Samozřejmě, jíst se musí, ale znáte to. Jinak se jí, když je vám dvacet, můžete tláskat páté přes deváté a klidně si dát o půlnoci chipsy, a jinak v padesáti, kdy přiberete už pouhou myšlenkou na obložený chlebíček.
„Věk je sice jen číslo, jenže tělo neošálíte,“ říká čtenářka Jarmila z Vlašimi, která letos oslavila padesáté třetí narozeniny. Sama moc dobře ví, že po padesátce si musí na svůj jídelníček dávat setsakramentský pozor. Kromě hormonálních změn ji nepříjemně překvapuje i její stále pomalejší metabolismus.
Začarovaný kruh obezity. Jak stres a geny ovlivňují hubnutí![]() |
„Pokud nechci být za chvíli jako koule, musím si každé sousto dostatečně rozmýšlet,“ říká. Jste na tom podobně?
Zajídání únavy
Bohužel, chuť k jídlu se s věkem nemění, zato únava roste. Mnoho žen má tendenci úbytek energie řešit právě sladkými tyčinkami nebo nápoji, což není zrovna ideální.
Po chvíli rozkoše a úlevné sladké chuti často přijde úplný energetický propad a únava se ještě prohloubí. „To se přesně stává mně,“ přiznává sedmapadesátiletá Radka z Ostravy, která tímhle způsobem nabrala spoustu přebytečných kilogramů a touží se jich zbavit. „Všichni tvrdí, že jaro je ideální dobou pro hubnutí do plavek, tak to chci alespoň zkusit.“
Jarní shazování
A má pravdu, jaro je k tomu velice příhodné. Pokud se i vy chcete zbavit přebytečných kil, teď je skutečně ta nejlepší chvíle. Jak potvrzují psychologové, jaro probouzí pocit nového začátku. Prodlužují se dny a více sluníčka znamená zároveň větší příval energie.
Prášky na hubnutí. Co byste měli vědět, než je začnete užívat![]() |
Slunce vám přináší také spoustu vitaminu D, který je důležitý nejen pro odolnější imunitní systém, ale i svalstvo, které posiluje. Proto se snažte trávit hodně času venku. Každý den si naordinujte alespoň jednu krátkou procházku, vyčistíte si při ní hlavu a zlepšíte fyzickou kondici.
Vyvážené menu
Důležitá je pochopitelně i úprava jídelníčku. Správně by měl u člověka bez nadváhy obsahovat zhruba patnáct až dvacet procent bílkovin, čtyřicet pět až šedesát procent sacharidů a pětadvacet až třicet procent tuků.
Nejjednodušší pomůckou, jak toho docílit, je prakticky si rozdělit talíř na třetiny – jednu by měla pokrývat zelenina či ovoce, druhou komplexní sacharidy a třetí bílkoviny. Pokud ale chcete zhubnout, měli byste posílit množství bílkovin aspoň na třicet procent a snížit trochu příjem sacharidů.
Jak ošálit mozek
Při hubnutí se nejčastěji používá taktika malých porcí, více pohybu a zdravého jídla. Nutriční terapeuti ovšem vědí, že řada lidí má při přechodu na tento režim různé krize, které souvisejí s únavou a hladem, mnoho dietářů malé porce stresují.
Ale jak se říká, člověk jí také očima. Proto se dá mozek docela dobře oklamat různými optickými triky, které můžou navodit pocit spokojenosti a sytosti.
Jedním z nich je rozměr talíře. Podle vědců z institutu v Georgii zmenšením rozměrů nádobí z průměrných třiceti centimetrů na pětadvacet snížíte příjem kalorií o více jak dvacet procent. V praxi to činí až minus pět kilogramů ročně.
Delboeufova iluze
Výměna většího talíře za menší vytváří optický klam, že jeho střed je u menšího nádobí objemnější než ve skutečnosti. Vy tak můžete mít iluzi, že jíte víc, i když to vlastně není pravda.
Pokud dáte menší nebo střední porci na velký talíř, vzbudí to ve vás dojem, že jídla je málo, a rychle vás dostihne nepříjemný pocit hladu. Použijete-li ale k servírování menší talíř, získáte falešné zdání, že jídla je dostatek, a zaplaví vás uspokojení.
Nejčastější mýty o hubnutí, které vám brání shodit přebytečná kila![]() |
Na tvaru nesejde
Delboeufova iluze se ovšem netýká jen kulatých talířů. Můžete zvolit i jiné moderní typy ve čtvercovém či oválném designu, důležitější než tvar je rozměr nádobí. Na apetit člověka má nicméně vliv i barva, proto byste neměli podceňovat barevnost vašeho kuchyňského vybavení.
Mezi největší stimulátory chuťových pohárků patří žlutá a oranžová. Ne nadarmo má plno restaurací či fast foodů uvnitř vymalované prostory právě v takových odstínech. Stejně sugestivně působí i talíř v těchto barevných tónech.
Čtyři jednoduché tipy, jak sestavit jídelníček při hubnutí![]() |
Bílá a modrá
Badatelé ze zmíněného institutu dále uvádějí, že svůj význam pro chuť k jídlu má i to, jestli je mezi pokrmem a talířem nějaký barevný kontrast. Pokud se jídlo a talíř barevně podobají, máte prý sklony sníst ho až o třicet procent víc, než kdyby bylo naservírováno na kontrastním podkladě.
Nejvhodnější volbou proto zůstává klasické bílé nádobí. Chcete-li svůj mlsný jazýček udržet na uzdě, lze ale sáhnout i po modrém jídelním servisu. Podle odborníků je tato barva relaxační, takže zklidní emoce, které by mohly vést k přejídání. Zároveň její barevný náboj přirozeně tlumí chuť k jídlu, tak toho využijte.
Jak ještě utišíte hlad?Když si tělo řekne o dávku energie, nic se neděje. Horší je zbytečné přejídání, které vede k nárůstu hmotnosti. Čím tedy můžete tyhle „záchvaty žravosti“ utlumit?
|
Článek vznikl pro časopis Tina.

-
-25 %Získat slevuS kartou Visa poukaz 500 Kč na další nákup.
-
-15 %Získat slevuS kartou Visa sleva 15 % na další nákup.
-
-25 %Získat slevuS kartou Visa poukaz 15 % na další nákup.
-
-25 %Získat slevuS kartou Visa poukaz 20 % na další nákup.
-
-20 %Získat slevu
-
-20 %Získat slevuDodatečný bonus při platbě kartou Visa.
-
-15 %Získat slevuS kartou Visa poukaz 10 % na další nákup.
-
-20 %Získat slevu
-
-20 %Získat slevu
-
-25 %Získat slevuS kartou Visa poukaz 500 Kč na další nákup.
-
-20 %Získat slevuS kartou Visa na prodejně sleva +3 %.
-
-20 %Získat slevu
-
-20 %Získat slevuS kartou Visa 1+1 na nápoje Coffizz.
-
-30 %Získat slevuS kartou Visa poukaz 500 Kč na další nákup.
-
-33 %Získat slevu