U hrstkové diety je podstatná její jednoduchost, vycházející ze zdravého lidského rozumu.

U hrstkové diety je podstatná její jednoduchost, vycházející ze zdravého lidského rozumu. | foto: Adobe Stock

Dieta ze Skandinávie, u které si vystačíte s hrstí a nepočítáte kalorie

  • 5
Všichni si rádi pochutnáme na dobrém jídle. Ale zbavit se nějakého toho kila navíc také není špatné. Pokud souhlasíte, vyzkoušejte dietu Suzy Wengelové, výživové poradkyně z Dánska, která se zakládá na dávkování jídla pomocí hrstí. Díky tomu zhubnete a navíc nebudete muset počítat kalorie.

Sama Wengelová díky této metodě po dlouhých letech, kdy její hmotnost procházela různými výkyvy, zhubla za deset měsíců 40 kilogramů, a to lehce a s chutí. 

U diety je podstatná její jednoduchost, vycházející ze zdravého lidského rozumu. V zásadě můžete jíst všechno, co chcete – ovšem jen v rozumném množství. K tomu nebudete potřebovat váhu, ani kalkulačku, postačí vám vaše ruce. Také vám vysvětlíme, co a kolik si můžete dát na talíř.

Každý den jsou tři hlavní jídla, dvě z nich by měla ideálně odpovídat principu hrstí. Třetí se přizpůsobí situaci nebo náladě. Když si mezitím dáte třeba skleničku vína nebo kousek koláče, vyrovnáte to zase na následujícím talíři, když z něj vynecháte hrst sacharidů. 

Jak vařit podle hrstkových receptů

Karbanátky z mletého hovězího se smetanovou brokolicí

  • Dva středně velké brambory nakrojte na lupínky (na ježka), zářezy potřete 1 lžičkou másla a posypejte mletou paprikou, solí a pepřem. Pečte v troubě při 200 °C asi 30–40 minut.
  • Mezitím 350 g mletého hovězího masa dochuťte solí a pepřem a zformujte z něj 2 velké karbanátky, které opečete na 1 lžíci másla. 
  • Dvě cibule nakrájejte na kroužky, přidejte ke karbanátkům a také opečte. 
  • Výpek rozřeďte 100 ml hovězího vývaru a provařte. 
  • Pak 250 g brokolice rozeberte na růžičky a orestujte je na 1 lžičce oleje. Přidejte 4 lžíce smetany a chvilku povařte. Zeleninu dochuťte solí, pepřem a 1–2 lžičkami citronové šťávy. 

Hrsti č. 1 + 2 cibule, brokolice, hrst č. 3 hovězí maso a hrst č. 4 brambory a tuky: máslo, olej, smetana

Plněná kuřecí prsíčka

  • Nařežte na kolečka 2 jarní cibulky a červenou chilli papričku.
  • Rozdrobte 2 plátky knäckebrotu. Vše smíchejte dohromady s 1 lžičkou rozmarýnu, 100 g čerstvého sýra, solí a pepřem.
  • Ze 2 kusů kuřecích prsíček udělejte kapsy, naplňte je sýrovou hmotou, okraje k sobě sklepněte a naplněná prsíčka zabalte do 2 plátků parmské šunky. 
  • Nejprve z obou stran opečte na 2 lžičkách oleje, pak přendejte do trouby vyhřáté na 180 °C a pečte asi 25 minut.
  • Nakrájejte na plátky a podávejte se 150 g listového salátu, 20 g cherry rajčátek a 4 lžícemi rostlinné smetany (5–6 % tuku). 

Hrsti č. 1 + 2 jarní cibulka, rajčata, hrst č. 3 kuřecí maso, šunka a hrst č. 4 knäckebrot a tuky: olej, máslo.

Jak funguje princip hrsti na talíři

Prohněte trochu ruku a z dlaně vytvořte prohlubeň – odpovídá to přesně jedné hrsti. Každé hlavní jídlo tvoří čtyři hrsti jídla a k tomu jedna až tři lžíce tuku nebo mléčných výrobků či jejich rostlinných alternativ. Na talíři pak bude: 2 hrsti zeleniny, 1 hrst bílkovin, 1 hrst sacharidů nebo ovoce a 1–3 lžíce tuku.

Zelenina č. 1 + 2: listová zelenina, kořenová zelenina, zelí, rajčata, paprika, mrkev, hrášek atd.

Bílkoviny č. 3: maso, drůbež, ryby, korýši, vejce, netučné sýry, luštěniny apod.

Sacharidy, ovoce č. 4: chléb, snídaňové směsi, těstoviny, rýže, brambory nebo ovoce.

Tuky 1–3 lžíce: máslo, olej, ořechy, avokádo, majonéza, tuk, sýry, omáčky, tmavá čokoláda.