Játra jsou jakousi „čističkou“ našeho organismu. Podílejí se na metabolismu (zpracování) celé řady látek, které přijímáme – od těch potřebných, které správně distribuují do našeho organismu, až po odbourávání těch škodlivých, které se naopak snaží vyloučit ven.
Hospodaří s tuky v těle, regulují některé hormony, jsou zkrátka činorodým orgánem, bez kterého by naše tělo nedokázalo správně fungovat. Je proto víc než důležité o ně náležitě pečovat a věnovat jim dostatečnou pozornost.
Potraviny pro zdravá játra. Dopřejte si avokádo i ořechy![]() |
Nejen alkohol, škodí i tuk!
Nadměrné zatěžování může játra značně opotřebovat a oslabit. Je známo, že se nekamarádí s alkoholem a infekcí v podobě hepatitidy. Co je však méně známé, že až třetina populace je ohrožena nealkoholovým ztučněním jater.
Jde o poškození, při kterém se v jaterních buňkách usazuje tuk. Stane se tak, když převládá kalorický příjem nad výdejem a přebytek energie se v těle začne ukládat ve formě tuku, a to jak v podkoží, tak i okolo vnitřních orgánů a právě v játrech. Na první pohled to nemusí být znát, játra totiž nebolí. O to horší však mohou být následky.
Co ještě játrům nedělá dobře?
Nealkoholovým ztučněním jater často trpí lidé s nadváhou či obezitou, onemocnět však mohou i lidé štíhlí, výrazně ohroženi jsou též nemocní s cukrovkou.
Bez důkladného vyšetření zahrnujícího i ultrazvukové vyšetření jater nelze posoudit, zda jste tímto onemocněním ohroženi, respektive jím už trpíte. K zatížení jater dochází především nevhodnou (průmyslově zpracovanou) stravou, nadměrným příjmem kalorií a drog, na vině mohou být i mnohé léky, a to jak volně prodejné (např. léky na mírnění bolesti), tak i vázané na lékařský předpis.
Cesta ke zdravým játrům
Zdravý přístup k prevenci onemocnění jater by měl zahrnovat vyváženou stravu bohatou na rostlinné potraviny a konzumovanou v přiměřeném množství s ohledem na náš energetický výdej (typ zaměstnání, sportovní aktivity).
Varovné signály, že můžete mít nemocná játra. Kdy je dobré zpozornět?![]() |
Zároveň bychom se měli snažit eliminovat příjem látek škodlivých pro naše tělo – jde například o aditiva, ale také zmiňovaný alkohol a další návykové látky. Aditiva – takzvaná „éčka“ v potravinách – jsou obsažena především ve vysoce průmyslově zpracovaných produktech.
Řada z nich není pro naše tělo vůbec přirozená, respektive není přítomna v přirozené stravě člověka, a játra se musejí těžce vypořádat s jejich zpracováním a vyloučením. Vynechat tyto látky je cesta, jak svým játrům udělat dobře.
Chce se to hýbatSnažte se co nejvíce pobývat na čerstvém vzduchu a vyhledávejte aktivní pohyb po celý den. Nic neškodí víc než celodenní sezení u počítače. Pohybem se myslí nejen pravidelné cvičení doma či ve fitness centru, ale i běžné činnosti, jako jsou úklid, cestování do práce, nakupování atd. Často podceňovaný je spánek a pitný režim. Mějte ideálně pravidelnou spánkovou rutinu, která by měla u dospělých dosahovat alespoň sedm hodin v noci. Vhodné je také chodit spát a vstávat ve stejnou dobu. Co se týče hydratace, pijte raději nesycenou vodu, která nezatíží vaše trávení. Není dobré pít stále minerálky, lepší je čistá voda nebo ovocné čaje. |
Článek vznikl pro časopis Rytmus života.