Hodí se do guláše, dršťkové i na špíz
V kuchyni se dá tato zdravá lahůdka využít na nespočet způsobů. Hlíva má jemnou chuť a příjemné houbové aroma. Můžete ji vařit, smažit, péct či zapékat, podávat jako předkrm nebo jako hlavní chod.
Vynikající je třeba do guláše, falešné dršťkové, jako přírodní řízek nebo špíz. Dá se použít do rizota, salátu, jako příloha k masu i jako náplň do slaných houbových palačinek.
Fantazii se meze nekladou. Spoustu zajímavých nápadů najdete na zde.
Tip na zdravou rychlovkuOčištěné hlavičky hlívy položte na pečicí papír lupínky nahoru. Trochu je osolte a opepřete, nebo použijte oblíbenou kořenicí směs (třeba grilovací). Nakonec je zakápněte trochou olivového oleje a dejte zapéct do trouby předehřáté na 180 °C asi na 15 minut. Můžete si je dát jenom tak samotné, s bramborami nebo třeba na topince. Výtečná je i hlíva osmažená na másle s nasekaným česnekem a zázvorem podávaná na topince. |