Podle některých odborníků by lidé neměli pít kávu skoro vůbec nebo jen občas. Jiní ale kávu velebí. Kofein prý zvyšuje pozornost, zrychluje reakce a rozšiřuje poznávací schopnosti.
ZávislostKdo pije denně tři až čtyři šálky, je ještě v normě. Nadměrné množství: pití dvanácti a více šálků Otrava kofeinem: až sto šálků silné kávy Účinek: vrcholí asi až za jednu až dvě hodiny poté, co přejde do krve |
Ale souvislost mezi kofeinem a příčinou těchto onemocnění nebyla nikdy spolehlivě prokázána.
Káva, šlofík a zas káva
Kofein patří mezi skupiny látek, kterým říkáme léky podporující bdělost. Lidé jich využívají v případech, kdy potřebují být déle bdělí a pozorní. Kávu či kofeinové nápoje pijí lékaři a záchranáři, ve směnných provozech i řidiči.
Jeho užíváním ale vzniká začarovaný kruh. Jak se píše na www.cerstvakava.cz, kávu pijeme, abychom nahradili spánkový deficit, který ovšem vzniká důsledkem užívání kofeinu.
Lidé mají díky konzumaci kofeinu mnohem menší potřebu spánku, ale pokud se dobře a dostatečně dlouho nevyspí, tělo nepracuje ve správné fyzické, psychické a emoční kondici. V důsledku toho pak lidé strádají nedostatkem spánku, což je cena za lepší výkonnost.
Kalkulačka určí, kolik můžete vypít
Pomoci vám může kofeinová kalkulačka, kterou najdete například na webu www.energyfiend.com. Je sice v angličtině, ale s dobrou navigací.
Kalkulačka vám podle hmotnosti spočítá, kolik šálků kávy nebo plechovek energy drinku by vás už mohlo zabít.
Je zajímavé, že účinek se zde, na rozdíl od alkoholu, nerozděluje podle pohlaví. Všechny údaje jsou samozřejmě orientační. Aby vás ale káva zabila, museli byste vypít neuvěřitelné množství.
NA KÁVĚ NEŠETŘETEKdyž si půjdete koupit kávu a bude podezřele levná, nevěstí to nic dobrého. Někdo má rád klasickou mletou kávu, tedy turka, jiný propadl instantní kávě, která se vyrábí z kávového extraktu. Mletá káva se rozděluje do dvou jakostních skupin - arabika a méně kvalitní robusta, případně jejich směs. Složení výrobku by mělo být na etiketě. Arabika není moc hořká, má sametově jemnou chuť. Robusta chutná hutněji, hořce, ale chybí jí příjemné aroma. Jedná se o kávu nevalné kvality používanou kvůli nízké ceně. |