Jaké potraviny kloubům prospívají?
„Pro správnou funkci a dlouhou životnost kloubů je potřeba pravidelně zařazovat do jídelníčku zdravé tuky, jako jsou rostlinné oleje, ořechy, semínka, vejce a ryby, a potraviny bohaté na kolagen (maso s chrupavkami, kůží, kližkou a podobně),“ radí odbornice. Velmi důležité je myslet na klouby včas, tedy už v době dospívání, kdy kosti dorůstají. Platí to hlavně o dívkách. Nejdůležitějším stavebním kamenem kostí je vápník, jehož nedostatek pocítíte bohužel až na stará kolena.
Nejlepším zdrojem jsou mléko, mléčné výrobky, sardinky, mák, luštěniny, listová zelenina, ořechy a ovesné vločky. Jako prevence zdravých kloubů a chrupavek je vhodná želatina, která je zdrojem bílkovin pro stavbu kolagenu. Najdete ji i v huspenině, tlačence nebo želatinových medvídcích. Ovšem jak říká ortoped Milan Hein z Lékařského domu, gumoví medvídci sice kolagen obsahují, ale není ho tam dost. Mnohem víc je v nich cukru, který obecně organismu škodí.