Levnější náhražka cukru může za obezitu i cukrovku, tvrdí odborníci

  18:30aktualizováno  18:30
Je lacinější, přitom sladší než cukr. V USA slaví úspěch už roky - jako sladidlo v limonádách, sušenkách, ale i v jogurtech, džusech či uzeninách. To jsou některé z důvodů, proč se ve stále větší míře používá v Česku. Řeč je o glukózo-fruktózovém sirupu, který má u výživových poradců pověst kontroverzní přísady.
Američané ho běžně pijí v limonádách, pro nás je glukózo-fruktózový sirup zatím...

Američané ho běžně pijí v limonádách, pro nás je glukózo-fruktózový sirup zatím novinka. Může ale škodit zdraví? | foto: Profimedia.cz

Glukózo-fruktózový sirup se u nás od června přidává i do Coca-Coly, nahradil řepný cukr. Zdánlivě malá změna může mít podle některých expertů na spotřebitele překvapivě silný dopad.

"Spousta lidí se mě ptá, jestli je glukózo-fruktózový sirup opravdu tak špatný. Moje odpověď zní: Ano," napsal americký lékař Mark Hyman pro magazín The Huffington Post. Zastánce alternativní léčby a dlouholetý poradce manželů Clintonových je ostatně známý tím, že kritizuje potravinářské firmy za to, jak nakládají s přidanými sladidly.

"Trendy" náhražka

Glukózo-fruktózový sirup, který se obvykle vyrábí z kukuřičného či pšeničného škrobu, je typický příklad takového přístupu. Mezi výrobci sladkých limonád je v poslední době velmi oblíbený, "je totiž levnější a sladivější než běžný cukr - sacharóza," popisuje výživová specialistka Margit Slimáková. Kromě nízké ceny rozhoduje i to, že se výrobci snaží spotřebitele přesvědčit, že jim dává zdravější produkt, uvedl pro server iDNES.cz agrární analytik Petr Havel.

"O tom, jestli je horší cukr, nebo glukózo-fruktózový sirup, se stále vedou vášnivé diskuze," říká Slimáková. Jasným negativem glukózo-fruktózového sirupu je podle ní snazší konzumace - má totiž tekutou formu - a také vysoká koncentrace fruktózy. Ta se při výrobě oddělí od glukózy, se kterou přirozeně tvoří jeden celek. Fruktóza se metabolizuje v játrech, je to její specifikum, protože nepotřebuje inzulin, který by ji převáděl do buněk za zisku energie, jak je tomu u glukózy. A při nadměrném množství fruktózy se v játrech namísto rozložení na energii snadno ukládá v podobě tuků.

Nadměrný příjem sladila pak může způsobit ztučnění jater – porucha, kterou podle Marka Hymana trpí devadesát milionů Američanů. "Následkem pak může být obezita, ale i cukrovka 2. typu, Alzheimerova choroba anebo srdečně cévní nemoci," dodává Margit Slimáková.

Lékařka Marie Kunešová z Endokrinologického ústavu je v hodnocení opatrnější. Glukózo-fruktózové sirupy se podle ní v potravinářském průmyslu používají ve velké míře. "Záleží ale na zastoupení fruktózy. O účincích vysoké konzumace fruktózy se mezi výživovými odborníky v poslední době velmi diskutuje,“ potvrdila iDNES.cz.

Docela jiný názor má Pavel Suchánek - odborník na zdravou výživu upozorňuje, že "zdravé" sladidlo neexistuje, vždy se podle něj jedná o příjem energie. "Na druhou stranu není žádná studie, která by ukazovala na to, že právě sirup vede k vyššímu riziku obezity. Dokonce se stále více prosazuje názor, že za obezitu může spíš nadbytek škrobu obecně. Je spojený s obrovským poklesem fyzické aktivity."

Jak je to se rtutí?

Margit Slimáková upozorňuje i na další riziko glukózo-fruktózového sirupu, zahraniční studie totiž našly v potravinách, které ho obsahují, stopy rtuti. "Jde sice o stopové množství," píše Hyman, "jenže průměrný americký občan zkonzumuje více než dvacet čajových lžiček sirupu denně, průměrný teenager dokonce 34 lžiček. Časem se kov může v těle nahromadit a způsobit další zdravotní potíže."

Jedná se o kov vysoce toxický, upozorňuje Margit Slimáková. "Už v malém množství může ohrozit mozek, srdce, ledviny, plíce a také naši imunitu. Nejcitlivější jsou děti, u kterých má negativní vliv na vývoj mozku a nervového systému." Ani tady ovšem Pavel Suchánek nesouhlasí, žádné seriózní výzkumy, které by přítomnost rtuti prokázaly, podle něj známy nejsou.

Autor:

Jaro a zdraví

Využijte krásného počasí a vydejte se pro zdravé pochoutky do přírody. Oblíbený medvědí česnek najde své místo v pomazánkách či domácím pestu. Jako zdravé sladidlo si můžete připravit pampeliškový med.


Nejčtenější

Bez řádu bychom potrestali sami sebe, řekli v Rozstřelu rodiče čtyřčat

Rodiče nejmladších českých čtyřčat Helena a Josef Slánští v diskusním pořadu...

Helena s Josefem chtěli dvouletému Vojtovi pořídit sourozence a právě před rokem se jim narodily hned čtyři děti...

Móda na talíři. Češi utrácejí za superpotraviny, mnohdy zbytečně

Avokádová pomazánka

Jíst avokádo je jedním z aktuálních trendů. A quinoa? To je přeci poklad Inků. Naše talíře se změnily v přehlídku...

OBRAZEM: Amy Schumerová se nezdráhá ukázat pravou tvář mateřství

Amy Schumerová po porodu

Amy Schumerová je jednou z nejúspěšnějších světových komiček dnešní doby. Nebojí se veřejně hovořit o kontroverzních...

Tolik čekání, vodko, a tys to vydržela, vítala se na svobodě Máňa s lahví

Pracovat se Máně nechce. „Umřela bych,“ říká.

Rok sledovaly televizní kamery několik odsouzených žen ve třech českých věznicích. Monika (44), která bodla svého...

Miniaturní bikiny slavných hvězd. Inspirujte se, jak vyrazit na pláž

Je nám tolik let, na kolik se vnímáme. Stejné je to i s krásou. Jsme tak...

Je nám tolik let, na kolik se vnímáme. Stejné je to s krásou. Jsme tak krásné, jak půvabné se cítíme být. K moři můžeme...

Další z rubriky

Spaní u zapnuté televize či monitoru se nevyplácí. Přidá kila i roky

Ilustrační snímek

Zdravý spánek vyžaduje nejen klid a dobře vyvětranou místnost, ale také se doporučuje vystěhovat z ložnice veškeré...

Móda na talíři. Češi utrácejí za superpotraviny, mnohdy zbytečně

Avokádová pomazánka

Jíst avokádo je jedním z aktuálních trendů. A quinoa? To je přeci poklad Inků. Naše talíře se změnily v přehlídku...

Staré boty i poctivá impregnace. Tak si zaděláváte na mykózu nohou

Nohy, plíseň

Bezmála půlka Čechů mívá potíže s kožními a nehtovými mykózami. Svědění však ignorujeme klidně měsíce i roky, píše se v...

Najdete na iDNES.cz