V letních dipech číhají infekce, varují vědci. Nejhorší je smetana

  16:09aktualizováno  16:09
Nakrájená zelenina nebo chipsy s nejrůznějšími dipy, salsami a omáčkami k letní grilovačce nebo zahradní party prostě patří. Jenže opakované namáčení s sebou může nést zdravotní rizika. V horkém počasí se v nich bakterie a viry množí zvlášť rychle, varují britští mikrobiologové.
Ilustrační snímek

Ilustrační snímek | foto: Profimedia.cz

Namáčet nakousnuté brambůrky, nachos nebo zeleninu znovu a znovu do stejného dipu se může zdát jako samozřejmost, ale podle mikrobiologů to je jeden z nejčastějších způsobů, kterými se v létě přenášejí infekce. V omáčkách podle nich číhají zejména norovirus, streptokok a virus herpes simplex.

I v malém množství slin žijí tisíce mikroorganismů, vysvětlili odborníci v britském televizním pořadu Food Unwrapped. Když se dostanou do jídla, začnou se množit a čím větší je teplo, tím lépe se jim to daří. Zároveň se snadno dostanou k dalším „obětem“, které pokrm sdílejí.

Smetana zklamala, zvítězil hummus

Mikrobiologové v laboratorních podmínkách otestovali tři oblíbené dipy, aby zjistili, které se při opakovaném namáčení kontaminují nejrychleji. Nejhůře dopadla zakysaná smetana, množství bakterií a virů se v ní během dvou hodin zvýšilo až stonásobně.

Slavné to nebylo ani s taramasalatou, řeckou pomazánkou z rybích jiker, ve které se objem mikroorganismů za stejnou dobu zvýšil na padesátinásobek. Zdaleka nejlépe z testu vyšel hummus, který má oproti ostatním dipům velmi hustou konzistenci. Na sdílení je proto ideální.

„Když se o omáčky dělíte s ostatními, dávejte si pozor zejména na ty hodně tekuté,“ poradil divákům moderátor Matt Tebbutt, který se testování účastnil. Bakterie a viry se v nich totiž množí nejrychleji a zároveň je u nich největší riziko, že se smíchají se slinami, a přenesou se tak zpět do původní misky.

Autor:

Jaro a zdraví

Využijte krásného počasí a vydejte se pro zdravé pochoutky do přírody. Oblíbený medvědí česnek najde své místo v pomazánkách či domácím pestu. Jako zdravé sladidlo si můžete připravit pampeliškový med.


Nejčtenější

S vědomím smrti žiju teď každý den, říká Veronika Hurdová

Veronika Hurdová

Spisovatelka a autorka blogu Krkavčí matka Veronika Hurdová před třemi lety ovdověla. Doma tehdy měla dvě malé děti...

Fascinují mě muži, kteří milují svou práci, říká mluvčí vlády Jana Adamcová

Jana Adamcová

Moderátorka, kterou si pamatujeme jako sporťačku z TV Nova, a současně manželka režiséra Jiřího Adamce, se nedávno...

Změna jídelníčku nám zlepšila sexuální život, říká kdysi obézní pár

Corey a Marie dnes

Corey a Marie ze Severní Karolíny překonali závislost na jídle a podařilo se jim dohromady shodit přes sto kilogramů....

Squateři přivítali Romanu na svobodě rumem a společně šli žebrat

Romanu přivítala na svobodě láhev rumu a její squaterská rodina.

Vražedkyně jsou podle Nikoly ve vězení ty nejlepší. „Všichni venku se jich bojí, vidí hned samou krev a myslí, že jsou...

OBRAZEM: Byla krásná, ale milovnice plastik Foxová chtěla ještě víc

Megan Foxová

Herečka Megan Foxová (33) kvůli svému půvabu na střední škole zažívala šikanu. Dívky ji nenáviděly a kluci si z ní...

Další z rubriky

Bez chemie a levně. Povolejte k boji proti běžným neduhům bylinky

bylinky

Zázvor a česnek nasadí při viróze kdekdo, příroda ale nabízí mnohem víc. Zkuste smrkové výhonky nebo třeba kopřivu....

Chůze je nejlepší dieta. Už šest tisíc kroků denně vám změní život

chůze

Vypadá jako velmi jednoduchý návod na hubnutí. Možná proto chůzi nebereme vážně, protože takhle snadno se přece kila...

Změna jídelníčku nám zlepšila sexuální život, říká kdysi obézní pár

Corey a Marie dnes

Corey a Marie ze Severní Karolíny překonali závislost na jídle a podařilo se jim dohromady shodit přes sto kilogramů....

Najdete na iDNES.cz