postupně. 

Jestli se tedy už nemůžete dočkat, až si po pár dnech nuceného půstu konečně pochutnáte na pečené kachničce nebo jiných dobrotách, nechte si raději rychle zajít chuť.

Začněte zlehka, suchary a mrkvičkou

První sousta by měla obsahovat jen lehce stravitelné, netučné pokrmy, které nedráždí žaludek ani střeva. Vhodné jsou například banány, dušená mrkev, jablečný kompot, suchá rýže, piškoty, suchary či suché starší pečivo. Později můžete přidat také bramborovou kaši, dušenou zeleninu nebo kousek libové šunky. To všechno ale výhradně v malých porcích.

Však se nebojte, hlady neumřete! Jezte pomalu a nehltejte a veškerou potravu se snažte v ústech důkladně rozmělnit, abyste žaludku ušetřili práci s trávením. Z nápojů jsou vhodné černé nebo bylinkové čaje a čistá neperlivá voda.

Na pár týdnů oželte sladkosti

Probiotika a prebiotika. Jedno bez druhého ztrácí smysl

Některým potravinám byste se naopak měli úplně vyhnout. Tím se nemyslí jenom zmíněná kachnička a podobné kalorické bomby, ale také mléčné výrobky – v nich obsaženou laktózu (mléčný cukr) by totiž vaše střeva nemusela být schopna dostatečně zpracovat.

Neuděláte chybu, když na několik týdnů přejdete ke konzumaci produktů s nižším obsahem laktózy, jako jsou například kefíry, polotučné a plnotučné tvarohy, zakysaná smetana nebo třeba sýr cottage. Na čas také oželte sladkosti včetně slazených nápojů. Cukr jenom zbytečně dráždí váš oslabený žaludek.

Místo limonády zkuste sklenici vody s kouskem citronu nebo pomeranče. Rozhodně se nesnažte nic uspěchat. Každý člověk je jiný. Někomu stačí ke zotavení necelý týden, další potřebuje celých čtrnáct dní. Takže buďte trpěliví, vyhnete se tak dalším potížím.

Obnovte počet přátelských bakterií

K rychlejšímu zotavení pomáhají také probiotika, živé mikroorganismy tvořící přirozenou součást vyvážené, správně fungující střevní mikroflóry, která pokrývá sliznici střeva a bývá často narušena právě v důsledku probíhající střevní chřipky.

Probiotika můžete dodat tělu prostřednictvím běžné stravy: jogurty, podmáslí, kefír, kysané zelí a kvašená zelenina, fermentované sójové výrobky (miso, tempeh, natto), korejský salát kimchi a některé druhy sýrů (například typu gouda, mozzarella nebo čedar).

V lékárnách jsou kromě toho volně k dostání potravinové doplňky, které obsahují ideální kombinaci probiotických bakterií a kvasinek. Vybírejte však pouze kvalitní produkty s vysokým obsahem živých bakterií, aspoň 9 miliard CFU (mikroorganismů tvořících kolonie). Protože probiotické bakterie jsou citlivé na vlhkost, je vhodné, jsou-li baleny jednotlivě do blistrů nebo sáčků, které dokážou zajistit jejich maximální aktivitu až v místě určení.