Jak večeřet při dietě: rady a recepty od odborníků na výživu

Večeře bývá pro mnoho hubnoucích tím největším problémem. Většina totiž neví, co si dát k jídlu, aby nepřibrali, a váhá i nad tím, v jakou dobu večeřet. I proto jsme oslovili pět odborníků na výživu a přinášíme jejich rady a recepty, jak nejlépe poslední jídlo dne zvládnout.
Ilustrační snímek

Ilustrační snímek | foto: Profimedia.cz

Mezi lidmi už léta koluje chybný mýtus, že pokud chcete zhubnout, jíst byste měli naposledy v pět hodin odpoledne. Podle odborníků na výživu je toto tvrzení naprostý nesmysl.

„To se hodí leda tak pro někoho, kdo chodí spát v osm. Večeři si dejte zhruba 3 až 4 hodiny před spaním,“ říká výživová poradkyně Hana Málková ze společnosti STOB.

Pokud je pauza mezi večeří a ulehnutím delší, klidně si můžete dát i nějaké lehce stravitelné jídlo jako druhou večeři. Nejlepší volbou je zelenina, doplnit ji můžete například jogurtem, kefírem nebo cottagem. Určitě nechoďte spát hladoví, váš spánek pak nebude dostatečně kvalitní.

Sacharidy nevynechávejte

A jak by měla vypadat vhodná večeře? Měla být lehce stravitelná a trochu méně energeticky vydatná než oběd. Měla by obsahovat především zdroj bílkovin, kvalitní tuk a určitě by měly být v přiměřeném množství zastoupeny i vhodné sacharidy. Častými radami vynechávat večer veškeré pečivo a přílohy se raději neřiďte.

Ke studené večeři je ideální zeleninový salát s kouskem celozrnného pečiva, případně salát těstovinový, kuskusový nebo luštěninový, ten již obsahuje dostatek sacharidů a pečivo k němu přidávat nemusíte. Salát však musí být vždy doplněn nějakou bílkovinou, například kuřecím masem, tuňákem, vejcem, sýrem apod.

Dostačující je také obložené celozrnné pečivo se sýrem, libovou šunkou nebo například tvarohovou pomazánkou, nikdy však nezapomínejte na zeleninu.

Jako vhodnou teplou variantou večeře je například ryba, kuřecí plátek či jiné libové maso, které doplníte menším množstvím přílohy a zeleninou. K večeři mohou dobře posloužit také polévky. Vhodnou volbou jsou luštěninové polévky, které jsou zároveň i zdrojem bílkovin.

Vyzkoušejte večeře podle odborníků na výživu

Ing. Petr Havlíček, výživový specialista

Petr Havlíček, výživový specialista

Rada: Na rozdíl od některých kolegů si nemyslím, že večere by u hubnoucích měla být živinově a energeticky ošizená. Kvalitní plnohodnotná a správně načasovaná večeře je základním předpokladem regenerace a dobrého spánku, který je nezbytný nejen u hubnoucího člověka.

Recept: Grilovaný pstruh s lehkým bramborovým salátem

Filet ze pstruha

filet ze pstruha
kmín

2 menší nové brambory
1/2 červené cibule
1 lžíce zeleného hrášku
1 kyselá okurka
lžička oleje, citrónová šťáva
sůl, pepř, pažitka

Brambory uvaříme se slupkou, necháme vychladnout a poté nakrájíme na kolečka. Cibuli nakrájíme na kolečka a rozdělíme od sebe. Okurku nakrájíme na kolečka. Pažitku nasekáme. Vše smícháme společně s hráškem, přidáme trochu oleje a dle chuti přidáme špetku soli a pepř. Znovu promícháme a necháme v lednici odležet.

Pstruha opláchneme, osušíme, lehce osolíme a posypeme drceným kmínem. Upečeme na pečícím papíře na 160 stupňů po dobu cca 15 minut. Servírujeme společně.

Ing. Hana Málková, odbornice na výživu

Hana Málková, odborník na výživu ze STOB

Rada: Večeře je stejně důležitá jako jiná denní jídla, proto ji nikdy nevynechávejte. A to ani tehdy, pokud se snažíte hubnout. Pro správnou večeři je však důležitý i váš celodenní režim. Pokud celý den téměř nic nejíte a přijdete večer domů hladoví, většinou to dopadá tak, že sníte vše, co vám přijde pod ruku. Pokud však bude váš jídelníček správně sestavený a vyvážený po celý den, vlčí hlad vás nepřepadne a uspokojí vás i lehká vyvážená večeře.

Recept: Lehký salát s kousky tuňáka

Salát s tuňákem

50 g listového salátu (např. ledový nebo římský)
100 g rajčat
100 g fazolí - velké bílé nebo červené (předem uvařené, případně konzervované)
15 g jarní cibulky
1 lžíce olivového oleje
80 g tuňáka ve vlastní šťávě
30 g celozrnného pečiva
sůl, pepř, citronová šťáva, petrželová nať

Salát a rajčata omyjeme a nakrájíme. Přidáme předem uvařené fazole, případně můžete pro rychlejší přípravu použít konzervované fazole v nálevu. Přidáme nakrájenou jarní cibulku a olivový olej. Ochutíme solí, pepřem, citronovou šťávou a posekanou petrželovou natí. Vše jemně promícháme a na závěr přidáme tuňáka ve vlastní šťávě. Podáváme s malým kouskem celozrnného pečiva.

Ing. Monika Bartolomějová, nutriční specialistka

Monika Bartolomějová, nutriční specialistka ze Světa zdraví

Rada: Rozhodně není vhodné večer jíst ovoce, například banány. Ty obsahují mnoho sacharidů, jejichž spalování tělu komplikuje odpočinek ve spánku. Navíc ve spánku není vysoký energetický výdej, a proto se energie přijatá ze sacharidů z velké míry ukládá v organismu v podobě tuků.

Recept: Lososový tatarák se zeleninovým salátem

Tatarák z lososa

130 g lososa bez kůže
půl hrsti dužiny zralého manga
1 lžíci nasucho opražených dýňových semínek
2 lžičky olivového oleje
čtvrt bílé cibule
2 lžičky čerstvé pomerančové šťávy
sůl, pepř

Vše pevné nasekáme a nakrájíme nadrobno, přidáme šťávu z pomeranče, dochutíme solí a pepřem. Na závěr směs zatlačíme do formičky (například do salátové misky) a hotový tatarák z ní vyklopíme na talíř. Tatarák podáváme se zeleninovým salátem.

Jednu porci zeleninového salátu připravíme ze směsi salátových listů (koupíme buď balené dohromady v supermarketu, nebo si smícháme vlastní kombinaci), 2 ks ančoviček, 2 ks černých a zelených oliv (můžeme jich dát více, máte-li je rádi) a jedné mrkve. Saláty omyjeme, natrháme na kousky, ančovičky nakrájíme nahrubo, olivy odpeckujeme a také nakrájíme. Mrkev nastrouháme. Jako zálivku smícháme trochu olivového oleje, pepře, jablečného octa a špetku oregana. Vše spojíme dohromady.

PhDr. Karolína Hlavatá, dietoložka

Karolína Hlavatá, dietoložka a odbornice z iniciativy Vím, co jím a piju

Rada: Chcete-li zvládat večeři bez dietních chyb a vlčího hladu, jezte odpoledne. Odpolední svačina je záchranou před nezvladatelným hladem ve večerních hodinách a zachrání vás i před mlsáním. Udělejte si na sebe chvilku času a odpoledne se v klidu najezte. Svačina může být i poměrně vydatná, je pořád lepší, když se najíte ve čtyři hodiny odpoledne, než v jedenáct hodin večer. Vhodnou potravinou k večeřím jsou luštěniny. Luštěninová jídla jsou rychlá, zdravá a levná. Z luštěnin můžete vytvářet polévky, saláty nebo pomazánky, fantazii se meze nekladou.

Recept: Fazolový salát s paprikou

Fazolový salát

1/2 plechovky bílých fazolí
1/2 červené papriky
10 cm pórku
šťáva z citrónu podle chuti
hladkolistá petrželka
1-2 lžíce majonézy light
1 plátek žitného chleba

Papriku a pórek umyjeme a nakrájíme nadrobno. Smícháme a bílými fazolemi, které jsme přecedili přes síto. Nakonec přidáme majonézu a dochutíme šťávou z citronu a ozdobíme petrželkou. Podáváme s žitným chlebem.

  • Nejčtenější

V naději už nevěřím, moje onemocnění je smrtelné, říká Cyril Höschl o diagnóze

Premium

Celý život tlumočil složitou řeč vědy do srozumitelného jazyka. Před rokem však psychiatrovi Cyrilu Höschlovi zasáhlo do života kruté neurologické onemocnění. Vzácný typ multisystémové atrofie. Je...

7. prosince 2024

Nosila ho každá druhá žena. Péřový kabát čínské firmy se stal virálním hitem

Byl to vcelku obyčejný prošívaný kabát. Prodával se v olivové nebo černé barvě, měl výrazné zipy a velké kapsy. I přes jednoduché vzezření se z něj stal trend, kterému ve velkém podlehly především...

4. prosince 2024

Lvům hrozí úraz, Rakům zažívací potíže. Velký zdravotní horoskop na rok 2025

Ať už se o své zdraví pečlivě staráte, nebo necháváte věcem volný průběh a občas si trochu zahřešíte, určitě vás bude zajímat, jak se vám z tohoto hlediska bude dařit v dalších měsících. Astrolog...

3. prosince 2024

Umělkyně se neholí a ochlupení jen zastřihuje, pak z něj tvoří svá díla

Kanadská umělkyně Esther Calixte-Bea, známá jako Queen Esie, se snaží normalizovat dámské ochlupení prostřednictvím svého umění. „Holení je nesmysl, ochlupení má svůj význam. Neměli bychom se ho...

4. prosince 2024  8:39

Žena má obří svaly, muži jí je závidí a žádají ji o ruku

Natalia Kuznětsová během dětství a dospívání slýchala posměšky kvůli své postavě i váze. V dospělosti je ale obdivována, přezdívá se jí „hora svalů“ a muži jsou z ní paf. Za vším stojí dřina v...

1. prosince 2024  12:02

Matka s dcerou si hrají na dvojčata, vše dělají společně

Čtyřiašedesátiletá Dawn Hubsherová z Floridy společně se svou třiatřicetiletou dcerou Cher rády tvrdí lidem, že jsou jednovaječná dvojčata. Líčí a oblékají se stejně a dělají stejné věci. Bizarní...

8. prosince 2024

Do peřin hlavně pohodlně. Jaké jsou pyžamové trendy pro letošní zimu?

Chladné měsíce vás většinou vedou k poznání, že teplá postel je tím nejkrásnějším místem k životu. Je tam nejlíp, zejména ve vhodném nočním úboru. Už jej máte? Pokud ne, přinášíme pár tipů na...

8. prosince 2024

Dejte svým řasám tu pravou šťávu. Porostou pak až k nebi

Snem každé ženy jsou dlouhé, husté a výrazné řasy. Krásné řasy zajistí svůdný pohled a dodají patřičné sebevědomí. Roli v kvalitě řas hraje samozřejmě genetika, ale i vy samy si můžete ke krásným...

8. prosince 2024

Rok úchvatných modelů. Dánská královna Mary je nejstylovější aristokratkou

Kate, princezna z Walesu, se kvůli závažné nemoci vytratila z veřejného života. Zdálo by se, že jsme tak přišli mimo jiné o nekonečně hlubokou studnici módní inspirace. Opak je ale pravdou. Její...

8. prosince 2024

Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!

Patrik Hartl odstupuje ze StarDance, vrátí se Lucie Vondráčková

Po důkladném zvážení a na doporučení lékařů se spisovatel Patrik Hartl rozhodl ukončit svoje účinkování v taneční...

Velký test másla: Nejlahodnější vzorek nebyl ani bio, ani z alpského mléka

Premium Lahodné máslo, které chutná a voní po smetaně, nemusí stát majlant. Jenže napěchovat jím mrazák, když je zrovna v akci,...

Hrála v pornu, tak skončila. Solfronk se v Bacheloru rozloučil s další účastnicí

Odhalení o minulosti soutěžící Denisy Veselé a jejím natáčení pornovideí výrazně zamávalo atmosférou v sídle Bachelora....

Obraz zmaru Volkswagenu. Tisíce elektroaut smutně čekají na kupce

„Pacient Autoland Deutschland je nejen nemocný, má vysokou horečku,“ píše německý Bild. A jako důkaz diagnózy ukazuje...

Došly nám síly. Česká specialistka na cupcaky zavírá svůj obchod

Lenka Hnidáková, průkopnice cupcaků v Česku a autorka dvou knih o těchto dezertech, zavírá svůj obchod v pražském...